Responsabilitate și mobilizare la executarea lucrărilor agricole de sezon

0
161

Cor: Este cert că omul de la țară trăiește cu grijile pământului, valorificării potențialului economic al anului împrejur. Însă mai frecventă în acțiuni este perioada de vară. În aceste zile scăldate de razele soarelui dogoritor preocupările cotidiene ale agricultorului se înmulțesc vădit, devin mai responsabile și decisive pentru viitorul destin al pâinii noastre cea de toate zilele.
Doar este necesar de menținut la un grant agrotehnic avansat nu numai terenurile predestinate culturilor prășitoare. În această perioadă a anului producătorii agricoli, inclusive cei din raionul Ocnița, susțin unul dintre cele mai grele și responsabile examene ale anului – Strânsul spicoaselor și leguminoaselor pentru boabe.
Cum se descurcă plugarii ocnițeni într-o asemenea situație precară de ordin economic, financiar și meteorologic, ce întreprind ei actualmente pentru ca și în condiții complicate să obțină un rezultat final scontat?

Un răspuns concludent la această cât și alte întrebări ce țin de starea de lucruri în sectorul agrar sperăm să ne ofere Igor Oboroc – șeful serviciului Consiliului Raional Agricultură, Alimentație și Priivatizare.


Igor Oboroc: „Se afirmă și nu fără temei că pomul se cunoaște după fructe, iar omul după faptele lui. Țin să remarc aici că și în pofida mai multor incertitudini de divers ordin, inclusive a lipsei de precipitații și a prețurilor exagerate la carburanți, fertilizanți și preparate de uz fito-sanitar, motive serioase de disperare nu există.
În gospodăriile raionului s-au luat și se i-au la moment toate măsurile de rigoare pentru ca prejudiciile pricinuite de situația creată să nu aibă un impact negativ major pentru sectorul agrar.
Dacă e să mă refer la concret, apoi v-oi menționa că respectând întreg spectrul de procedee agrotehnice, în același rând reținerea la începutul primăverii trecute și a acelei mici cantități de umezeală acumulată în sol, în termini optimali s-a finalizat semănatul culturilor prășitoare pe întreaga suprafață planificată. Iar ploile care au căzut aici, la Nordul Moldovei, la începutul lunii mai au favorizat într-o anumită măsură creșterea plantelor.
Nu pot nega nici faptul că situația de pe ogoare se află în permanență în vizorul conducerii raionului, personal a lui Eugeniu Șipcalov – vicepreședintele raionului responsabil de sectorul agrar și investiții și care acționează prompt și efectiv la soluționarea problemelor stringente cu care se confruntă sectorul agrar.”

Cor: Dar care este la moment, d-le Igor Oboroc, obiectivul prioritar al agricultorului, ce se întreprinde în raion și în condiție de secetă pentru a ameliora întru câtva starea de lucrări creată în rezultatul intemperiilor impuse de natură, cât și a crizei energetice existente?
Igor Oboroc: „Una dintre sarcinile de bază ale producătorilor agricoli din raionul Ocnița este actualmente protecția semănăturilor și plantațiilor multianuale de boli și dăunători. Iar în acest scop și din puținul procurat plugarii de către ocnițeni plantele de culturii prășitoare au fost tratate până în prezent cu erbicide și preparate de uz fito-sanitar contra bolilor și dăunătorilor.
La un nivel agrotehnic suficient s-au executat aceste cât și alte acțiuni de întreținere a semănăturilor în Societățile cu Răspundere Limitată, ,,Înatol-Agro” din Gîrbova, ,,Plai Bîrlădean”, ,,Mihălășanul”, gospodăriile țărănești ,,Condrațchii Eugeniu” din Corestăuți, ,,Victor Balta” din Bîrnova și altele. De mai notat că fertilizată cu îngrășăminte minerale a fost și întreaga suprafață ocupată cu culturi cerealiere din prima grupă.”

Cor: Şi producătorii de fructe identifică soluții și modalități pentru a face față provocărilor, dau dovadă în aceste zile de maximă intensitate de multă mobilizare și responsabilitate.
Igor Oboroc: „Da, așa este. Deși în primăvara trecută a fost înregistrat un decalaj dintre temperaturile de zi și noapte au avut loc temperaturi negative, pomicultorii au luat la timp măsurile necesare pentru a evita aceste consecințe nefaste asupra viitoarelor recolte. Numai pentru combaterea bolilor și dăunătorilor livezile au fost tratate cu preparate de uz fito-sanitar de 8 ori.
Dacă natura v-a ține cu omul de la țară și îl va bucura cu vreme bună, fără calamități el este încrezut că și în anul curent plantațiile multianuale care ocupă în raionul Ocnița circa 4 mii de hectare îl va răsplăti și cu roade pe măsura așteptărilor.
Același lucru se poate afirma și despre legumicultorii raionului ponderea principală în cultivarea zarzavaturilor revenindu-le gospodăriilor mici țărănești.”

Cor: Ziceam în debutul acestui interviu că unul dintre cele mai grele și responsabile examene ale anului este cel ce șine de recoltarea pâinii.
Cum se prezentă, d-le Igor Oboroc situația la compartimentul dat, în ce măsură s-au pregătit producătorii agricoli din raionul Ocnița către acest serios examen?
Igor Oboroc: „În anul curent semănăturile de grâu și orz de toamnă se extind pe o suprafață de respectiv 7800 și 1500 de hectare. Deși condițiile climaterice nefavorabile au și redus esențial din recolta de cereale, agricultorii ocnițeni sunt ferm convinși că atât securitatea alimentară cât și cea furajeră va fi asigurată integral.
Ceea ce ne deranjează mai mult rezidă în menținerea și în continuare a prețurilor mari la carburanți și lubrifianți. Cu toate că statul a și întreprins unele acțiuni întru compensarea cheltuielilor agricultorilor la capitolul respectiv,gospodăriile din raion nu sunt satisfăcute în deplină măsură. Și totuși majoritatea dintre ele s-au pregătit și în circumstanțe anevoioase suficient pentru a face față obligațiunilor asumate, pentru a strânge roada crescută în termeni restrânși și cu pierderi minimale de boabe.
Țin să mai remarc aici că pe lanurile de grâne vor funcționa 67- combine care au fost calitativ reparate și ermetizate.
Sunt practic pregătite la nivelul cuvenit pentru a primi roada nouă ariile și depozitele, se i-au măsurile de rigoare pentru a asigura securitatea muncii celor implicați la ,,Secerișul-2022”.”

Cor: Așadar, a rămas timp puțin până când v-a demara strânsul pâinii. Gradul suficient al pregătirilor către această campanie agricolă de vârf, grija manifestată pentru buna organizare și desfășurate a ei insuflă cu siguranță speranța în realizarea necondiționată a obiectivelor propuse, în finalizarea cu succes a strânsului pâinii.
A intervievat:
Mircea Ciobanu

PUBLICITATE