IMSP Spitalul Raional Floreşti – sălaș al sănătății în inima naturii.FOTO-VIDEO

0
726

Prin decret prezidențial, anul 2020 este declarat Anul Lucrătorului Medical în Republica Moldova – o inițiativă de susținere a sectorului medical, care este pus la grea încercare în aceste zile. Tradițional, în a treia duminică a lunii iunie, începând cu anul 1994, este sărbătorită Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului. În prejma acestui eveniment, am vizitat străjerii sănătății noastre, numiți „îngeri în halate albe”, pentru ai întreba ce-și doresc de ziua lor profesională? Și ca să vedeți! Primordial pentru ei rămâne a fi tot sănătatea întregii comunități.

În această perioadă de luptă continuă cu noul și necunoscutul coronavirus, IMSP Spitalul Raional Floreşti este unul din exemplele fericite. Niciun cadru medical nu a fost confirmat pozitiv la infecția cu COVID-19 până în prezent.

Situat la nord-vest în afara orașului Florești, pe o suprafață pitorească de 6,9 hectare, în fața soarelui, Spitalul Raional reprezintă un întreg orășel medical, asemănător unui sanatoriu, unde diminețile încep cu trilul păsărilor, iar seara face drum micilor plimbări prin parcurile adiacente. Distanțarea celor patru blocuri, aerul curat, sunt factorii importanți în prevenirea infectării cu COVID-19, precum și instruirea preventivă, încă din februarie, a lucrătorilor medicali, echiparea adecvată și respectarea de la bun început a regimului închis pentru vizitatori. Un rol major în viața instituției îl are profesionalismul colectivului medical, condus de directorul Valeriu Nichiforciuc, medic ortoped-traumatolog de înaltă competență, care a dedicat peste 42 de ani spitalului raional.

Pe parcursul anilor, spitalul a avut noroc să fie condus cu chibzuință și responsabilitate de către medici merituoși, care au lăsat ca moștenire experiență și realizări frumoase. Scoaterea la lumină a istoriei se datorează inițiativei onorabile a directorului actual. Chipurile doctorilor înaintași privesc destoinic prin numeroase portretele vernisate în instituție, la fel cum stau domnitorii la loc de cinste în muzee, pe lângă care nu poți trece fără a te opri și a transmite un gând de înaltă recunoștință.

Pe parcursul stării excepționale din țară, instituția a prestat servicii medicale spitalicești și locuitorilor raionului Soroca, timp de o lună și jumătate. „Asta se numește solidaritate, afirmă cu mândrie, Valeriu Nichiforciuc. Acum noi am putut și am ajutat, iar dacă vom avea nevoie (nu dă Domnul), cu siguranță, vecinii noștri o să ne ajute la fel. Cu colegii de la Soroca avem o istorie cu intersectări comune, două spitale gemene, întemeiate în aceeași zi”.

Scurt istoric

Data de 7 noiembrie 1873 este recunoscută ca data înființării spitalului din Florești, când pentru prima dată a fost deschisă o instituție medicală cu 6 paturi, după ce Cârmuirea de Zemstvă din Soroca a luat o decizie despre transferul spitalului din Vadul lui Rașcov în Florești. La sfârșitul anului 1876 au fost date în exploatare primele clădiri care au funcționat peste 120 ani, după care spitalul a fost transferat de pe malul râului Răut, în afara localității, unde funcționează în prezent. Primul medic, care a activat la spitalul din Florești a fost doctorul Iljițchii, ajutat de 6 asistente medicale. Următorul medic a fost Vladimir Polivenco. În cinstea doctorului Polivenco, precum  și al tuturor colaboratorilor medicali, a fost înălțat un monument în fața blocului chirurgical. La sfârșitul secolului XIX, în actualele granițe ale raionului Florești funcționau 2 spitale: Florești și Tîrgul Vertiujeni. Stepan Plașoc a lucrat în calitate de medic șef al raionului timp de 26 ani (1958-1984).

Actualitate

În prezent, Spitalul Raional Florești are o capacitate de 286 de paturi. Instituția acordă asistență medicală pe următoarele profiluri: chirurgie, urologie, traumatologie și ortopedie, terapie intensivă și anesteziologie, oftalmologie și otorinolaringologie, obstetrică și ginecologie, pediatrie, maladii contagioase (în bloc separat), cardiologie, gastrologie, pneumologie, neurologie, terapie generală, îngrijiri paliative, fizioterapie și reabilitare, geriatrie, consultativă.

Azi, spitalul funcționează în proporție 50 – 60%  din capacitate. Pacienții și angajații sunt triați regulat pentru siguranța tuturor. La ora actuală este închisă doar secția îngrijiri cronice. Baza tehnico-materială include 4 blocuri clinice: blocul chirurgical cu 4 etaje, blocul terapeutic cu 4 etaje, blocul mamei și copilului cu 3 etaje, blocul pentru maladii contagioase și blocuri auxiliare: blocul patomorfologic, blocul administrativ, cazangeria și blocul alimentar reconstruit cu suportul fundației olandeze de binefacere ,,Max Face Posibil”.

În spital activează un colectiv format din 420 de angajați, din ei – 55 medici și 170 asistenți medicali. Scopul principal al IMSP Spitalul Raional Floreşti este fortificarea sănătăţii și promovarea modului sănătos de viață în rândurile populației raionului.

Informaţie de contact: 5001, or.Floreşti, str.Ştefan cel Mare, 77. Tel. 0(250) 2-24-48, 0(250) 2-29-01. Registratura secţiei consultative: tel. 0(250) 2-23-25. E-mail: srfloresti@ms.md . http://srfloresti.md/

 

Valeriu Nichiforciuc, director: „Sunt unii oameni care se străduie să caute locuri unde e mai bine și sunt alții care aleg să facă mai bine acolo unde se află. Mă mândresc că am păstrat în stare bună toate blocurile spitalului nostru și le-am reabilitat la timp. Dar cea mai importantă parte rămâne ar fi componența umană. Mă bucur că lipsa mea niciodată nu se simte aici, semn că las în urma mea niște oameni talentați, profesioniști, onești, inteligenți și bine pregătiți, care vor continua mai departe să lucreze destoinic, orientați spre acordarea asistenței medicale, nu atât cu medicamente, ci cu talent de a face lucruri mari.

De Ziua lucrătorului medical și al farmacistului, în fiecare an avem o dilemă, când vine de la minister solicitare, pe cine să onorăm cu diplome și premii, căci fiecare în parte merită aceste aprecieri. Recunoștință tuturor și, pe fondul succeselor, vreau să aduc mulțumiri administrației publice centrale și în primul rând,  Ministerului Sănătății, sub egida cărora ne bucurăm de rezultate.

Capcelea Ludmila, vice-director: „Începând cu data de 10 aprilie 2020, Spitalul Raional Florești a devenit instituție strategică pentru a trata pacienții infectați cu COVID-19. Din 23 aprilie, până în prezent, au fost tratați și externați 23 de pacienți. Doamna medic Lilia Platon a acceptat benevol să trateze bolnavii infectați cu COVID-19. Primordial, medicii își doresc ca populația să respecte toate recomandările autorităților, să se respecte pe sine însăși și să conștientizeze că riscul nu a trecut. Atitudinea responsabilă a populației este spre beneficiul lucrătorilor medicali, dar primordial al pacienților. Incontestabil, sănătatea este cel mai important lucru pentru fiecare om.

Adela Leguma, asistentă principală, categorie superioară: „Îmi doresc ca omul să se îngrijoreze și el de sănătatea lui, să nu aștepte ca medicul să-l caute pentru examene de profilactică, să prevină bolile ca să nu ajungă la noi doar când e grav, îmi doresc ca personalul medical să fie prețuit și motivat, iar tinerii specialiști să rămână acasă, să lucreze în țara lor.”

Valentin Postolachi, șef Unitate Primire Urgențe: „Zilnic la noi parvin circa 50 de apeluri urgente. Perioada în care medicii noștri au activat pe teritoriul raionului Soroca a fost una mai dificilă, dar ne-am străduit să facem față și să acordăm ajutorul necesar la toți pacienții care s-au adresat. De ziua lucrătorului medical și al farmacistului vreau să transmit tuturor multă sănătate, pacienții să țină cont de situația reală care este la moment, să păstreze calmul și să parcurgem cu bine până la sfârșit”.

Procopii Șura, șef al serviciului economic la spitalul raional Florești: „La moment, cu suportul Consiliului raional Florești, se repară saloanele pentru pacienți în blocul de boli contagioase și în secția de terapie generală, unde deja au fost schimbate sălile de baie, se repară sistemul de apă și canalizare. Derulează câteva proiecte noi, care au fost posibile datorită insistenței conducătorului spitalului și a echipei sale. Este foarte plăcut să lucrez în acest colectiv, care în pofida greutăților, merge înainte cu încredere, tratând pacienții cu maximă responsabilitate. Lucrătorilor medicali le doresc să îndrăznească, așa cum au îndrăznit până acum, să își exercite munca cu cinste. La Florești sunt medici care, nu pur și simplu tratează un bolnav, dar le dăruiesc o parte din sufletul lor ca să se facă bine.”

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE