Cei 11 veterani drochieni au fost onorați cu înalte distincții

0
316

         PACEA, e cea mai scumpă avere, pe care o avem moștenită de la părinți și bunici. Pentru această sfântă avere și-au sacrificat viața pe altarul Nemuririi, cei mai destoinici fii ai acestul Pământ, în cel mai sângeros război, care a lăsat femei -fără soți, fiice – fără tați, mame – fără feciori….

În ajunul sărbătorii de 9 Mai, președintele raionului, Alexei Vasilean, însoțit de Sergiu Chistrea, comandant al Centrului Militar Soroca, au vizitat pe cei 10 veterani din raionul Drochia (din 11, rămași în viață, unul din ei, fiind plecat în Federația Rusă).

Anul acesta se împlinesc 75 ani de la victoria asupra fascismului în cel de-al doilea război mondial, care a fost unul din cele mai crunte războaie și a rămas înscris cu sângele taților și buneilor noștri în fila durută a istoriei.

Gârboviți de povara bătrâneții, cu pecetea anilor, încrustată pe tâmplele cărunte, veteranii au întâmpinat oaspeții cu lacrimi de bucurie, deschizând larg porțile sufletului, pentru a mărturisi amintirile amare de grele încercări din anii războiului.

Veteranii, aflați deja la o vârstă onorabilă, au trăit clipe de neuitat, fiind cuprinși de emoții nedescrise, căci momentul, care a urmat, a fost, cu siguranță, încă o filă de istorie pentru fiecare din ei. Dânșii au fost decernați cu înalte distincții – cu medalii comemorative ”75 ani de la Victoria în cel de-al Doilea Război Mondial” din partea Președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. Bucuria a fost întregită de cadourile, oferite din partea Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, iar din partea Consiliului raional Drochia, dl. Președinte, Alexei Vasilean le-a oferit câte un suport financiar de 5000 lei.

– Faptele de eroism, de care au dat dovadă eroii acelui crunt război, merită profunda recunoștință a fiecărui din noi, – susține dl Alexei Vasilean. – Acele grele amintiri și faptele lor de vitejie, vor rămâne în amintirea urmașilor peste ani. Este un obiectiv la fel de important, să fim cât mai aproape de ei, să avem înalta responsabilitate față de eroii acelui război, care au luptat pentru pacea și libertate noastră. Menirea noastră este de a susține veteranii, care au rămas atât de puțini. Este de datoria noastră să-i susținem, să-i vizităm cât mai des și să înscriem în Cartea Amintirilor, faptele lor, ce nu pot fi date uitării. M-au sensibilizat foarte mult istoriile lor, trăite în anii de război și dorința de a fi ascultați, pentru a putea transmite tinerei generații mesajul major despre grozăviile războiului și importanța păcii pentru lumea întreagă. Am ascultat istoriile mărturisite de puținii veterani, care și azi își amintesc cu durere în suflet, de camarazii lor, care nu s-au mai întors la vatră, căzând pe câmpul de luptă.

Tuturor ostașilor, înveșmântați în straie de piatră, frunza le murmură doine și iarba le șoptește numele….spre neuitare! Ei, acei ostași, ne îndeamnă de peste morți și vieți, să păstrăm Pacea, ca pe lumina ochilor, ca pe cea mai sfântă comoară….

Le mulțumim pentru bărbăție, devotament și eroism, pentru înaltul sacrificiu la cea mai sfântă lucrare a omenirii, care este Pacea. Multă sănătate și zile senine, iar eroilor căzuți, să le fie somnul de veci liniștit…. Veșnică amintire!

Autor: Ala Bugai

PUBLICITATE