Devotament răsplătit cu roade

0
65


Drumul şerpuieşte printre câmpurile mănoase, lăsând în urmă pădurea de porumb, sfecla de zahăr, ducându-ne pe malul râului Nistru. Acum o oră pe pământul de pe mal, era floarea soarelui. Iar spre seară deja câmpul arat şi gata să fie semănat cu grâu.

 • Sper foarte mult şi la o ploiţă, – spune bucuros Pavel Cebotari, agronomul-şef. – Timpul bun şi ploiţele curate au împăcat sufletele agricultorilor în acest an. Avem roade bogate. Mulţumim Domnului, – exclamă cu inimă agronomul-şef.
  SRL „RaiAgroInvest” deţine terenuri agricole în mai multe sate. O parte din pământuri sunt arendate de la cotaşii din satul Cosăuţi.
  Combainerii sunt divizaţi la recoltare pe câmpuri diferite. Două combine, camionul aproape plin cu seminţe stau lângă drum. Sprijiniţi de maşini zăresc câţiva agricultori. Mă apropii, dar ei ruşinaţi zâmbesc. În acelaşi moment ajunge şi prânzul. Nu aşteaptă să fie rugaţi şi umplu farfuriile şi se grăbesc să se întoarcă la combine. Pe câmpul de alături îi dau de zor trei unităţi agricole diferite. Combina „înghite” zgârcit pălăriile de răsărită. Imediat în locul acesteia, apare un tractoraş roşu şi sare vesel, ca un căluţ, fărâmițând beţele de floarea soarelui. Pe terenul eliberat apare un tractor de forţă „K-700” în agregat cu discuri ce fărâmiţau resturile vegetale, concomitent prelucrând solul.
 • Toţi agricultorii noştri sunt harnici, – afirmă Pavel Cebotari. – Cu ei suntem împreună şi la bine şi la greu. Nu dam înapoi nici în anii cu climă dezavantajoasă. Şi în acest am făcut totul conform tehnologiilor agricole. Roada la floarea soarelui este prea bună. Ajungem şi peste trei tone la un hectar. Aceasta este recoltată de trei echipaje de combineri. Cele 450 de hectare de floarea soarelui „Pionier”, la momentul apariţiei ziarului deja erau strânse, iar pământul în proces de pregătire către semănatul culturior de toamnă. A rodit bine şi porumbul, care va fi în curând recoltat. Nu rău se arată şi sfecla de zahăr. În scurt timp vom purcede la recoltarea rădăcinilor dulci. În acest an am semănat de două ori mai mult această cultură tehnică. Cea mai mare suprafaţă – 325 de hectare este la Cosăuţi şi 100 de hectare – la Căinarii Vechi. În acest an sfecla de zahăr n-a avut nevoie de prea multă irigare. Au fost ploi bune. Sperăm să avem şi un venit bunişor – a spus agronomul-şef.
  Mai bine de cinci ani SRL „RaiAgroInvest” cultivă circa 800 de hectare a celor peste cinci sute de cotaşi din Cosăuţi. Anatolie Sapojnic, director „Agro P.S.C.” este mulţumit de parteneriatul creat acum de ceva timp.
 • Şi în acest an sătenii mei au rămas mulţumiţi în urma celor câştigate la cote. Fiecare cotaş, ce deţine 1,5 hectare a primit 700 kilograme de grâu bun, 120 – de seminţe de floarea soarelui, 25 – zahăr şi 100 – porumb, – spune Anatolie Sapojnic.
  Timpul frumos, zilele cu soare care au permis recoltarea calitativă a roadei, sunt aşteptate să fie schimbate cu ploile ciobăneşti, ce ar permite semănatul culturilor de toamnă. N4eschimbat rămâne devotamentul lui Pavel Ivanovici Cebotari de la Căinarii Vechi, iar la vara viitoare va număra 50 de ani în agricultură.
PUBLICITATE