Achiziționați articole pirotehnice sigure de sărbători!

0
43

În perioada sărbătorilor de iarnă se utilizează pe larg articolele pirotehnice de divertisment, precum și articole de scenă. În acest context, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței aduce la cunoștință care sunt cerinţele esenţiale de securitate, precum şi condiţiile de circulaţie a acestora pe teritoriul Republicii Moldova, asigurînd un înalt nivel de protecţie a sănătăţii umane şi a securităţii publice. Comercializarea şi utilizarea petardelor este strict interzisă! Nu procurați și nu încurajați acest comerț. Semnalați imediat acest comerț ilegal!

Nu procurați articole pirotehnice din pieţe sau din reţeaua de comerţ ambulant, blocuri locative, instituţii cultural-artistice şi de învăţămînt sau similare acestora, în încăperile şi tribunele stadioanelor, în parcurile de cultură şi odihnă, în încăperile din pasajele subterane, aeroporturi, gări auto şi feroviare, chioşcuri, tonete, tarabe, coşuri, cărucioare, autoremorci, automagazine. Vînzarea sau transmiterea articolelor pirotehnice consumatorilor care nu au atins vîrsta de 18 ani este interzisă!

Producătorul trebuie să asigure etichetarea în mod vizibil şi lizibil a articolelor pirotehnice astfel încît informaţia să nu poată fi radiată. Eticheta de pe articolele pirotehnice va cuprinde cel puţin numele producătorului şi numele şi adresa importatorului, denumirea şi tipul articolului, numărul de înregistrare, categoria şi instrucţiunile de utilizare, anul precum şi distanţa minimă de securitate.

Verificați capacitatea articolului pirotehnic, a ambalajului acestuia sau a altor componente de a rezista la deteriorarea survenită în condiţii normale sau previzibile de depozitare. Ambalaj deteriorat sau sigilii rupte sunt un semnal eminamente de nerespectare a condițiilor de păstrare și transport, ceea ce poate duce la un eveniment nefast.

Distanţele minime de securitate sunt indicate de producător pe produs sau în documentele de însoțire și vor fi de cel puţin 1, 8 sau 15 m. Distanța stabilită de producător este menită să vă asigure siguranța personală și a celor dragi. Dacă ați depistat nerespecatrea acestor reguli semnalați toate datele de identificare poliției întru asigurarea siguranței populației și eradicarea acestui fenomen.Înainte de a vă bucura de efectul luminos și sonor al articolelor pirotehnice asigurați-vă că acestea pot fi utilizate în exterior sau interior.

Întru prevenirea incidentelor sau deranjului sonor cauzate de utilizarea excesivă a articolelor pirotehnice, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței comunică că utilizarea articolelor pirotehnice în localităţi, în timpul nopţii, de la ora 22.00 pînă la ora 07.00, cu excepţia cazurilor lansării focurilor de artificii cu ocazia unor evenimente de interes naţional sau internaţional este interzisă. În acest sens, cetățenii se pot adresa cu o sesizare către 112 pentru restabilirea liniiștii nocturne. Comunicăm că nunțile sau cumetriile sunt evenimente de familie și nu poartă un caracter de interes național iar articolele de artificii să fie lansate pînă la ora 22:00.

Declanșarea materialelor pirotehnice sau lansarea în aer, în zona aeroportului (aerodromului), a oricăror obiecte, fără permisiunea Autorității Aeronautice Civile, se sancţionează cu amendă persoana fizică și/sau persoana cu funcţie de răspundere.

Pentru alte informații apelați la telefonul consumatorului 022 51 51 51.

PUBLICITATE