Centrul de Sănătate Soroca – Cetate a Sănătății. FOTO-VIDEO

0
1349

„Fiecare generație a trecut prin războaie, secete, calamități. Probabil și generației noastre îi este dat să treacă printr-un război și acesta este un război bacterian, menționează la începutul discursului său, doamna Liudmila Ciobanu, Șefă IMSP CS Soroca, cu Prilejul Zilei Lucrătorului Medical și a Farmacistului.

Liudmila Ciobanu, Șefă IMSP CS Soroca

– Un virus nou, despre care nu se știe etimologia, clinica, nu se cunoaște bine tratamentul, profilaxia maladiei date, dar eu mă bucur foarte mult că din prima zi am demonstrat că suntem un colectiv unit, mână de mână, și nimeni nu a refuzat să iasă la serviciu sau să acorde ajutor medical pacienților – de asta mă mândresc foarte mult, continuă cu emoție doamna doctor.

 – De acum a devenit o tradiție să sărbătorim Ziua Lucrătorului Medical și a Farmacistului în a treia duminică a lunii iunie, dar anul acesta nu avem sărbătoare. Nici nu putem să avem sărbătoare, pentru că este o pandemie pe întreg globul pământesc. Au decedat oameni și decedează, au decedat colegi de ai noștri, se îmbolnăvesc numeroși pacienți și colegi, dar totuși ne străduim către data acestei sărbători, să felicităm și să menționăm pe cei mai activi angajați.

Vreau să vă mulțumesc din suflet pentru munca grea pe care o depuneți în aceste zile. Doresc tuturor colegilor noștri, precum și tuturor lucrătorilor medicali din întreaga republică, în primul rând – Sănătate! Bucurii în familie! Bunul Dumnezeu să vă aibă în pază, să fiți prețuiți la justa valoare, atât în sânul colectivului, de prieteni, pacienți, cât și de guvernare. La mulți ani, dragi colegi, multă sănătate, bucurii, fericire și iubire!”

Activitatea Centrului de Sănătate Soroca nu a încetat nicio clipă în acest an. Medicii, asistentele medicale și toți angajații continuă să acorde ajutor tuturor oamenilor care se adresează la instituția medicală. Asigurați cu echipament și telefon de serviciu, pe parcursul carantinei, lucrătorii medicali au monitorizat starea de sănătate a pacienților, inclusiv a persoanelor aflate în autoizolare, pentru a nu pierde momentul de declanșare a maladiei și a nu ajunge la stări grave, când tratamentul devine mult mai dificil. În prezent, munca medicilor este mai periculoasă, deoarece fiecare pacient poate reprezenta un potențial infectat cu covid-19. Pentru a evita cazurile de îmbolnăvire, în scuarul centrului este instalat, de către Consiliul Raional Soroca, un tunel de dezinfectare. La intrare în instituție, asistentele medicale fac triajul angajaților și a pacienților. Nimeni nu intră fără mască și mănuși. Volumul de lucrul care s-a făcut până la pandemie, se face și în timpul pandemiei: investigații, vaccinări etc., cu o singură condiție către pacienți: programarea prealabilă.

Cu ocazia zilei profesionale, în semn de înaltă apreciere, angajații IMSP CS Soroca au primit numeroase felicitări din partea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, din partea Consiliului Raional Soroca, a Primăriei Municipiului Soroca, din partea administrației Centrului de Sănătate, a Sindicatului și desigur din partea pacienților și a colegilor.

Svetlana Cealan, șefă-adjunct a CS Soroca, Natalia-Mazur – șefa secției Medicină de Familie

Svetlana Cealan, șefă-adjunct a Centrului de Sănătate Soroca: „În această zi de sărbătoare, aș vrea să îmi felicit toți colegii din sistemul medical și farmaciștii, dorindu-le multă-multă sănătate, de care avem preponderent nevoie în perioada dificilă prin care trecem. Aș vrea virtual să-i îmbrățișez pe toți, să le doresc rezistență, înțelegere din partea pacienților, răbdare și susținere. Din partea pacienților, în  primul rând, așteptăm să respecte toate normele impuse de timpul prin care trecem, să ne ajute ca să îi ajutăm! Și să nu uite că suntem oameni, nu suntem roboți. Avem forță care pe parcurs se epuizează și necesităm liniște și înțelegere din partea tuturor. Sunt mândră că am posibilitatea să activez în acest colectiv, care a trecut prin toate încercările și slavă Domnului, trece cu brio și perioada aceasta dificilă. Multă sănătate tuturor!”

Natalia Mazur, șefa secției Medicină de Familie a Centrului de Sănătate Soroca: „Cu prilejul sărbătorii profesionale, vreau să le doresc tuturor colegilor, multă sănătate! Atunci când un coleg suferă, este durerea noastră. De asemenea, le doresc rezistență, răbdare și fie ca tot ceea prin ce trecem noi, să nu ne schimbe, căci stresurile influențează. Să rămânem așa cum suntem, să rezistăm cu tărie. Din partea pacienților, mi-aș dori să fie înțelegători și stimători.”

Raisa Nartea, asistentă-medicală-superioară, Victoria Grebănos, asistentă-medicală-șefă

Victoria Grebănos, asistentă-medicală șefă: „Stimați colegi, vreau să vă felicit cu prilejul sărbătorii. Vă doresc multă sănătate, prosperitate, optimism, răbdare, putere pentru a trece peste toate primejdiile care apar în viață!”

Raisa Nartea, asistentă medicală superioară: „Cu ocazia zilei profesionale, doresc să îmi felicit toți colegii dorindu-le multă sănătate, să aibă grijă de pacienți, dar să nu uite de propria lor sănătate”.

Rusnac Tatiana, medic-obstetrician-ginecolog

Rusnac Tatiana, medic obstetrician-ginecolog, specialist în sănătatea reproducerii: „Vreau să transmit tuturor colegilor urări de bine. Un mare respect pentru ceea ce fac. Curaj, cutezanță și în primul rând, multă sănătate să ne dea Domnul! Să ne păzească de toate problemele și să îndeplinim așteptările pacienților noștri”.

YK Pro-Viața Soroca

Ana-Maria Gîscă, elevă, voluntară YK Pro-Viața Soroca, elevă: „Stimaţi lucrători medicali, angajaţi din IMPS CS Soroca, CSPT Pro-Viața Soroca! Astăzi, în numele voluntarilor, vin cu alese cuvinte de recunoștință pentru curajul, onestitatea şi responsabilitatea inegalabilă care Vă caracterizează – Oameni cu literă mare. Sunteți mobilizați, zi şi noapte, în lupta pentru salvarea vieții fiecărui pacient, sacrificându-vă, deseori, propria sănătate. Vă exprimăm înaltă gratitudine și Vă mulţumim pentru încrederea pe care o emanați nouă, tinerei generații în situațiile dificile. Vă dorim să aveţi parte de multă sănătate, de înțelegere şi recunoștință din partea pacienţilor, de linişte şi armonie în familii!”

În cadrul IMSP Centrul de Sănătate Soroca activează circa 200 de angajați care deservesc un umăr de 44832 de locuitori din municipiul Soroca și alte 18 localități rurale. 26 medici de familie și 100 de asistente medicale au grijă de sănătatea oamenilor prin intermediul Oficiilor Medicilor de Familie și a Oficiilor de Sănătate.

În cadrul IMSP CS Soroca, activează alte două centre: Centrul Comunitar de Sănătate Mintală și Centrul Prietenos Tinerilor, care sunt printre cele mai bune centre din Republica Moldova. De asemenea, activează Farmacia Centrului de Sănătate Soroca, care asigură cu medicamente multe instituții medicale din raion, inclusiv cu medicamente compensate.

În instituție mai funcționează: cabinetul controlului medical, cabinetul radiologic,  laboratorul clinico-diagnostic, laboratorul citologic, cabinetul de triaj, diagnostic-funcțional, cabinetul ginecologic, cabinetul imunologic, cabinetul diagnostico-funcțional, secția de statistică raională și altele.

Oficiile Medicilor de Familie și Oficii de Sănătate din raion: OMF Trifăuți deservește 859 persoane. OMF Volovița deservește 1052 persoane. OMF Schineni deservește 1278 persoane. OMF Șolcani deservește 1280 persoane. OMF Șeptelici deservește 867 persoane. OMF Alexandru cel Bun deservește 557 persoane. OMF Zastînca deservește 1729 persoane. OMF Hristici deservește 957 persoane. OMF Țepilova deservește 761 persoane. OMF Ocolina deservește 785 persoane. OMF Rublenița deservește 3151 persoane. OMF Holoșnița deservește 760 persoane. OS Regina Maria deservește 431 persoane. OS Pîrlița deservește 346 persoane. OS Vanțina deservește 242 persoane. OS Lugovoe deservește 137 persoane. OS Rublenița Nouă deservește 146 persoane. OS Cureșnița deservește 306 persoane.

Centrul de Sănătate Soroca este o instituţie medico-sanitară publică de asistenţă medicală primară, fondată de Consiliul Raional Soroca. Scopul principal al IMSP Centrul de Sănătate Soroca este ocrotirea sănătăţii populaţiei prin dezvoltarea şi fortificarea continuă a medicinii de familie cu accentuarea prioritară pe măsurile de prevenire a maladiilor populaţiei din raionul Soroca. Contacte: MD-3006, mun. Soroca, str. Mihai Eminescu 16, Șef IMSP CS Soroca: (0230) 2-22-16, Șef adjunct CS Soroca: (0230) 2-25-92, Registratura: (0230) 2-22-24, Anticamera: (0230) 2-27-10, Fax.: (0230) 2-27-10. E-mail: cs.soroca@ms.md web: http://www.cs-soroca.md/

Fotoreportaj de Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE