Mihai Petic conduce unica fanfară de copii din raionul Dondușeni: „Vreau ca din urma mea să rămână ceva valoros”

0
386

În satul Dondușeni, din raionul cu același nume, cu o populație de circa 1500 de locuitori, activează șase ansambluri artistice! Colindând nordul R. Moldova, echipa „Ziarului Nostru” a vizitat multe localități, dar nicăieri nu a numărat atâtea colective artistice într-un singur sat. Patru din ele sunt conduse de Mihai Petic. Acest nume trebuie să-l memorizăm și numaidecât să-i găsim loc pe primele pagini ale ziarului, așa cum este apreciat și cunoscut pe podiumul culturii dondușenene.

„Mihai Petic contribuie foarte mult la dezvoltarea culturii raionale”. Sunt cuvintele de apreciere ale domnului Ion Țurcanu, șef al Secției Cultură, Turism, Tineret și Sport, Dondușeni. Se cunosc de mulți ani: „Am cântat împreună la numeroase sărbători. A fost conducător al orchestrei populare la Casa Raională de Cultură. Sincer, nici nu sunt atât de mulți specialiști, cu un nivel de profesionalism atât de înalt ca Mihai. Cântă la diverse instrumente muzicale –  vioară, trombon…, are cunoștințe vaste în domeniu, scrie partituri pentru orchestre, un artist deosebit. Mă bucur că ați ales să scrieți despre dumnealui, căci el într-adevăr merită atenție. Conduce unica fanfară de copii din raion. În pofida restricțiilor, îi ține uniți și reușește prin diferite metode să muncească. E un om care se dedică întru totul culturii. A avut probleme de sănătate, dar nu se lasă. Mihai este un om cu inimă mare, onest și cumsecade. Dacă ar fi mai mulți ca el, ar fi mai bine.”

Mihai Petic este originar din s. Milești, r. Nisporeni. A studiat la Școala de Iluminare Culturală ,,E. Sârbu”, din or. Soroca. În satul Dondușeni a venit la invitația fostului primar Ion Zloi, imediat după redeschiderea Casei de Cultură proaspăt renovată.

– „Mi-am pus condiția din start: dacă nu voi organiza un colectiv frumos, imediat voi pleca. Vreau ca din urma mea să rămână ceva valoros și, de ce nu, să fiu pomenit cândva, când nu voi mai fi pe aici.”

M. Petic conduce colectivele: Orchestra de fanfară „Haiducii” cu titlu model, al Centrului de Creație; Ansamblul de fluieriste cu titlu model „Lăcrimioara” (20 de membre); Ansamblul folcloric cu titlu model „Baștina” (12 membri adulți) și Formația de muzică populară „Mugurel” – 10 membri.

Formațiile aduc numeroase aprecieri naționale și internaționale (Polonia, Ucraina, România) și reprezintă fața culturală a raionului la diferite evenimente festive. Fiecare familie din satul Dondușeni are pe cineva în calitate de membru al vreunui colectiv la Casa de Cultură, unde lucrează doar o mână de angajați care reușesc să ridice cultura generală a comunității.

Pentru aportul adus în  domeniul culturii, la 19 decembrie 2018, la GALA LAUREAȚILOR din Dondușeni, domnului Mihai Petic i s-a conferit titlul onorific Omul Anului.

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE