Un colac din roada nouă

0
1151

După multe nopţi nedormite şi griji, agricultorii din raionul Soroca au făcut bilanţul primei roade de culturi cerealiere. Deşi seceta din acest an le-a compromis în mare parte roada, fermierii spun că se bucură de puţinul pe care l-au obținut. Tradițional și în acest an ,agricultori au sărbătorit ziua ultimului snop, acţiune ce marchează încheierea secerişului. În cadrul evenimentului mulţi dintre ei au primit diplome şi premii băneşti.
Pentru detașamentele de recoltare care au obținut cea mai înaltă roadă de culturi de prima grupă la hectar, peste 1000 ha a fost premiat colectivul detașamentului de recoltare-transportare din SRL ”Prietenia Agro” ,conducător Morari Lilia, care a recoltat de pe 1387 ha de culturi cerealiere și leguminoase de prima grupă câte 3,13 tone la ha și 265 ha de rapiță câte 2,8 t ha, cu diplomă de gradul I și premiu bănesc în sumă de 1200 lei.
Dragostea de pâine și de glia strămoșească pentru Lilia Morari pornește încă din copilărie.

 • Tatăl meu, Alexei Florea, mi-a lăsat multe sfaturi acumulate pe parcursul vieții, însă unul din ele a fost ca să am grijă și să păstrez orice bucățică de pâine. Este a treia roadă strânsă în gospodărie în lipsa tatălui, dar atât eu cât și agricultorii ținem cont de povețele pe care ni le-a lăsat, și ne bucurămde rezultat, – povestește dna director.
  Pâinea în acest an în gospodăria agricolă Prietenia Agro a fost recoltată de către trei combaineri și depozitată de alți zece mecanizatori.
 • Comparativ cu anul precedent roada este mai mică, dar de o calitate mai bună. Recent am efectuat testele calității grâului și analiza de laborator a arătat că cleicovina este mai mare, și prin urmare și pâinea va fi mai bună,- precizează dna Lilia.
  Anul acesta, recolta de grâu este de aproape două ori mai mică față de anul trecut.
  La moment grâul aproape că nu se vinde din cauza prețurilor mult mai mici decât acum o lună, când atingeau niveluri record la bursele internaționale.
 • Sinecostul unui kilogram de grâu ajunge în jur de șase lei. S-au scumpit dublu motorina și fertilizanți. Am lucrat pe baza producției de anul trecut. La moment ni se propune un preț de 4,80 pentru un kilogram de grâu, ceea ce este insuficient. Sper foarte mult că guvernanții noștri nu ne vor lăsa și vor găsi căi de soluționare a problemelor agricultorilor.
  Deși profesa altă meserie, destinul a ,,legat-o” de pământ. Continuă să crească pâine așa cum a învățat-o tatăl. Îi place să coacă pâine și să adune familia la masa de sărbătoare. Astăzi împarte bucuria cu colectivul gospodăriei. I-am surprins în obiectiv fericiți și mulțumiți de conducătoarea sa într-o clipă de răgaz, în timpul sărbătorii. Satisfacția le-am citit-o pe fața, care radia de bucurie, iar mândria față de director prin faptul cum strângeau la piept colacul din roada nouă, diploma și premiul bănesc. Da, roada s-a strâns, dar grijile crescătorilor de pâine nu au sfârșit.
PUBLICITATE