Premiul Mare dintr-o simplă încercare

0
565

Școala de Arte ,,E. Coca” din Soroca aduce lauri și pe timp de pandemie.

Corul „Belcanto” condus de Liudmila Samarin a obținut Premiul Mare la concursul internațional de artă „CASPI ART” XI, desfășurat în Turcia, în perioada 01.06.2020 – 15.06.2020, gen muzical, Categoria „I”.

În luna mai, „Belcanto” a fost decernat cu Diplomă de gradul I la Festivalul – Concurs Internațional Coral „ODESSA CANTAT”, ediția a IV-a, organizat în perioada 28-30 mai de către ГО «Українська хорова асоціація» în or. Odessa, Ucraina. Maeștri de concert: Colţova Aliona, Tudor Tarusov. Componența membrilor juriului a fost internațională: Ucraina, Letonia, Slovacia, Moldova, Macedonia.

De la Festivalul Internațional de Folclor, Artă Clasică și Contemporană pentru Copii și Tineret „Üç alov” („Trei Flăcări”) din Azerbaidjan, categoria 15-17 ani, corul Belcanto a venit iarăși cu locul I. Maestru de concert: Tudor Tarusov. Conducător artistic şi prim dirijor: Ludmila Samarin.

 „Nu m-am așteptat la Premiul Mare, spune cu bucurie Liudmila Samarin. A fost o încercare, am întrebat copiii dacă vor să participăm. Întotdeauna le cer părerea. Au zis: de ce nu? Dintr-o simplă încercare am luat premiul mare. Oricum trebuie de muncit mult în continuare. Avem planuri frumoase și lucrăm ca să atingem scopurile dorite”.

Pentru prima dată la un concurs internațional a participat și Corul mic de copii „DoReMici”, conducător artistic şi prim dirijor: Angela Rezuș. Din prima încercare deja au venit cu un rezultat de frunte – Locul II la Festivalul – Concurs Internațional Coral „ODESSA CANTAT” ediția a IV-a, Ucraina – Categoria A2: coruri pentru copii juniori (până la 11 ani). Maestru de concert: Elena Purici.

„A fost destul de greu, povestește doamna dirijoare Angela Rezuș, emoții, lecții online, unde este mai dificil să-i concentrezi pe copii. Lucrarea a fost una serioasă, din Epoca Renașterii, dar ne-am descurcat cu succes. Copiii sunt bucuroși și ne pregătim pentru alte concursuri. Mă bucur de asemenea pentru succesul corului „Belcanto” condus de Liudmila Samarin. Eu lucrez cu cei mai mici, la intonație, la  dezvoltarea emisiei vocale, apoi pleacă în corul mare. Succesul lor de mai departe este și succesul meu. Îi așteptăm cu bucurie pe toți elevii la toamnă la școală!”

          Mândră de rezultatele profesorilor și elevilor, directoarea Școlii de Arte ,,E. Coca”,  Larisa Zeablițcaia, spune că acestea aduc cinste școlii și culturii sorocene.

„Vreau să aduc mari mulțumiri din partea administrației școlii profesorilor și elevilor, conducătorilor de coruri Liudmila Samarin și Angela Rezuș, precum și elevilor, care în pofida situației dificile în care ne aflăm, își îndeplinesc obligațiunile și aduc lauri școlii. Astăzi am primit felicitări și din parte domnului Grigore Bucătaru, șeful Secției Cultură și Turism Soroca. Este o muncă dificilă de a conduce un cor prin intermediul internetului, se depun eforturi mari, dar colectivele reușesc să ne ducă faima nu doar în tară, dar și peste hotare. Le doresc mult succes mai departe!

Cu vreo 10 ani în urmă, mi-a venit inspirația să punem accent pe arta corală și am creat trei coruri în școală. În instituție mai activează, din acest an, corul „Licurici”, cu elevi ai clasei I, condus de Svetlana Zakharanka. În continuare vom depune eforturi pentru a dezvolta această ramură muzicală înălțătoare și plină de satisfacții.”

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE