Festivalul raional al cântecului folcloric „De dragoste, de dor, de cătănie” se desfăşoară sub egida preşedintelui raionului Ocniţa, organizat de către Secția Cultură a Consiliului raional în colaborare cu Primăria comunei Lipnic, responsabil administraţia Casei de Cultură Lipnic.
Festivalul este unul dintre cele mai valoroase evenimente, din cadrul programului manifestărilor cultural-folclorice a raionului Ocniţa. Varietatea tematică a folclorului impune, cu precădere, acel gen artistic ce se adresează sufletului prin stările emoționale și sensibile pe care le degajă, și anume, cântecul de dor, de dragoste, de cătănie. Organizatorii festivalului își propun redescoperirea, valorificarea și promovarea acestor creații și afirmarea de noi interpreți ai genului vocal destinat prin definiție să sporească bogăția spirituală a tuturor locuitorilor raionului şi raioanelor vecine.
Edițiile festivalului vor fi dedicate Voievodului inimilor noastre Ştefan cel Mare şi Sfânt, Ctitor și Apărător de Biserică, Neam şi Țară , “ Bătăliei de la Lipnic”. Festivalul este deschis tuturor formaţiilor folclorice din republică. În cadrul evenimentului, participanții abordează un repertoriu autentic și poartă costume tradiționale, reprezentative pentru zona de proveniență
Tineri şi curajoşi
Anul 2020 pentru multe organizaţii de tineret din nordul republicii a fost unul activ, productiv, în care au putut să îşi manifeste abilităţile sale de voluntari, lideri şi, pur şi simplu oameni activi şi curajoşi. Am fi mulţumiţi dacă echipele de tineri din raioanele Drochia, Floreşti, Soroca, Donduşeni s-ar împărtăşi cu experienţa sa. Cei din Ocniţa deja au făcut-o.
Centrul Raional de Tineret din Ocniţa are, corespunzător, un colectiv energic şi ambiţios. Ei s-au remarcat prin multe activităţi legate de proiecte, activităţi de ordin civic, etcetera. Sigur, Covid-19 a schimbat politica activităților de tineret si multe evenimente din planul Centrului de Tineret nu au fost executate. Cu toate acestea, s-au făcut multe. Despre toate ne-a povestit Vadim Martîniuc, preşedintele Centrului Raional de Tineret Ocnița.
- Colectivul de tineret din oraşul Ocniţa activează in fiecare zi. A făcut-o şi pe timp de pandemie, căci voluntariatul tot este un mod de a active. Centrul este un loc sigur si prietenos tinerilor. Când este posibil şi cu respectarea normelor sanitare, sigur, aici îşi petrec timpul tinerii, jucând in jocuri de masă, ping-pong, badminton, şah, dame, etcetera. Pe timp de pandemie, adică în 2020, am colectat produse necesare si am vizitat, pe acasă, opt familii vulnerabile. Acestea au fost ulei de floarea-soarelui, crupe pentru terciuri, chiar şi pâine… La fel, nu am uitat de veteranii celui de al Doilea război Mondial. În luna mai, i-am vizitat la domiciliu, şi i-am susținut cu cadouri modeste, flori şi cuvinte de mulțumire şi mândrie.
Am organizat şi diferite alte activităţi, în afara de animarea timpului liber. De exemplu, promovăm un mod sănătos de viaţă, tradițiile noastre, organizăm campanii de informare şi acte de caritate.
Centrul Raional de Tineret Ocnița a fost selectat ca partener local în cadrul Săptămânii Naționale de voluntariat „SNV 2020”, unde a întreprins activităţi de voluntariat în decursul întregii săptămâni, în fiecare zi.
Au fost create cinci grupuri de inițiativă ale tinerilor care au scris fiecare câte un proiect şi au beneficiat de granturi. Grupul de inițiativă „North Youth” a realizat proiectul „Youcreate”, unde tinerii au făcut activităţi de atragerea atenției APL şi comunităţii despre ecologia din raionul Ocniţa, care a fost implementat în anul 2020 cu suportul Fundației din Elveţia “Terre des hommes”.
Următoarele grupuri de inițiativă şi proiecte au fost selectate şi susținute financiar de MECC si Consiliul Raional Ocnița din cadrul programului de granturi pentru grupurile de inițiative ale tinerilor, însă implementarea acestora se va executa, din cauza pandemiei, în acest an, adică în 2021. Grupul de iniţiativă ” Tineri Activi” au implementat un proiect de informare despre administrarea timpului propriu primit denumirea de „Стань лучшей версией себя”. Grupul de iniţiativă ” Tineri sănătoşi”, a implementat proiectul pentru un mod de viaţă sănătos cu denumirea „Sănătatea tinerilor – viitorul tarii”. Grupul de iniţiativă „CRT Ocniţa” a dat viaţă proiectului Școala de vară” AteSTAT Civic”.
Cel mai util din punctul de vedere al orăşenilor a fost proiectul iniţiat de Grupul de iniţiativă „Oraș curat”. El a implementat în viaţă un proiect de salubrizare „Oraş Curat”.
S-au petrecut şi alte activităţi, poate nu aşa de semnificative. Nu le enumer, dar doresc să vă îndemn la acţiune şi energie, voluntariat şi iniţiativă. Tineri şi curajoşi? Merge vorba despre noi!