Techno Textile HUB Soroca la 2 ani de activitate

0
233

Prin cooperare se pot obține rezultate pe măsura așteptărilor. La data de 30 octombrie 2020, în incinta Incubatorului de Afaceri din Soroca, s-a desfășurat Ziua ușilor deschise în cadrul Centrului de Afaceri „Techno Textile HUB Soroca”, dedicată aniversării a doi ani de activitate.

La eveniment au participat beneficiarii direcți ai proiectului, reprezentanții Consiliului Raional Soroca și Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord. Printre oaspeții importanți la eveniment a fost Victoria Neaga, Manager de Proiect în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și Ana Ciurac, Coordonator de Programe din cadrul Fundației Est Europene.

Participanții la eveniment au fost informați despre principalele rezultate și realizări de la Andrei Mârza, Președintele Asociației Întreprinderilor din Industria Ușoară „Sorintex”, iar Lucia Ușurelu directoare de proiect din cadrul ProEntranse, organizație ce a implementat proiectul, a vorbit despre principalele dificultăți și provocări întâmpinate pe parcursul ultimilor 2 ani. „Evenimentul a avut drept scop de a disemina unele practici de asociere, cooperare și lucru în comun, ceea ce ne lipsește, în special întreprinderilor mici și mijlocii, care au capacități limitate, dar aspirații mari. Ne-am întâlnit pentru a ne spune of-urile și provocările cu care ne confruntăm, precum și planurile de viitor.” a menționat Lucia Ușurelu.

În cadrul activității au fost premiate mai multe organizații beneficiare a proiectului CA TTH Soroca pentru implicarea activă în desfășurarea acțiunilor de dezvoltare și internaționalizare la următoarele categorii:

Cea mai tânără companie – S.R.L. „SC TEXTILE-CONTACT”;

Cea mai activă companie – S.A. „UNIVERSCOM”;

Cea mai activă companie în producerea articolelor de protecție pentru combaterea consecințele provocate de COVID 19 – S.R.L. „GEMINI CLOTHING LIMITED”;

Cea mai dezvoltată companie exportatoare de confecții – S.R.L. „BIROU DE MUNCĂ PORTAVITA”;

 Cele mai inovative produse proprii premiate la conferințe internaționale – S.R.L. „DAVITEX NEO”;

Contribuție sporită în implementarea Centrului de Exelență și instruire dezvoltat în cadrul proiectului – ŞCOALA PROFESIONALĂ DIN SOROCA A MOLDCOOP;

Implementarea activă a sistemului de învățământ dual și instruirea cusătoreselor – ŞCOALA PROFESIONALĂ DIN SOROCA.

În cea de-a doua parte a evenimentului Ziua ușilor deschise în cadrul Centrului de Afaceri „Techno Textile HUB Soroca”, participanții au fost invitați să viziteze sala dotată cu utilaje și echipamente necesare industriei textile, un laborator, care a fost dezvoltat în cadrul TTH Soroca, dotat cu suportul Uniunii Europene cu utilaj foarte important pentru perioada actuală de pandemie.

Ion Luța, directorul Școlii Profesionale din Soroca: „Activitatea de astăzi și în genere, colaborarea cu „Techno Textile HUB” creează oportunități pentru elevii din instituția noastră, dat fiind faptul că noi nu pregătim doar muncitori pentru întreprinderile mari, pregătim și antreprenori mici care pot să înceapă și să-și dezvolte o afacere. Centru de afaceri și asociația  „Sorintex” creează acest mediu propice pentru a dezvolta întreprinderile mici. Aici se află un laborator de proiectare și testare a modelelor cu utilaje performante, costisitoare pe care întreprinderile mici nu-și pot permite a le achiziționa.”

Gazda evenimentului Liliana Babara, directoarea IAS Soroca: „Ușile Incubatorul de Afaceri, sunt permanent deschise deja de peste 10 ani de zile, împreună cu mai mulți parteneri vrem să extindem serviciile și să ne dezvoltăm, preponderent pentru tinerii care doresc să-și construiască o viață mai fericită, ca antreprenori.”

Centrul de Afaceri “Techno Textile HUB Soroca” (CA TTH) este un proiect finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Fundației Est Europene și are drept scop principal crearea platformei pentru un parteneriat public-privat din domeniul industriei ușoare print-un mediu propice în cadrul căruia companiile membre să-și poată susține și dezvolta activitatea, prin implementarea programelor de creștere a competitivității care să ducă la dezvoltarea durabilă a industriei textile și confecție.

Obiectivul proiectului încă din faza inițială este sporirea nivelului competitivității IMM-urilor din regiunea Nord, în special Raionul Soroca, Moldova. Obiectivele particulare pe care CA TTH și le-a propus țin de sporirea competitivității în ceea ce privește diversificarea produselor, forța de munca calificată, distribuția și pătrunderea pe noi piețe, prin inovare-cercetare, instrumente de marketing și metode de comunicare, instruire – educație privind forța de muncă implicată. Pentru mai multe informații, vizitați pagina http://proentranse.md/

Foto: Ludmila Talmazan

PUBLICITATE