De joi până joi

0
96

E toamnă. Păsările se grămădesc în stoluri. Gâşte la gâşte, cucostârci la cucostârci, raţe la raţe. Dacă cucostârcul ia cu el un gânsac în zbor, acesta din urmă va trebui să zboare nu la înălţimea şi viteza obişnuită. Mai devreme sau mai târziu fiecare se va întoarce la calea sa de zbor. Predestinarea naturală a unei persoane nu se schimbă. Iar de joi până joi în regiunea noastră s-au desfăşurat mai multe lucruri frumoase. Dar, despre toate pe rând.


Evoluează tinerii

Duminică, la Gura Căinarului, raionul Floreşti a avut loc o premieră ce a unit într-un festival peste două sute de tineri talentaţi. De fapt, este un gând al doamnei primar Aliona Cojocaru, ce şi l-a pus acum câţiva ani. Acesta a început odată cu construcţia scenei de vară, a havuzului, a parcului din centrul satului. „Bagheta muzicală” este festivalul tinerilor talente pasionaţi de dans, muzică, meşteşugărit.

  • Avem mulţi copii şi tineri talentaţi pe care trebuie să-i promovăm, pe alţii să-i descoperim. Iniţial ne-am propus ca această măsură să fie organizată primăvara, dar situaţia pandemică ne-a dictat alte condiţii. Totuşi, într-un final am reuşit. Bucuroşi au rămas copiii, spectatorii, dar şi scena care a tânjit mult timp după aplauze. Mai menţionez, că toate colectivele participante s-au ales cu trofee, o lucrare din lemn sub formă de baghetă, autorul căruia este profesorul Tapilin. Îmi doresc ca ediţia a doua a festivalului să cuprindă mai multe colective artistice inclusiv tineri dansatori şi să aibă loc primăvara, – a menţionat Aliona Cojocaru, primarul comunei Gura Căinarului.

De-a lungul amintirilor

Marţi, medicul, scriitorul Evghenii Edinac a venit cu o donaţie de cărţi la biblioteca publică din satul Corbu. Este vorba de trei publicaţii, cărţi editate în limba rusă despre satul său natal Elizavetovca „Вдоль по памяти. Бирюзовое небо детства!” şi despre satul Corbu „Марков мост, шрамы на память”. Sătenii i-au mulţumit atât pentru donaţie, dar şi pentru faptul că a scris istoria satelor, depănând amintirile trecutului. Evghenii Edinac este cetăţean de onoare a raionului Donduşeni, dar şi a satului Elizavetovca.

Casa soarelui cu soare

Luni, s-a dat startul lucrărilor de reparaţie a grădiniţei de copii „Solnîşco” din oraşul Donduşeni. „Împreună să facem ca copiii să zâmbească” este un proiect de renovare a grădiniţei în care au venit cu donaţii diaspora şi comunitatea. Contribuţia şi-au adus şi consilierii oraşului Donduşeni, renunţând la indemnizaţia pentru o şedinţă, în sumă de 6000 de lei în favoarea copiilor. În total s-au colectat 54858 lei în cadrul proiectului „Dar 1+3”. Banii au venit din partea a 164 de donatori, cărora în parte le-a mulţumit primăria oraşului Donduşeni. Cei mai fericiţi vor fi copiii pentru că vor avea o grădiniţă cu uşi, ferestre, cazane, tencuială, calorifere noi. În toţi aceşti ani, începând cu 1956 clădirea nu a suportat nici o reparaţie capitală. Din acest motiv creştea numărul de îmbolnăviri în rândurile copiilor, scădea frecvenţa. Însăşi titlul proiectului „Împreună” răspunde la întrebarea cum s-a reuşit? Este foarte important când se pune accent pe comunicare. Apare informaţia, cunoaşterea problemei, vin căile de soluţionare şi în sfârşit, şi însăşi rezolvarea. Bravo! tuturor celor care şi-au adus aportul în acest proiect pentru că au făcut cea mai rentabilă investiţie în educaţie. Iată aşa vine o schimbare în lumea asta.

Haine de la Maria

Luni, lucruri frumoase s-au întâmplat şi în satul Racovăţ raionul Soroca. Aici s-a deschis un atelier de croitorie „Maria”. Maria Ursu, administratoarea ne spune că atelierul dispune de toate cele necesare pentru a crea frumosul la dorinţa clientului. Iar secretul eleganţei constă în simplitate, iar simplitatea o creează frumosul. Doamne-ajută şi într-un ceas bun! Asemenea noutate ne-a surprins plăcut. Pe timpuri ateliere de croitorie activau mai în toate satele, acum mai rar sau deloc.

Hai la concurs!

Vineri, va fi ultima zi în care poţi să te înscrii la concursul naţional „Pentru o viaţă activă la orice vârstă”, ediţia 2021 (până pe 10 septembrie inclusiv). Menţionez, că la concurs pot participa vârstnicii de 60 de ani şi peste, care au realizat performanţe deosebite în domeniul cultural-artistic, tehnico-ştiinţific, civic, medicină, antreprenoriat, agricultură, educaţie, sport, tehnologii informaţionale etc. Dosarele pot fi transmise la adresa Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a Republicii Moldova, str. Vasile Alexandri, 2, mun. Chişinău. Pentru mai multe detalii apelaţi 022268857, 022268875.

Frumos şi sfânt

Duminică binecuvântată au acut creştinii din satul Ştefăneşti, raionul Floreşti. Sfântul locaş cu hramul „Naşterea Maicii Domnului a fost sfinţit după lucrări de reparaţie. Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Mitropolit Vladimir. Alături de Înaltpreasfinţia sa, au înălţat rugăciuni parohul bisericii Igor Solonaru, Protopopul de Floreşti, Ioan Zîmbreanu şi un sobor de slujitori din raion.
Parohul Igor Solonaru a fost decorat cu ordinul „Meritul Bisericesc” de gradul III. IPS Vladimir a adresat un mesaj de felicitare şi mulţumire tuturor celor care au contribuit la împodobirea sfântului locaş. Toţi cei prezenţi la sărbătoare au primit în dar cărţulii de rugăciuni şi iconiţe, spre întărirea şi creşterea duhovnicească şi amintire a acestei frumoase întâlniri.

Viaţa în fotografii

Sâmbătă, o echipă de voluntari din satul Roşietici, raionul Floreşti au dat startul unor activităţi care vor finisa cu o expoziţie de fotografii în aer liber. Mai întâi aceştia au făcut ordine prin ograda şi casa unui sătean, în podul căruia în 2016 au fost găsite cca 4000 de cadre pe peliculă nedevelopate, făcute de Zaharia Cuşnir. Geanta a fost descoperită de tânărul fotograf Victor Galuşca. Fotografii ale ţăranului moldovean din anii 50-60 ai secolului trecut. Fotografiile vor fi expuse exact în locurile unde au fost făcute, adică în curţile satului. Expoziţia va fi lansată la 18 septembrie 2021.

În sfârşit la grădiniţă!

Miercuri, după 27 de ani în satul Visoca, raionul Soroca s-a redeschis grădiniţa pentru copii. Grădiniţa poate cuprinde cca o sută de copii, la moment însă sunt înscrişi şasezeci şi opt, care sunt repartizaţi în cinci grupe. În aprilie, prin decizia consiliului raional Soroca a fost alocată suma de 250000 lei, bani care au fost necesari la finalizarea lucrărilor de reconstrucţie a edificiului, dar şi pentru procurarea mobilierului necesar. Încă un efort comun, o investiţie în viitor şi o comunitate întreagă fericită.

Tinerii i-au atitudini

Marţi, echipa Consiliului Raional al Tinerilor din Drochia a lansat Campania de Advocacy „Spune NU vandalismului”, prin care și-au propus să sensibilizeze cetățenii raionului Drochia, societatea civilă și factorii decizionali cu privire la importanța rezolvării problemelor ce țin de actele de vandalism pentru dezvoltarea comunității drochiene și formarea unei culturi de păstrare a tot ce se face frumos și pentru oraș.
Potrivit lui Stas Cebotari, președintele Consiliului Raional al Tinerilor din Drochia, pe parcursul următoarelor zile, echipa de consilieri va implica tinerii în diferite activități cu caracter informativ privind actele de vandalism, printre care organizarea activităților în teritoriu, elaborarea postărilor, mesajelor și atelierelor de informare și sensibilizare, realizarea photo voice-urilor, organizarea și participarea la întâlnirile cu reprezentanții administrației publice, elaborarea unei mini broșuri, etc.
Pentru început tinerii s-au întrunit în cadrul unei cafenele publice cu administrația publica locala unde au punctat planuri, idei dar și soluții pentru rezolvarea problemelor.

Căutăm angajaţi

Joi, primăria satului Domulgeni, pe pagina sa oficială pe o reţea de socializare a anunţat despre faptul că merge în următoarea etapă cu proiectul „Mă implic” pentru gestionarea şi colectarea deşeurilor. Acesta va fi implementat în parteneriat cu satele vecine Caşunca, Prodăneşti, Căpreşti, Ştefăneşti. În curând, primăria Domulgeni va deschide o Întreprindere municipală, care va avea nevoie de director, contabil, şoferi, muncitori auxiliari. Cei care sunt în căutarea unui loc stabil de muncă sunt invitaţi să se adreseze cu o cerere către primarul Vasile Tîltu.

Sortăm şi colectăm

Sâmbătă, primarul satului Dubna, raionul Soroca Elena Sochirca ne-a vorbit despre cum satul a învăţat să sorteze deşeurile. După mai multe instruiri aceştia colectează deşeurile solide separat, iar din resturile alimentare şi gunoiul menajer fac compost. Aceste activităţi sunt rezultatul proiectului „Abilitarea cetăţenilor din Republica Moldova”, finanţat de Uniunea Europeană. De la implementarea proiectului satul a devenit mai curat, iar colectând separat deşeurile, oamenii contribuie la protejarea mediului înconjurător. Graţie proiectului localnicii au primit şi câte o ladă de compost, iar resturile menajere sunt folosite pentru îngrăşăminte naturale.

Cine vrea să cânte?

Marţi, Centrul de Creaţie Soroca „Speranţa” a invitat cei mai talentaţi copii pasionaţi de muzică să se înscrie la studioul „Media Ton”, conducător Ruslan Zabolotnîi. Lecţiile sunt gratuite, cu orar flexibil, însoţite de bună dispoziţie. Telefon de contact 069138093.

Zi de hram

Pe 14 septembrie, în calendarul ortodox, este marcată o mare sărbătoare: Înălțarea Sfintei Cruci. În această zi creştinii merg la biseric, iar în satele Iliciovca, Coşerniţa şi Putineşti, raionul Floreşti musafirii sunt aşteptaţi la masa de sărbătoare. Aici se sărbătoreşte hramul satului.
De Înîlţarea Sfintei Cruci, în tradiţia populară, se adună frunze de busuioc, mentă, cimbru, care se consideră plante magice şi se sfinţesc la biserică.
În această zi sunt „Moşii de toamnă”.

E bine de ştiut

Angela Vasilachi, şef secţie stabilirea indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de munca CTAS Soroca vine cu o informaţie utilă. La data de 09.09.2021 a fost finanţată prima tranşă a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă. După unele modificări efectuate de către Casa Naţională de Asigurări Sociale începând cu luna august curent această prestaţie socială este finanţată în trei tranşe după un anumit grafic stabilit.
Totodată vă informăm ca pentru a primi banii prin intermediul instituţiilor bancare, beneficiarii urmează să se adreseze către instituţia la care a fost deschis contul bancar pentru a actualiza asocierea de indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă. Dacă beneficiarul nu este deţinător de card bancar, banii pot fi ridicaţi în orice oficiu poştal, indiferent de locul înregistrării la domiciliu.
Pentru mai multe informaţii sau neclarităţi contactaţi Centrul de Apel al CNAS, la telefonul 022 257 777 sau 023030175.

Şi la încheiere… Nimeni şi nimic nu schimbă legea naturii sau voia Domnului cum mai spunem noi. De aceea nu aşteptaţi pe nimeni şi nimic. Zburaţi la altitudinea pe care v-o dictează raţiunea, alegând cu inima oamenii potriviţi şi cu sufletul ce vi se potriveşte. Oamenii buni nu ne părăsesc, rămân în urma noastră. Nici nu se reîntorc la noi, ne ajung din urmă.
Toate cele bune, până joi, dragi cititori.

PUBLICITATE