Vera Dascal: „Am ştiut la ce am pornit”

0
1347

Expiră un an de la precedentele alegeri locale. Cum a decurs această perioadă, ce realizări au fost înregistrate, ce bariere nu au fost depăşite şi cum se va proceda pe viitor? Cu răspunsuri la aceste întrebări vine Vera Dascal, primarul satului Drochia.

 • Doamnă primar, atunci, cu un an în urmă, după cum ştim, nu cu prea mare entuziasm
  v-aţi avântat în campania electorală.
 • Aşa a fost. Cunoaşteam foarte bine situaţia din localitate şi eram conştientă de faptul ce volum de lucru mă aşteaptă. Însă nu teama că nu mă voi isprăvi, ci posibilităţile bugetului local erau prea limitate pentru realizarea ideilor mele. Eu sunt deprinsă să îndeplinesc lucrul la maximum, fără „cozi”. Dacă am făcut ceva, apoi să duc până la capăt şi să fie de durată. Dar şovoielile mele mi le-au spulberat consătenii şi prin susţinere morală familia.
 • Astfel, chiar din prima încercare aţi câştigat încrederea a peste 600 de votanţi, ce constituie aproape 54 la sută din numărul celor ce au participat la scrutin. Având deja mandatul la mână ce planuri v-aţi trasat?
 • Planurile erau schiţate până a porni la alegeri. După ele îndată am şi început lucrul. Fiind femeie, mi-am dorit ca satul meu, ca în casa unei gospodine, să fie curat, frumos, cu toate aranjate la locul lor. Cu forţe comune, cu ajutorul sătenilor şi agenţilor economici „am scos gunoiul” din sat şi am curăţat cimitirele, lucru sfânt, de buruiene şi tufari nedoriţi, care împânzeau mormintele. Ne-am implicat cu toţii în acele „subotnice”, am evacuat zeci de tone de murdărie.
  La salubrizarea localităţii am implicat şi 30 de săteni ce primesc alocaţii de şomer, fiind obligaţi să lucreze în folosul comunităţii câte 3-5 ore pe zi. Tot ei sunt mobilizaţi să-i ajute pe vârstnicii neputincioși la treburile casnice.
  Al doilea lucru important, sau paralel cu primul, pe care mi-am axat activitatea, crearea celor mai bune condiţii pentru copii. La şcoală totul era în regulă, iar la grădiniţă se cereau multe lucruri de făcut. În prezent se implementează, şi e pe sfârşite, proiectul de reparaţie a edificiului. Blocul alimentar al instituţiei, destinate pentru 100 de copii, a căpătat un aspect ideal. Pentru efectuarea lucrărilor s-au alocat circa 300 de mii de lei,inclusiv prin suportul Guvernului 125 mii, Consiliului Raional Drochia – 100 de mii şi bugetului local – 75 mii de lei. Acum sunt preocupată de procurarea utilajului, veselei desenate în stil vesel, copilăresc. S-au amenajat blocurile sanitare pentru două grupe şi sala de activităţi. Prin Fondul de investiţii sociale anterior a fost procurat mobilier modern.
  Reieşind din condiţiile de pandemie sunt procurate lămpi de cuarţ, covoraşe pentru dezinfectanţi, sunt marcate spaţiile în culorile respective, pentru personalul instituţiei avem măşti de protecţie.
 • Doamnă primar, o problemă actuală ce e în vizorul autorităţilor centrale şi respectiv, celor locale, o constituie reparaţia drumurilor. În satul Drochia ce avem la acest capitol?
 • Sunt înregistrate rezultate bune. Strada centrală, de la intrare şi până la ieşirea din sat spre traseul Drochia-Donduşeni e reparată din banii alocaţi de Consiliul raional. Pentru două străzi – în variantă „albă” – sunt alocaţi 300 mii de lei din Fondul rutier. Iar, conform Programului naţional „Drumuri bune pentru toţi”, nouă ni s-au repartizat 1 milion 100 mii de lei şi vor fi acoperite cu pietriş 8 străzi adiacente cu o lungime totală de 2,5 kilometri.
  Dacă să continuăm tema străzilor, apoi e important să ne referim şi la iluminatul nocturn. Acest deziderat m-a preocupat chiar din primele zile după investire în funcţie. Pe o lungime de 2 kilometri au fost instalate 78 de blocuri LED. Strada centrală a fost iluminată anterior cu felinare de tip mai vechi. Lucrul îl vom continua. Îmi doresc ca tot satul să fie cu drumuri bune şi iluminate. Pentru realizarea ideii am un plan „secret” prin atragerea investiţiilor din exteriorul ţării.
 • Sunteţi convinsă că veţi reuşi?
 • Pe parcursul acestui mandat mă voi isprăvi. Şi mai am de făcut ceva foarte important – să implementăm un proiect de aprovizionare cu apă a sătenilor. E o situaţie critică la acest capitol şi care se mai acutizează. Nota conceptuală e elaborată şi depusă la Agenţia de Dezvoltare Regională „Nord”. Sperăm să reuşim.
  Mai accentuez odată. Îmi doresc ca satul Drochia să fie curat, amenajat, luminat, ca toţi oamenii să se simtă bine în casele lor. Acestea şi-a dorit-o şi tatăl meu, ce a fost preşedinte de colhoz şi vicepreşedinte de raion. Spre aceasta tinde şi soţul meu, care e director al gospodăriei agricole din localitate, feciorul Ion, ce e vicepreşedinte de raion, întreaga familie. Am o susţinere enormă de la săteni, pe care îi ajut, uneori cu un ban din propriul buzunar, şi care nu mă refuză când mă adresez către ei.
 • Lucraţi în unison cu consiliul local şi colectivul primăriei?
 • Până în prezent cu consilierii nu am avut divergenţe, deşi sunt delegaţi de diferite partide: 7 – din partea PDM, inclusiv 3 femei, 3 – de la PSRM şi 3 din partea blocului ACUM.
  Iar cu colectivul primăriei mă împac excelent. Am o mare susţinere de la secretara primăriei Mariana Troianovschii, inginerul funciar Denis Buznea, perceptorul fiscal Silvia Guţu, contabilul-şef Iuliana Guţu – tânără, capabilă, exigentă.
 • Nu am trecut cu vederea vre-un punct important din programul D-stră?
 • Ba da. În centrul satului o să amenajăm un parc de distracţii pentru copii şi maturi cu teren de joacă şi utilaj atractiv. Mai am câte ceva în plan. Dar până nu voi fi convinsă în realizarea lui, nu divulg intenţiile.

Boris Todirel

PUBLICITATE