Nicolae CHISTRUGA: Îmi voi extinde afacerea, pentru ca tinerii să aibă un loc de muncă acasă

0
807

De când am auzit acest nume, chiar de la început mi-am creat o imagine pozitivă, deoarece oamenii vorbeau despre el numai de bine. De cum l-am văzut prima dată, mi-am amintit celebra definiție de Garabet Ibraileanu, precum că generozitatea este virtutea celor tari. Acest lucru se putea citi pe chipul lui.
Un tânăr chipeș și frumos, un manager de excepție și un profesionist dedicat, care este mereu în căutarea noilor oportunități, pentru a putea oferi oamenilor servicii de calitate. Mereu cumpătat, echilibrat, cu o inteligență, demnă de invidiat pentru alți semeni de-ai săi, la doar 35 de ani, a știut să pună întotdeauna în capul mesei cele mai alese calități: modestia, bunătatea și corectitudinea. Niciodată nu va dezamăgi așteptările celor, care au încredere în el, pentru că este un profesionist responsabil și desăvârșit. Chiar și în momente dificile, va găsi cea mai potrivită soluție de rezolvare a problemelor, știind să aplaneze situațiile de conflict, cu ton galant și calm. Cu respect deosebit și dragoste de oameni, nu va rămâne niciodată indiferent față de problemele altora. Va întinde mereu o mână de ajutor la timpul și locul potrivit celor, care au nevoie mai mult ca niciodată și o va face necondiționat.
Sufletul acestui Om este ca o biserică, în care fiecare creștin, doborât de nevoi și durere, este tratat cu dragoste, bunăvoință, înțelegere și compasiune.
Toate cele spuse, îl definesc cu desăvârșire pe Nicolae Chistruga, managerul Companiei de furnizare a serviciilor internet ”Clik Com”.
Nu am ezitat să susțin un dialog cu acest tânăr minunat, pe care l-am descusut de-a fir a păr cu mare greu, deoarece s-a dovedit a fi prea modest din fire, pentru a-mi împărtăși toate faptele generoase, care au adus în casele multora lumină și încredere în oameni cu inimă mare.

 • Nicolae, cunoaștem faptul, că Compania de furnizare a serviciilor internet ”Clik Com” se bucură de o popularitate tot mai mare în rândul utilizatorilor. Când a fost fondată compania și cât de greu a fost drumul către succes?
 • Compania a fost fondată în anul 2007 și eram doar două persoane. Ca și în orice afacere, am întâmpinat, desigur, multe obstacole, deoarece nu aveam inițial un spațiu, care să ne aparțină. Am închiriat pe parcursul a 10 ani diferite încăperi pentru prestarea serviciilor internet. Ne-am străduit să depășim toate greutățile, dar să oferim clienților servicii de calitate. În primul an de activitate am reușit să conectăm doar câteva blocuri locative din oraș, fiind înregistrați 100 de utilizatori ai Companiei ”Clik Com” și acesta a fost un succes remarcabil, care ne-a oferit o doză de curaj și ne-a motivat să extindem afacerea, în folosul utilizatorilor, care și-au dorit să beneficieze de serviciile noastre de internet. Către anul 2010, am reușit să câștigăm încrederea localnicilor și am adus internetul rapid, practic, în fiecare casă din Drochia. Eram nespus de bucuros, că am reușit să aduc progresul în localitatea mea de baștină.
 • Ca să fii managerul unei astfel de companii, probabil, nu este deloc ușor, deoarece, pe lângă cunoștințele în domeniu, este nevoie de multă responsabilitate, dedicație și sacrificiu. Mai cunoaștem, că ai o predilecție deosebită față de domeniul tehnologiilor moderne și ești cu adevărat pasionat de ceea ce faci. De unde vine această pasiune?
 • Da, întra-adevăr, îmi place foarte mult ceea ce fac și nu-mi pot imagina un alt domeniu, în care să activez. Această pasiune vine încă din anii de școală, de la tatăl meu, care e profesor de informatică și care mi-a altoit dragostea de tehnologii încă de pe când eram copil. Și fratele meu mai mare este programist la Compania engleză ”Endava” din Chișinău, o companie la fel de prestigioasă, cu renume. Consider, că în sec. XXI, veacul tehnologiilor moderne, noi am făcut alegerea corectă, deoarece această vocație este acum în topul celor mai solicitate și necesare meserii. Nu există nimic mai împortant, decât atunci, când poți fi util pentru societate, iar munca pe care o faci, aduce bucurie și satisfacție oamenilor.
 • Ați înregistrat deja aproape 14 de activitate. Câți angajați aveți la moment și câte localități din raionul Drochia beneficiază de serviciile internet ”Clik Com”?
 • În prezent avem 34 de angajați și prestăm servicii internet în toate instituțiile publice din oraș, școlile, Inspectoratul de Poliție Drochia, peste 180 de agenți economici. În 2019 a fost lansată rețeaua de telecomunicații în or. Dondușeni. Datorită suportului financiar de la Microinvest, am reușit într-un timp record să extind rețeaua de televiziune și internet în raionul Dondușeni. Au fost conectate 3 sate din raionul Dondușeni, iar în timpul apropiat vom conecta încă 10 sate din raionul Drochia. Ne-am propus ca să fie conectate la rețeaua noastră toate localitățile din raion. De bază este internetul prin fibra optică, care este solicitat la cota maximă, căci televiziunea este gratis și cuprinde majoritatea posturilor. Mai mult decât atât, am adăugat în grila de televiziune 24 de canale pentru copii, unde sunt difuzate zilnic lecții video pentru elevii claselor I-XII, atât în română, cât și în rusă.
 • Aveți un volum enorm de muncă, cum le reușiți pe toate? Ce fel de specialiști aveți la companie?
 • Desigur, volumul de muncă este enorm, de cele mai multe ori lucrăm în regim non-stop, dar mă bucur și sunt recunoscător echipei mele, care sunt buni specialiști și muncesc cu multă responsabilitate, înțelegând nevoile și cerințele clienților. Avem consultanți, vânzători, contabil, depozitar, tehnicieni-montori, proiectant, care-și îndeplinesc conștiincios meseria și întotdeauna avem o atmosferă lucrativă și un spirit de echipă sănătos. Munca este mai ușoară, grație unui sistem de evidență computerizat, care ne ajută să găsim și să rezolvăm orice problemă de ordin tehnic, cu ajutorul echipei de remediere a problemelor tehnice.
 • Cât valorează un abonament lunar și ce categorie de utilizatori pot beneficia de serviciile ”Clik Com”?
 • De servciile noastre poate beneficia oricine, căci abonamentul variază între 200-300 lei lunar, dar, având în vedere, că pentru utilizatorii noștri televiziunea este oferită gratis, numărul solicitărilor crește constant. Mai mult ca atât: pentru familiile cu mulți copii și pentru bătrânii bolnavi, care stau la pat, serviciile, prestate de compania noastră sunt gratis.
 • Este un act de generozitate, rar întâlnit astăzi și, pentru că am ajuns și la acest aspect al discuției noastre, îmi sunt cunoscute mai multe servicii de caritate, oferite de Nicolae Chistruga, managerul Companiei ”Clik Com”. Știm, că sunteți prea modest, dar am vrea să ne povestiți măcar despre câteva din ele.
 • În primul rând, consider, că binele, pe care-l face fiecare din noi, nicidecum nu trebuie făcut pentru publicitate. Eu o fac necondiționat și pentru că nu pot rămâne indiferent la durerea și nevoile oamenilor, mai ales a copiilor și bătrânilor bolnavi. Nu am putut să trec cu vederea cazul băiatului din Popeștii de Sus, care a rămas imobilizat după un tragic accident, sau familia Istrate, cu 7 copii din Gribova, dintre care doi copii sunt bolnavi și au nevoie de ajutor și multe altele, pe care le-am oferit cu drag de oameni. Sunt și un susținător al ideilor și lucrurilor frumoase, ce țin de domeniul culturii, tineret și sport. În acest context, nu am ezitat să întind o mână de ajutor pentru deplasarea ansamblului etnofolcloric ”Sudarușca”, într-un turneu artistic în Georgia. Am considerat, că este o datorie civică, ca să contribui financiar, pentru a duce faima culturii raionului nostru peste hotare. Am procurat bilete pentru angajații mei la mai multe concerte de caritate, am achiziționat inventar sportiv și bărci pentru Clubul sportiv ”Vulturii”, care sunt sportivi de performanță și au adus pentru raion medalii de Aur și Bronz, câștigat în cadrul Campionatelor Europene și Internaționale și este primul și unicul club din Republica Moldova, care practică genul de sport Dragon Boat. Mă strădui să contribui cât de puțin, pentru a ajuta la promovarea colectivelor artistice, tinerelor talente, sportivilor de performanță și a face lucruri frumoase, pentru că întotdeauna susțin tot, ceea ce-mi place.
 • Fiind o persoană atât de activă, probabil, aveți și niște obiective trasate pentru viitor, sau sunteți implicat în careva proiecte. Ce ne puteți spune, vizavi de acest subiect?
 • Desigur, planuri de viitor avem multe: să cuprindem cât mai multe localități, atât din raionul Drochia, cât și raioanele învecinate, cu serviciile noastre de internet și să avem un număr impresionant de utilizatori, de clienți fideli. La inițiativa Companiei ”Clik Com” am implementat deja de un an un proiect social ”Smart City”, care prevede asigurarea securității video. La fiecare 8 utilizatori de internet la compania noastră ( de la aceeași scară, sau bloc locativ) sunt instalate gratis camere video, pentru siguranța locatarilor. Persoanele vizate, au acces la informațiile video, care se păstrează timp de 5 zile.
 • Chiar am vrut să aflu mai multe detalii la acest subiect, cu securitatea video, grație căreia sunteți de mare ajutor colaboratorilor de poliție. Ne puteți relata, ce fel de cazuri au fost depistate?
 • În aceste vremuri, pe care le trăim, consider, că securitatea video, nu mai este un lux, dar este o necesitate. Mulți oameni, din cauza lipsei de bani, comit furturi, chiar la scara blocurilor, unde sunt lăsate cărucioare pentru copii, sau biciclete, desigur, neștiind, că sunt instalate camere video. Astfel, au fost descoperite peste 50 de furturi, din preajma blocurilor de locuit, grație camerelor video, instalate de Compania noastră. Ne bucurăm nespus,că putem acorda un ajutor cât de mic comunității și Inspectoratului de Poliție. La fel și în Parcul Central, în colaborare cu Primăria orașului, au fost instalate camere video, pentru a proteja spațiul public și a păstra ordinea.
 • Care este volumul de lucru acum, în condițiile, generate de pandemie? În aceste condiții, când oamenii, sunt siliți să stea mai mult acasă, cu siguranță, și cerințele au crescut la maxim. Cum reușiți să faceți față acestor cerințe?
 • Recunosc, că piața de comunicații este prea aglomerată și concurența este mare. Chiar dacă în acești aproape 14 ani am reușit să ne afirmăm pe această piață și avem deja foarte mulți clienți fideli, ne străduim să convingem oamenii prin calitatea serviciilor, prestate de compania noastră și, nicidecum, prin anti reclama concurenților noștri. Ne onorăm atribuțiile de funcție onest și în termenii stabiliți, adică, cât mai operativ. Mai ales acum, când oamenii stau mai mult acasă, desigur, petrec mai mult timp în fața calculatoarelor, sau la televizor și, dacă este o problemă de ordin tehnic, trebuie cât mai rapid rezolvată, indiferent de oră, locație și condiții.
 • Am înțeles, că în timpul apropiat, doriți să vă extindeți afacerea. Care este scopul acestui obiectiv prioritar?
 • Da, planific să-mi extind afacerea, cât mai curând posibil- planific chiar în luna septembrie și scopul este unul nobil. Sunt conștient de faptul, că vom avea nevoie de mai multe investiții și cheltuieli, dar îmi doresc foarte mult să măresc numărul de angajați, să pot crea noi locuri de muncă pentru tineri, ca să nu plece peste hotare. Mai mulți angajați, mai multe locuri de muncă.Tinerii noștri trebuie să muncească aici, acasă, iar noi să le putem oferi condiții de muncă și salarii decente.
 • Sincer vă invidiez, pentru viziune atât de optimistă și, probabil motto-ul de care vă conduceți, este la fel de optimist. Totuși, am vrea să știm ce vă doriți cel mai mult și care este acel motto?
 • Ca un familist, soț și tată, căci am două fiice, de care sunt foarte mândru și am o familie minunată. Doresc sănătate, stabilitate și bunăstare familiei mele și lumii întregi. Cel mai important pentru mine este familia, Dacă nu ai familie, nu poți să te simți un om realizat în viață. Iar motto-ul meu este, să știi ce dorești de la viață. Nu există nimic imposibil, trebuie doar să dorești foarte mult, căci, atunci, când știi ce dorești, jumătate de cale este deja parcursă.
  După dialogul susținut, m-am convins încă o dată, că bunătatea valorează mai mult decât cunoștințele, mai mult decât banii. Pe atât de adevărat este, precum afirma renumitul scriitor francez Victor Hugo: ”Bunătatea este fondul sufletelor alese”, pentru că bunătatea este virtutea, prin care se dovedește înțelepciunea și superioritatea.
  Mult succes vă dorim, Nicolae, în realizarea obiectivelor propuse, proiectelor, la care sunteți angajat și să fiți răsplătit înzecit pentru faptele nobile și generoase, oferite cu drag de oameni!
  Ioan Minodora
PUBLICITATE