Duminică cu arome de spice și pâine proaspătă, la Temeleuți

0
491

Pătrunși de bunătate și lumină, locuitorii satului Temeleuți, Florești au ieșit duminică la Casa de Cultură ca să-și mai odihnească sufletele atât de zbuciumate în aceste vremuri. Din neamul pâinii sunt și ei și s-au adunat cu mic cu mare să cinstească sărbătoarea „Ultimului snop”, lumina „pâinii noastre celei de toate zilele”.  Și ne-au privit cu ochi curați spice și boabe de grâu adunate în saci, pâine rumenă și tot felul de copturi pregătite de mâinile gospodinelor din sat, ochii plini de căldură sufletească ale celora care au crescut și strâns roada de pe câmpuri.

  Directoarea Casei de Cultură, Nelea Ursu a dat start sărbătorii cu un program de cântece populare în interpretarea ansamblului folcloric „Baștina”. Este un ansamblu în care majoritatea membrilor sunt oameni în vârstă împătimiți de cântec. Solistul formației este un elev talentat, cu un nume frumos, Ionuț Lăcrămioară. Ionuț a purtat publicul într-o călătorie sufletească, interpretând cu drag și pasiune mai multe cântece populare.

  Cu un program de divertisment au ieșit în fața publicului tinerii din Consiliul Local al Tinerilor. Ei au prezentat cântece și dansuri ale diferitor popoare.

  A urmat salutul primăriei prezentat de secretara Consiliului local, Lilia Sârbu. Doamna secretară a făcut plecăciuni în fața tăriei și seninului sufletesc al truditorilor, ce ne aduc pâinea pe masă, a salutat inițiativa directoarei Casei de Cultură de a organiza o astfel de sărbătoare. Totodată a ținut să menționeze că satul Temeleuți are o suprafață de 2117 ha, dintre care 1180 sunt predestinate agriculturii. Din această suprafață 779 hectare sunt prelucrate de gospodăriile țărănești și întreprinderile individuale din localitate. Celelalte terenuri au fost vândute unor lideri din afara satului.

   Deja grâul nu mai vălură pe câmpuri, a fost strâns și pus în hambare.Valeriu Lisnic și Sergiu Tertea, doi lideri ai gospodăriilor țărănești au urcat în scenă cu combainerii și mecanizatorii care trudesc în echipă. Valeriu Lisnic: „ Am strâns de pe unele suprafețe câte 2 tone, de pe altele câte 3 tone de grâu la hectar. Suntem mulțumiți. Bodaproste Domnului de atâta cât ne-a dat! Prin alte părți e și mai puțin. Nu știm cum va fi roada la porumb. La floarea soarelui cred că vom avea ceva. Dar așa cum este, trebuie să-i mulțumim Domnului. Mulțumesc din suflet și echipei mele pentru munca depusă, pentru susținere! E o muncă grea care ne place. Să nu ne fi plăcut, nu rămâneam în sat, eram și noi undeva peste hotare. Poate nu câștigăm mult, dar satisfacția de la pământ o avem. Tata a fost combainer, eu am fost combainer, acum sunt lider, dar copiii, cu părere de rău, au plecat de lângă mine. Unul e în Rusia, unul în Germania și unul în Anglia. Ce să facem dacă așa au venit vremurile?!…” Toți membrii echipei au fost premiați. Și așa cum colacul, simbolul nostru tradițional, se coace la sărbători, nelipsiți au fost și aici colacii, înmânați truditorilor de către primarul localității, Sergiu Tertea, care avea să le mulțumească plugarilor pentru trudă, iar consătenilor pentru prezență la srbătoare. „Să creștem pâine e cea mai veche și cea mai importantă meserie. Trebuie să știm cum s-o mângâiem, cum s-o alintăm ca să ne poată oferi nu doar hrană trupească, dar și curățenie și tărie sufletească. Tuturor producătorilor de pâine vreau să le spun un Mare-Mare Mulțumesc, dar îndeosebi, „băieților mei”, care au fost alături de mine și la arat, și la semănat, și la recoltat, și la copt pâinea”, a spus primarul care este și lider în gospodărie.

  Frumos s-a înscris în cuprinsul sărbătorii o surpriză pentru toți copiii satului prezenți la eveniment. Un urs gigant de culoare albă a dansat și a cântat  împreună cu ei, iar primarul le-a oferit dulciuri. Sărbătoarea s-a încheiat cu o horă în care temeleuțenii s-au prins cu drag.

Oamenii satului despre sărbătoare

 Nina Palii: „Foarte frumos, foarte interesant. Lumea-i activă,veselă. Tare, tare ne era dor de așa sărbătoare.”

Natalia Rusu: „Și înainte era foarte frumos în satul Temeleuți. Dar cu timpul sărbătorile s-au mai împuținat. Închiși în casă ne-a ținut și pandemia. În acest an până la „Ultimul snop” au mai fost câteva evenimente, nu însă așa de spectaculoase. Ziua de azi e foarte frumoasă, mai mult decât frumoasă. Sunt fericită că am ajuns aici.”

Lucia Bordian: „Sunt născută aici. De mulți ani locuiesc în Chișinău. Vin din vreme în vreme în sat să-mi văd rudele și iată astăzi am nimerit la sărbătoare. Îmi place foarte mult, îmi răscolește amintiri.”

Proțap Alexandru: „Cânt în ansamblul nostru. La moment privesc dintr-o parte sărbătoarea. Excelent! Foarte frumos! Demult n-a fost așa ceva în sat la noi. Parcă și sufletele cântă, și fețele oamenilor s-au mai luminat. Cred că Ana Barbu, verișoara mea, s-ar bucura dacă ar vedea că în satul ei se mai cântă, se mai joacă. Bucuros ar fi și regretatul Grigore Zănoagă, că tot aici s-a născut…”

Lisnic Valeriu: „Foarte veselă sărbătoarea, foarte bine pregătită. O dispoziție foarte bună! Demult tare n-au fost așa sărbători la noi în sat. Lucrez de vreo 40 de ani în gospodărie, dintre care vreo 30 sunt aparte cu terenul, dar „Ultimul Snop” demult nu s-a făcut. Meritul în organizarea sărbătorii îl atribuim doamnei directoare de la Casa de Cultură, Nelea Ursu. Îi mulțumim pentru inițiativă și organizare.”

Text Nina Neculce
Foto Natalia Vrancean

PUBLICITATE