Portret în timp. Alexandra Ciobanu, sora de pe front

0
434

Inevitabil, dacă nu în fiecare zi, atunci peste una, Alexandra Ciobanu se întâlnește cu moartea…, luptă cu ea piept la piept pentru a salva viața umană.  

O voce caldă, transmisă prin unda telefonică, se auzi din secția reanimare și terapie intensivă a spitalului raional Dondușeni: „Vă pot răspunde la întrebări, dar nu pe mult timp, mă așteaptă pacientul….” Mi-am cerut scuze de deranj și am pus receptorul. Credeam că dacă e duminică, aș putea să o găsesc acasă, odihnindu-se… Am revenit peste câteva ore. „Noi lucrăm 24 de ore, mâine dimineață voi pleca acasă. Avem 5 paturi în reanimare. Luptăm cu pneumonii grave, infarct, insult… Dacă intră un bolnav, eu de lângă dânsul nu mă duc o oră și jumătate până nu se stabilește. La noi se lucrează cu inima.

 E greu, e multă durere aici, dar ne interzicem a ne gândi sufletește, căci dacă te legi cu durerea, nu reziști. Dacă vom face scârbă aici, nu vom putea ajuta pe nimeni. Ne gândim repede cum să ajutăm omul. Suntem într-un raion unde ne cunoaștem cu lumea, eu am trăit în satul Țaul, acum locuiesc în Plop și am mulți cunoscuți, prieteni, rude. Soacra, soțul a decedat, au trecut prin mâinile acestea…”

Cel mai greu i-a fost să accepte plecarea soțului. După un insult, l-a îngrijit câțiva ani în care nu-și lăsase timp pentru sine. „Nu am avut alte interese, ocupații, deoarece avem un om bolnav în casă, nici acum nu-mi pot reveni, căci a fost un om bun.” De patru ani este la pensie, dar încă mai lucrează cu aceeași energie ca întotdeauna. „Renunță la serviciu, poate, cei care au venituri din altă parte, dar noi am fost o familie cam prea cinstită, acum vreau să-mi ajut măcar cât de puțin nepoțeii.” Are doi feciori și doi nepoți. Sunt bucuria vieții ei. Recent, în timp ce era la ziua de naștere a nepoțelului a primit un apel de la conducerea spitalului. Trebuia să lase tot pentru o misiune de salvare. „Dacă trebuie, mă duc, ca la front”.

Republica Moldova a oferit suport României în lupta cu pandemia COVID-19. Un grup de 22 de medici și 10 paramedici, au fost într-o misiune umanitară la spitalul modular COVID de la Lețcani, județul Iași. Spitalul raional Dondușeni a fost reprezentat de asistenta medicală a secției ATI Ciobanu Alexandra. „Două săptămâni am stat pe front. Erau 53 de bolnavi în stare gravă, dintre care 46 intubați.” La revenire acasă a fost întâlnită de către colegi cu multă căldură, cu flori, cadouri și chiar un premiu bănesc. „Lucrez într-un colectiv foarte bun”, spune cu bucurie doamna Alexandra.

Lilia Chiriac, șefa Instituției Medico-Sanitară Publică Spitalul Raional Dondușeni povestește că asistenta medicală A. Ciobanu a acceptat din prima propunerea de a pleca în România: „Doamna Alexandra este o femeie receptivă, empatică, întotdeauna gata să ajute, este un asistent medical calificat în terapie intensivă, care își îndeplinește cu demnitate datoria. Nu i-a fost frică să lucreze în secția COVID-19. Optimistă și energică, este un om bun și un specialist valoros.”

Alexandra a demonstrat profesionalism alături de medicii români, a muncit cot la cot cu ei la spitalul de la Lețcani, așa cum lucrează și la Dondușeni, a salvat vieți și a susținut moral pacienții din secțiile de terapie intensivă. Acest gest de solidaritate trebuie să fie cea mai importantă lecție pe care o vom învăța în această pandemie.

         Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE