Domniţe-toboşăriţe

0
133

Inessa Caramov şi Anastasia Cernişova din Drochia sunt prietene de ani buni. Au devenit amice de câţva ani în urmă, mai exact cinci, când au devenit membre a Clubului de canotaj „Vulturi”, Drochia, antrenor, Eduard Caramov. Clubul îşi are dislocaţia pe malul pitoresc al Lacului Comsomolist şi este echipat cu bărci care se numesc Dragon Boat. Ambele domnişoare sunt curajoase şi energice, căci nu oricare s-ar aventura să practice un astfel gen de sport, deloc uşor, printre altele. Iată ce ne-au povestit ele referitor la activitatea lor sportivă:

  • Mă numesc Inessa Caramov. Învăţ în clasa a douăsprezecea, liceul „B. P. Haşdeu”. Iniţial mă ocupam cu un alt gen de sport. Când aveam doisprezece ani, am hotărât să mă alătur echipei conduse de către taică-meu, căci mi-a părut că este un sport romantic. În curând, iluziile s-au spulberat, dar nu şi dorinţa de căpăta cât mai multă măiestrie şi experienţă.

Apropo, Dragon Boat e o activitate tradiţională chineză cu o vechime de două mii de ani. Am multe de povestit despre acest gen de sport. El necesită antrenamente specifice de vâslit pe care le facem aici, pe lacul comsomolist. Însăşi bărcile noastre se numesc Dragon Boat. Ele sunt de 2 tipuri, pentru 20 şi pentru 10 vâslaşi. Cele mai mari au lungimea de 20 de metri. Suplimentar la aceşti vâslaşi, avem un toboşar care bate ritmul şi, foarte important, un cârmaci. În clubul nostru sunt mai mulţi băieţi, căci este un sport preponderent bărbătesc. Mă mândresc că am participat, în 2016, la Campionatul European din Roma, Italia ca toboşar. În viitor aş dori să combin medicina şi sportul, adică să devin nutriţionistă.

  • Eu sunt Anastasia Cernişov. Sunt elevă în clasa a unsprezecea la liceul teoretic rus numărul trei din Drochia. Am venit aici, în lumea bărcilor Dragon Boat cu patru ani în urmă şi nu regret de fel. Aici mă călesc nu numai fizic, dar şi moral. Mulţi se miră şi zic că sunt atât de firavă, dar am ales să vâslesc. „De ce nu?”, le răspund. Aş dori să devin, pe viitor, un fotograf renumit, căci simt jocul culorilor şi nuanţelor şi îmi pare o profesie creativă şi de bun gust. Mă atrage anume aceasta. Poate că mă voi regăsi şi în sportul mare. Am mers şi eu la un Campionat mondial European din Germania. Am fost ca toboşăriţă.
    Aici, la nordul republicii, mai activează o astfel de echipă în oraşul Bălţi, iar în centrul, la Orhei. În echipa din Drochia se antrenează treizeci de elevi.
    Elena Ţîrdea
PUBLICITATE