Arhitecţii timpului – Igor Olaru: „Construiesc” roade şi speranţe”

0
975
Directorul SRL „Unchitești” Igor Olaru

Igor Olaru e inginer de profesie. A absolvit institutul din Odesa, specialitatea construcţie sătească. După ce a activat în domeniul respectiv mai mulţi ani, cu un deceniu în urmă a „păşit” pe pământ şi şi-a legat viaţa de agricultură, fondând în teritoriul primăriei Cuhureştii de Sus împreună cu un partener experimentat o societate cu răspundere limitată „Unchiteşti”.

Riscantă încercare. De la un lucru bine pus pe roate, la unul, sub cerul liber. L-a provocat atunci răposatul Vasile Ergiu. Pe toate le-au început de la „zero”. Dacă alţii au preluat de la fostele gospodării colective pământul consolidat şi tehnica necesară, infrastructura respectivă, apoi noii entuziaşti nu aveau moştenire măcar un şurub. Şi doar vreo două hectare de pământ. Restul le-au adunat an de an de la deţinătorii de cote agricole, ridicându-se până la aproape 1000 de hectare. Acum, deja de 4 ani Igor Olaru a rămas singurul fondator al SRL „Unchiteşti”. În prezent gestionează în teritoriul primăriilor Cuhureştii de Sus şi Cuhureştii de Jos, 550 de hectare de terenuri agricole. El e şi director, şi agronom, şi inginer, mai exercită multe alte funcţii ţărăneşti. Colectivul e constituit din 15 angajaţi, inclusiv 4 mecanizatori şi 3 paznici.

 • De patru ani încoace nu mi-am permis să trec hotarele republicii. Nouăzeci de procente din viaţă le dedic pământului, gospodăriei şi doar zece la sută treburilor casnice, familiei.
  Deşi Igor Olaru e cu viţă de constructor apoi pe pământ gol şi-a ridicat obiectivele de bază. Singur le-a proiectat, s-a aflat mereu pe şantier şi le-a dus la bun sfârşit – două depozite, făţarea, alte „acareturi” strict necesare. În bază de credit a procurat o combină nou-nouţă, trei tractoare şi utilajul respectiv pentru a nu alerga pe la vecini cu împrumutul la semănat sau la recoltare.
  La „Unchiteşti” cultivă grâu, orz, floarea soarelui, porumb, mazăre. De menţionat, că Igor Olaru primul în ţară în acest an a primit certificat la producerea ecologică a mazărei pe o suprafaţă de 50 de hectare a a porumbului – pe 47 hectare, 75 de hectare ocupă floarea-soarelui.
 • Pe aceste suprafeţe nu utilizăm nici un fel de chimicale. Semănăturile se prelucrează în mod mecanic. Iar pentru roada anului viitor am colectat 400 de tone de îngrăşăminte organice testate în laborator, – afirmă directorul.
  Pentru gospodărie creşterea culturilor ecologice e profitabilă. Preţurile de achiziţionare aproape că se dublează şi sunt comercializate prin intermediul firmei „Prograin Organic”, ce se bazează la Floreşti. Această activitate continuă.
 • Anul acesta, după cum se ştie, e unul foarte complicat pentru agricultori. Dar eu, care am trecut anterior prin situaţii şi mai dificile, preluând datorii în valoare de 5 milioane de lei, nu pot să mă plâng şi să pornesc la proteste. Sunt mulţumit de ceea ce avem. Şi cu restanţele bancare ne apropiem de sfârşit.
  La „Unchiteşti”, ca şi în majoritatea gospodăriilor din zonă, roada tuturor culturilor comparativ e joasă – câte 2 tone de grâu la hectar, 1,8 – de orz, 1,4 – de mazăre. Dacă mai adăugăm la secetă şi pământurile slabe, apoi doar ne putem imagina câtă trudă au depus aici plugarii. Doar pe 10 la sută din suprafeţe bonitatea constituie 90 de unităţi restul terenurilor indică doar 67 de grade. Însă în anii cei buni aici au obţinut câte 10 tone de porumb – marfă la hectar şi peste 3 tone de seminţe de floarea-soarelui.
  Indiferent de rezultatele secerişului cei circa 500 de persoane ce au încredinţat cotele lor de teren, ce constituie 1-1,18 hectare, au primit, conform contractelor câte 500 kilograme de grâu, vor fi achitate şi câte 75 kilograme de seminţe de floarea-soarelui. Deja, pentru semănatul de toamnă sunt depozitate 50 tone de seminţe de grâu şi tot atâtea de orz. Toate suprafeţele eliberate, 277 de hectare, sunt arate.
 • Fiind bătuţi de natură, nu cedez greutăţilor. Eu nu pot să abandonez cotaşii, pentru că văd raze de lumină în viitor, – accentuează Igor Olaru. – Şi dacă astăzi nu mă aflu pe şantiere cu macarale, totuşi, continu să construiesc ceva important – o gospodărie agricolă prosperă.
  Boris Todirel
PUBLICITATE