TEATRU FROUM LA DROCHIA o abordare nonformală a fenomenului discriminării şi violenţei

0
493

În ziua de 5 septembrie, curent,în Biblioteca Publică raională ”Iulian Filip” a găzduit un eveniment în premieră – Teatru Forum, cu genericul ”Dreptatea e la fundul mării…”.

A fost, de fapt un training, dar neobișnuit, cu participarea echipelor de implementare a proiectului ”Moldova împotriva tuturor formelor de discriminare” pentru bibliotecari, din satele Șuri, Chetrosu, s. Drochia, Hăsnășenii Mari, Nicoreni și Ochiul Alb, dar și alți invitați din localitățile de baștină: beneficiari ai bibliotecilor publice, asistenți sociali, mediatori comunitari, adolescenți, etc.
A fost o activitate inovatoare și creativă, care a depășit bariera stereotipurilor și rutinei, oferind participanților o zi productivă, cu moment incitante și emoții trăite intens.
Invitatul special al training-ului, Cristina Rogojina, coordonator de proiect ERIM a salutat prezența echipelor de lucru, făcând o prezentare generală a Proiectului ”Moldova împotriva tuturor formelor de discriminare”, vorbind despre importanța acestui proiect pentru comunitate, asigurând de susținere și suport metodologic în cadrul activităților de sensibilizare a comunității, pentru prevenirea și combaterea cazurilor de discriminare și violență.

Moderatorul Teatrului Forum, Ala Bugai, specialist principal biblioteci și co-manager de proiect a menționat despre eficiența și necesitatea aplicării metodelor de educație nonformală în identificarea formelor de discriminare, problemelor egalității de gen și diverselor forme de violență, prezentând și diferența între metodele formale și nonformale.


În cadrul Teatrului Forum participanții au fost divizați în 3 echipe, care au pregătit pentru prezentare 3 subiecte: Violența în familie, Discriminarea la angajarea în câmpul muncii și Discriminarea pe criteriul de dizabilitate. Au fost teatralizate istorii reale de la locul de baștină, după care au urmat discuții, dezbateri, opinii, sugestii.
La finele activității, participanții Teatrului Forum au menționat, că astfel de prezentări ar fi bine de organizat și în localitățile de baștină, pentru a sensibiliza comunitatea în lupta cu diverse forme de discriminare și violență.


Această activitate face parte din proiectul „Moldova împotriva tuturor formelor de discriminare” (Act. 2.1) și „Consolidarea presei independente și a educației mediatice” (Act. 3.b), implementat de IREX Europe/ERIM, Gender Centru GENDERDOC-M și ABRM și este finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Biroul pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat American (DRL).

PUBLICITATE