Situația suprafețelor și culturilor agricole în raionul Soroca

0
141

La data de 6 mai , vicepreședinta raionului, Alla Bordianu și șefa Direcției Agricultură și Alimentație, Aliona Andriuță, au participat la ședința online cu responsabilii direcțiilor agricole raionale organizată de Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, unde s-a discutat situația suprafețelor și culturilor agricole, în contextul condițiilor meteo înregistrate în anul curent, în special seceta hidrologică urmată de precipitațiile meteo înregistrate săptămâna trecută.
Dna Alla Bordianu a informat că practic semănatul culturilor de primăvară e pe sfîrșite, au mai rămas careva suprafețe de însămînțat în sectorul particular, producătorii agricoli asociați demult au finalizat aceste lucrări, iar culturile deja au răsarit (sau răsar) și se dezvoltă bine, mai ales după ploile de care am avut parte. Culturile de toamnă la fel sînt în stare satisfăcătoare-bună, însă din lipsa precipitațiilor din toamnă-iarnă-primavară, vom avea o scădere a recoltei de aproximativ 20-30%. Situația era mai critică, însă, după ce începînd cu data de 2 mai, au căzut precipitații în mediu 24,8 ml (pe diferite sectoare diferit), există speranța că starea lucrurilor se va redresa și vom înregistra rezultate bune la recoltare.
În plantațiile multianuale la fel situația este bună, nu am avut grindină, însă în urma înghețurilor din luna aprilie (timp de o săptămână s-au înregistrat temperaturi cu minus, cel mai critic a fost 01.04.2020 cînd s-a înregistrat -90C) au suferit plantațiile de cais -100%; cireș și vișin – 40%, prun – 30% și nucii 20%.
La capitolul asigurarea securității alimentare, brutăriile din raionul Soroca dispun de suficiente rezerve de grîu, astfel, ca pînă la roada nouă populația va fi asigurată cu pîine și produse de panificație. Deasemenea întreprinderile din comerț dispun de sortimentul și cantitățile solicitate de diferite crupe, făină, ulei etc.
În sectorul zootehnic, la Soroca, situația este la fel ca în toată țara, dna A.Bordianu a menționat problema scăderii șeptelulului de animale (atît sectorul asociat cît și cel privat), la care ministrul a precizat că în prezent se discută ca în viitorul apropiat să se implementeze subvenționarea pe cap de animal, astfel să cointereseze crescătorii de animale în creșterea și dezvoltarea acestei ramuri.

În contextul pagubelor provocate de secetă și înghețuri, în cadrul discuțiilor, responsabilii din raioanele din nordul țării au comunicat că situația per ansamblu este una bună, chiar dacă au fost afectate unele suprafețe agricole, iar cei din centrul și sudul țării au informat că seceta a afectat o bună parte din terenuri, însă în funcție de rezultatele evaluării de după ploi, agenții economici vor lua o decizie cu referire la reînsămânțare.

Ministrul  le-a vorbit responsabililor despre câteva activități ce au fost și urmează a fi întreprinse pentru a redresa situația în sector.

„Am avut câteva ședințe comune cu Primul ministru, producători agricoli și savanți ai instituțiilor științifice cu scopul de a discuta despre recomandări tehnologice, unele soluții economice în această situație. De asemenea, am adresat o solicitare către  FAO privind acordarea asistenței tehnice în evaluarea impactului acestei perioade asupra sectorului agricol. Trebuie să evaluăm prejudiciul pentru a cunoaște care sunt necesitățile și posibilitățile, inclusiv, pentru a comunica cu partenerii și donatorii. Considerăm necesar de format comisii mixte cu implicarea autorităților publice de ambele niveluri, pentru a evalua câmpurile compromise. Solicităm respectuos de a da dovadă de o atitudine obiectivă în procesul de evaluare. Doar în baza unei informații veridice putem lua decizii corecte. Mâine, vom avea o ședință de lucru cu reprezentanții companiilor de asigurări și producătorii agricoli, chiar dacă este o acțiune post – este necesară pentru viitor în caz de situații analogice”, a subliniat ministrul.

Totodată, Ion PERJU a vorbit despre promovarea proiectului Legii ce exclude unele impedimente la irigarea terenurilor agricole, menționând: „Prin aprobarea Legii vor fi modificate acte legislative ce simplifică procedura de obținere a permisiunii de utilizare  a apei pentru irigare, accesul la utilizarea  apei din bazine, posibilitatea amplasării prizelor de apă și instalațiilor mobile de captare în zona riverană a bazinelor, dar și instituirea amenzilor pentru cei ce nu permit utilizarea apei și pentru cei ce nu obțin regulamente (pașapoarte) pentru funcționarea bazinelor”.

PUBLICITATE