Lecția de Română cu profesoara Ana Bejan

0
137

Și în vis mai sunt învățătoare…

„Destinul este o Cruce pe care ți-a dat-o Dumnezeu s-o duci, spune profesoara de română Ana Bejan. Îți mai dă putere, credință, dragoste, dăruire, milostenie, dor și suferință. Am suferit și eșecuri în viața mea, dar ele m-au ajutat să o iau de la început într-un mod mai inteligent. M-a învățat cineva să fiu vultur, nu găină, altfel nu voi zbura niciodată. Viața e o cursă de obstacole. Trebuie să învățăm a le depăși și niciodată să nu fim mulțumiți de noi înșine, căci omul își făurește destinul.”

         Fiecare cuvânt, rostit cu tâlc de doamna profesoară Ana Bejan, are greutate și e demn de scris în citate pentru cei ce vor să învețe din ele. Cuvântul sincer este cel care i-a adus succes și deopotrivă obstacole. Dar nu regretă drumul ales, căci numai adevărul poate lumina.

         „Am trăit în lumea luminii, a cuvântului marilor personalități pe care le-am cunoscut personal: Ioan Alexandru, Grigore Vieru, Adrian Păunescu, Ion și Doina Aldea-Teodorovici, Leonida Lari, Valeriu Matei, Nicolae Dabija, Mihai Cimpoi, Eugen Coșeriu… Omul e făcut pentru libertate. De la marile personalități am învățat să spun adevărul. Adevărul care doare și naște dușmani.”

Este profesoara care i-a învățat pe colegii săi pedagogi și pe elevi deopotrivă, să iubească Limba Română prin propriul exemplu: „Am fost cu cartea aproape de suflet și i-am îndemnat să citească, să se apropie de copii și să-i iubească ca pe un dar al lui Dumnezeu.”

Cartea, întâlnirea cu personalitățile… și dragostea – căi de formare a  tânărului intelectual, concluzionez eu. Ana Bejan mai adaugă: familia, apoi școala și societatea.

         Prima lecție de românism a învățat-o de la buneii de pe tată – Ion și Anastasia. În serile lungi de iarnă, își aduce aminte de cuptorul buneilor, care era pentru ea și bibliotecă. În anul 1955 a pășit pragul școlii (de 8 clase) din satul de baștină Căinarii-Vechi, fostul județ Soroca. A urmat școala din Frumușica. Își amintește cu nostalgie de anii de școală: „Era dragoste și respect.” În 1966 a fost admisă la Facultatea de Filologie a universității. A ales această profesie cu sufletul, deoarece era legată de Cuvânt și de literatură. Au urmat 30 de ani în învățământ și titlul Eminent al Învățământului public din Uniunea Sovietică și din Moldova. A ocupat diferite funcții de conducere în sistemul educațional. A readus școala românească la Soroca. A fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova și Prefect al Județului Soroca – prima femeie prefect din tot spațiul românesc. Deține Ordinul României „Pentru merit” în gradul de Comandor, Ordinul Republicii Moldova „Gloria Muncii” și titlurile de Cetățean de Onoare al raionului Soroca, Cetățean de Onoare al Județului Buzău.

Afirmă că este un om împlinit: „Am o familie sănătoasă: doi copii, trei nepoți, un soț înțelegător. Sunt un om iubit de Dumnezeu, Care mi-a pus mâna pe creștet.”

Profesoara Ana Bejan încă mai învață:  „Învăț a ierta.”. O fi cea mai grea lecție de înțeles, dar – unica cale spre eliberare și fericire.

         Ludmila TALMAZAN

Lecția de Română

 „Tot ce am făcut, am făcut cu mare dragoste, pentru că am iubit cuvântul și limba română din școală. Dragostea pentru limbă mi-au insuflat unii profesori, dar cel mai mult cartea, pentru că mi-a dat Dumnezeu harul de a citi. De acolo, din carte se învață limba română. Din calculatoare și telefoane, niciodată nu se învață limba română. Eu nu sunt contra modernizării. Cred că dacă vom lăsa cartea din mână, de fapt vom trăda cuvântul.

Cât de frumos a spus Grigore Vieru: „Întotdeauna m-am mirat cum poți să rămâi un prost în mijlocul unei Limbi atât de frumoase şi înțelepte cum este Limba Română?”. La începutul anilor ’90 era tendința de a învăța și a vorbi corect. Mă doare foarte mult, ca profesor de limbă și literatură română, că acum se vorbește încă foarte rău româna, atât în familie, cât și la școală, în stradă și peste tot.

Sărbătorim Limba Noastră cea Română, recităm poezii, cântăm și cu asta se termină. Mă doare creierul în transportul public, când ascult pe unii tineri cum vorbesc. Rolul principal îl joacă familia, pentru că în familia unde se vorbește limba română frumos, când se corectează copiii în timp ce rostesc incorect sau folosesc un cuvânt neadecvat, în familii în care există o bibliotecă, un dicționar explicativ, unde în fiecare zi se învață, de acolo vor ieși copii care vorbesc frumos limba română, oameni care nu vor căuta cuvântul.

Rolul mare îl are școala. Profesorul de română trebuie să pună cartea în mâna copiilor, la fiecare lecție să lucreze cu dicționarul și să îmbogățească vocabularul. Să organizeze minute de „greșeli de limbă” și să încerce să vorbească corect.

         Fiind director de școală și profesor de limba română, aveam un credo: „Trăiască frumoasa şi cumintea limbă română!” Sunt cuvintele marelui Ion Luca Caragiale sau întotdeauna la careurile școlare: „Vorbiți, scrieți românește, pentru Dumnezeu” – Gheorghe Sion.

         La școală trebuie să fie peste tot promovată limba română.

         Limba este în strânsă legătură cu rațiunea. Oamenii care au o gândire analitică, critică, oamenii care citesc mult, întotdeauna au o vorbire frumoasă. Mă doare mult, că limba română, cum a scris Mateevici, e „în adâncuri înfundată”… și trebuie s-o scoatem. Auzim în fiecare zi aceleași greșeli, oameni cu studii superioare spun „diplómă”, în loc de „díplomă” cu accentul pe „i”, când spun „plec la Italia”, în loc de „în Italia, când spun „rutieră”, „a cadona”, „cu ziua de naștere”… Doamne, măcar fă ceva și corectează neamul acesta să vorbească limba frumos. Comit și conștientizez când fac greșeli de limbă, și mi-e rușine, când compar cum se vorbește peste Prut. E alt mediu, ne diferențiază accentul, dar e aceeași limbă.

Îi îndemn pe toți să iubească limba, s-o vorbească, pentru că nu există mai mare valoare spirituală distinctivă pentru un popor, decât limba. Dacă dispare limba, vor apărea cimitire de limbi moarte și vom muri și noi.”

         Ana BEJAN, profesoară de limba și literatura română 

PUBLICITATE