De dragoste, de dor, de cătănie

0
71
Foto: ADR Nord

La monumentul istoric „Clopotul memoriei” din comuna Lipnic, raionul Ocnița, acolo unde în anul 1470 în luptă zdrobitoare oastea moldovenească condusă de Stefan cel Mare şi Sfânt a învins tătarii Hoardei de Aur, în ziua de 15 august 2021 s-a desfășurat Festivalul raional al cântecului folcloric „De dragoste, de dor, de cătănie”, ediția II.

Organizatorii evenimentului Secția Cultură a Consiliului Raional Ocnița în colaborare cu Primăria comunei Lipnic, sub egida președintelui raionului Ocnița, și-au propus să scoată din anonimat și să promoveze valorile autentice ale muzicii autohtone și potențialul instituțiilor de cultură; să valorifice și să popularizeze cântecul de dor, de dragoste, de cătănie; să facă schimb de experiență între colectivele de activitate artistică; să popularizeze lucrările meșterilor populari și consumul tradițional.

Doamna Angela Crucichevici, șefa Secția Cultură a Consiliului Raional Ocnița: „Evenimentul lunii august la Ocnița este Festivalul raional al cântecului folcloric, sub egida președintelui raionului, „De dragoste, de dor, de cătănie”, ediția II, com. Lipnic. Aducem mulțumiri mari Direcțiilor/Secțiilor de Cultură din raioanele Briceni, Edineț, Dondușeni, Soroca, Floresti, Drochia pentru delegarea formațiilor folclorice la eveniment, din teritoriul administrat.

Festivalul este deschis tuturor formațiilor folclorice din republică, participanții fiind încurajați să abordeze un repertoriu autentic și să poarte costume tradiționale, reprezentative pentru zona de proveniență. Varietatea tematică a folclorului impune, cu precădere, acel gen artistic ce se adresează sufletului prin stările emoționale și sensibile pe care le degajă, și anume, cântecul de dor, de dragoste, de cătănie.

Ne-am propus redescoperirea, valorificarea și promovarea acestor creații și afirmarea de noi interpreți ai genului vocal destinat prin definiție să sporească bogăția spirituală a tuturor locuitorilor raionului și raioanelor vecine. Edițiile festivalului sunt dedicate Voievodului inimilor noastre, Ștefan cel Mare și Sfânt, Ctitor și Apărător de Biserică, Neam și Țară, „Bătăliei de la Lipnic”, și are ca invitați în recital interpreți cu renume.”

La festivalul raional au participat ansambluri care promovează cântecul autentic și portul popular al zonei de proveniență: Ansamblul folcloric „Teiuș”, conducător artistic Igor Vlad, com. Lipnic, Ansamblul folcloric „Busuioc din Băhrinești”, conducător artistic Daniel Pînzari, grupul vocal de bărbați „Lăutar”, condus de Vasile Usturoi, Casa de cultură din s. Ruseni, Edineț, Ansamblul folcloric „Țărăncuța” condus de Simion Lungu, Ansamblul folcloric „Cusărenii”, condus de Vitalie Cerivatîi, Bîrnova, ansamblul folcloric „Vatra satului”, conducător artistic Svetlana Bairac, Gîrbova, ansamblul folcloric „Dorușeț”, condus de Angela Cebotari, com. Lipnic, grupul folcloric „Semănătorii”, conducător artistic Anatol Lachi, Casa de Cultură Dondușeni, ansamblul folcloric „Țărăncuța” C/C Paladea, c/a Ina Pijevschi și alții.

Mai mulți meșteri popuri din Edineț, Briceni, Drochia, Soroca, Ocnița și Dondușeni au putut să-și expună la vânzare obiectele de artizanat.

Oaspeți de onoare – Agenția de Investiții Chișinău și ADR Nord Bălți, partener media – publicația „Ziarul Nostru”.

Festivalul raional al cântecului folcloric „De dragoste, de dor, de cătănie” se desfășoară în fiecare an, în aer liber, tradițional cu întâlnirea participanților la Casa de Cultură din com. Lipnic și deplasarea acestora, în formă de paradă, la monumentul „Clopotul Memoriei”, căci numai memoria culturală ne va ajuta să dăinuim ca neam.

PUBLICITATE