Nu uita ca esti român

0
55

Acesta  a fost genericul actualei Tabere de cultură și civilizație românească „Acasă la noi”, ediția a XXIII-a, organizată de ASTRA de la Alba Iulia. Printre participanți s-au numărat și un grup de copii din Florești și Soroca. Este vorba de cercurile „Ion Creangă” dn orașul Soroca, conducător Angela Usatâi și „Ion Codreanu” din satul Ștefănești, raionul Florești, conducător Olga Budurin. Sunt două cercuri care fac parte din Despărțământul „Areta Moșu”, Gura Cîinarului, raionul Florești, președintă Olga Leșenco.

  Doamna Olga Leșenco vine cu impresii din această călătorie

Suntem români și punctum

  Țara mama- România! Mult am așteptat să o revedem. Doi ani au fost prea mult! Dar o veste îmbucurătoare ne-a încălzit sufletele. Doamna Areta Moșu, Președinta Despărțământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu”, Iași ne-a surprins cu o nouă invitație. De astă data călătoria noastră s-a îndreptat spre orașul Marii Uniri –Alba Iulia, acolo unde ne-a așteptat cu toată lărgimea inimii președinta Despărțământului ASTRA ,,Eugen Hulea”, Alba Iulia. doamna Maria Cioica. A fost o ședere de 7 zile în România (18-25 iulie) care a venit să ne mai amintească că fără rădăcini, fără istorie, fără credință, fără trecut nu vom avea viitor.  Programul a fost plin de activități.

   La Iași am ajuns în fapt de seară. Ca de obicei am fost așteptați de doamna Areta Moșu, care ne-a întâmpinat cu blândețe și lumina bucuriei pe față. Dumneaei ne-a oferit mai multe detalii din istoria ASTREI și reperele din cuprinsul programului. Apoi am făcut o scurtă călătorie prin Iașiul nocturn, am admirat mai multe edificii, printre ele fiind și frumusețea Palatului Culturii.

   Drumul nostru a continuat spre Munții Apuseni, spre Alba Iulia, mai exact spre Mănăstirea Dumbrava din județul Alba, unde am fost cazați. Acolo ne-a întâmpinat veselă și binevoitoare, doamna Maria Cioica care ne-a alungat toată oboseala.  Cuvintele ei: „Vai, ce copii frumoși!” au mers la inimile noastre ca o binecuvântare. Biserica veche „Sf. Dumitru, izvorâtor de mir”, curtea plină de flori, ne-au oferit de cum am pășit pe poartă, liniștea și bucuria pe care o oferă orice mănăstire sufletelor noastre zbuciumate. O frumusețe de nedescris de jur împrejur, un loc de poveste! Maica Stareță, măicuțele harnice ca niște albinuțe, au fost gazde primitoare, având grijă de noi pe parcursul a 5 zile. Le mulțumim din suflet și pentru casă și pentru masă!

   Pe lângă programul fiecărei zile ne pregăteam pentru Festivalul „Nu uita că ești roman”, care a avut loc în comuna Valea Lungă. Au lucrat asupra programului doamnele Olga Budurin și Angela Usatâi, precum și profesorii însoțiori Vladimir Leșenco, Valeria Pavlovschi, Lidia Patraș, Angela Guțu, directoarea Liceului Ștefănești, Aurelia Bodiu și subsemnata. Am fost întâmpinați la Festival de primarul comunei, Dan Florin Aldea, președintele ASTREI, John Mihalțan, profesoara Galina Comji. Copiii noștri au ieșit în fața publicului  cu un program de cântece și poezii patriotice, îmbrăcți în costume populare, purtând stegulețe tricolore, Drapelul RM și Tricolorul României. Festivalul a început cu un minut de reculegere în amintirea celor doi mari patrioți, Adrian Păunescu și Grigore Vieru. Printre cântecele interpretate de basarabeni s-au înscris: „România mea”, „Acasă-i România”, „Noi suntem români”, „Basarabia”. Au mers la suflet și versurile „Clopotele reîntregirii”și „Scrisoare din Basarabia”. Programul s-a încheiat cu cântecul „Așa-i românul”, după care toată lumea s-a prins în Hora Unirii.

      Pe parcursul șederii noastre am avut prilejul să vizităm Casa Memorială „ Lucian Blaga”, însoțiți de Mihai Groza, președintele Despărțământului ASTRA „Vasile Moga” Sebeș, Complexul Național Muzeal „ASTRA” din Dumbrava Sibiului, însoțiți de Preşedintele pe Țară a Asociaţiunii ASTRA, Dumitru Acu și doamna profesor universitar Elena Macovei. În Dumbrava Sibiului  ne-am întâlnit cu meșteri  populari, care își etalau exponatele. Copiii au cumpărtat multe obiecte meșteșugărești. A urmat prânzul foarte gustos. Era multă lume în local. În fața tuturor am prezentat spectacolul nostru, care a fost primit cu aplauze și cuvintele bravo!

 Vibrații sufletești am trait și la Mănăstirea SCHIT din Alba Iulia -un loc in care linistea si frumosul se reunesc intr-o armonie desavarsita.

 O întoarcere în timp am făcut-o la cea mai mare Cetate din România-Cetatea din Alba Iulia. Aici l-am avut ghid pe Vasile Tudor, care ne-a vorbit despre vestgiile celor trei fortificații, care vin din trei epoci diferite: Castrul ridicat de romani, Cetatea medievală și Cetatea Alba Carolina. Am vizitat și Muzeul Unirii, Sala Unirii, Catedrala Reîntregirii.

 O zi am petrecut-o la Ștrandul din orașul Ocna Mureș. Înot, băi de soare, dulciuri, înghețată. Razele soarelui parcă spuneau ,,Sunteți acasă, veseliți-vă, bucurați-vă de clipă!”

 Ca într-un vis frumos au trecut 7 zile. Ne-am luat rămas bun de la prietena noastră, Maria Cioica care ca o mama ne-a purtat de grijă timp de o săptămână și am urcat în autocarul  confortabil condus de nea Costică, un șofer adorabil, ce ne-a plimbat prin frumoasa noastră Țară ROMÂNIA. A fost minunat. Parafrazând celebra vorbă a lui Nichita Stănescu „ne-am întors de acasă acasă” cu inmile mai deschise, cu mintea mai largă și cu sufletele pline de povești minunate. Nu uităm că suntem români, suntem români și punctum!

    Aducem sincere mulțumiri tuturor celora care ne-au oferit acest dar frumos: doamnelor Areta Moșu, Președinta Despărțământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu”, Iași și  Maria Cioica, Președinta Despărțământului ASTRA ,,Eugen Hulea”, Alba Iulia, tuturor reprezentanților ASTREI care ne-au însoțit prin locuri memorabile și gazdelor deosebite de la Mănăstirea Dumbrava, șoferului foarte drăguț de la Iași cu care am călătorit!

 Să vă dea Domnul multă sănătate, noblețe sufletească și noi perspective în realizarea gândurilor bune!

Olga Leșenco, președinta ASTRA,, Areta Moșu”, com.Gura Căinarului,r-nul Florești 

PUBLICITATE