Șezătoare de zile mari la muzeul de Istorie și Etnografie din satul Sofia

0
227

Deși trăim în era tehnologiilor moderne și a diferitor inovații digitale, tradițiile și obiceiurile lăsate din moși strămoși sunt readuse la viață, în mare parte de către lucrătorii din domeniul culturi.O fericită îmbinare între muncă și petrecere, o constituie șezătorile de odinioară. Ele par a fi rupte din poveștile bătrânilor spuse la gura sobei nepoțeilor dragi. Aceste mici ”spectacole” nu erau regizate, dar aveau un colorit aparte, unde se îmbinau frumos lucrul cu toate elementele folclorice tradiționale neamului nostru: dansul, cântecul, snoavele, plăcintele coapte în cuptor,sărmăluțele și nu în ultimul rând, dispoziția și voia bună.


În acest sens,în satul Sofia , obiceiurile și tradițiile sunt valorificate și păstrate cu sfințenie, iar șezătoarea, această tradiție veche de sute de ani, este organizată cu drag de oamenii din localitate. O șezătoare ca pe timpuri, recent a avut loc la Muzeul de Istorie și Etnografie din satul Sofia,inițiată de directoarea acestui muzeu, d-na Alexandra Nelipovschi., care împreună cu specialistul Direcției cultură d-na Cristina Țurcanu , ansamblul folcloric ”Țărăncuțele”, conducător artistic Anatol Ceremuș, în parteneriat cu taraful ”Hora Petrenilor” din s. Petreni,conducător artistic Sergiu Romandaș,ansamblul folcloric de la Casa de Cultură din s. Pervomaisc,în frunte cu Marin Oleinic, au transmis acea atmosferă a șezătorilor de altă dată. Îmbrăcați cu straie populare, cusute sau scoase din lada de zestre a bunicilor, sofienii au așteptat cu nerăbdare ziua șezătorii. În doar câteva minute, încăperile Muzeului din sat s-au luminat de prezența lor. Ore întregi, ghidați de buna dispoziție, participanții la șezătoare, concomitent cu scărmănatul lânii, torsul, cusutul, împletitul, dezghicatul păpușoilor, și-au adus aminte de obiceiurile moștenite de la părinți și bunei, au povestit întâmplări din viață, povești, au împărtășit celor mai tineri din experiența și din trecutul lor, au spus ghicitori, glume, au cântat, au dansat și au degustat din bunătățile pregătite acasă de către gospodina șezătorii, cât și de femeile din sat. Pentru că șezătoarea a fost organizată în ajunul Sărbătorii de Sfântul Andrei,nelipsite au fost și vrăjitoriile pe care obișnuiau să le facă fetele bune de măritat și flăcăii în ajunul acestei sărbători.

”Țărăncuțele” din ansamblul folcloric au cântat, au dansat și au tors caiere întregi de lână până seara târziu. „Am deprins de la bunica torsul. Îmi fac ciorapi de iarnă pentru mine, am şi ţesut singură, am făcut lână pentru covor, ţoale. Copii aceştia tineri cred că vor lua un exemplu de la noi,și este foarte plăcut”,s-au dat cu părerile participanții la șezătoare.Cei vârstnici, prezenți la șezătoare, au trait emoții de nedescris, aducându-și aminte de vremurile copilăriei, de frumoasele tradiții și obiceiuri care caracterizau viața de la țară.
D-na Cristina Țurcanu a menționat , despre importanța păstrării și promovării șezătorilor, care ne identifică ca neam, că șezătorile sunt tradiții rurale pe care tinerii de acum nu au apucat să le cunoască, iar bătrânii satelor și le amintesc cu nostalgie. Șezătoarea organizată în Muzeul de Istorie și Etnografie din satul Sofia, denotă încă odată, cât de bogat în obiceiuri și tradiții este acest popor,iar șezătoarea ,este o punte spre viitor, care îți inspiră încredere în nemurirea rădăcinilor acestui neam.

Emilia Bobeică

Director artistic Casa raională de cultură Drochia

PUBLICITATE