Întâlnire impresionantă la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud

0
95

Un grup de copii cu însoțitorii lor profesori din raionul Florești s-au aflat timp de 6 zile în județul Bistrița- Năsăud la cea de-a XXV-a ediție a Taberei de Cultură și Civilizație Românească „Acasă la Noi”. Activitățile din cadrul Taberei au culminat cu o întâlnire emoționantă pe care floreștenii au avut-o cu vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Țintea, în sala Palatului Administrativ.

Înainte ca vicepreședintele să le povestească câte ceva despre județ, elevii și profesorii au privit un filmuleț cu locuri și oameni din acest colț de Țară, care după cum avea să accentueze oficialul „ este un județ de poveste, pentru noi, cel mai frumos din România”. Din cele povestite, reprezentanții satelor Roșietici, Băhrinești, Mărculești și Gura-Căinarului au aflat că județul nu este foarte mare, numără 330 mii de locuitori, dar extrem de important pentru România cu munții, pădurile, pășunile și câmpiile, care ocupă 35 la sută din suprafața totală. Este o zonă preponderent rurală, în care populația practică activități cu specific montan: creșterea animalelor, prelucrarea lemnului, dar și prelucrarea pământului în zona de câmpie. Bistrița, reședința de județ numără 80 mii de locuitori. În componența județului întră trei orașe: Beclean, Năsăud și Sângeorz-Băi. Năsăudul este cea de-a doua capitală a județului de la care provine și denumirea corectă, Bistrița-Năsăud. Cu școli și facultăți, cu preocupări pe linii filantropice, de cultură și culte, este un județ unde tradițiile și obiceiurile sunt puse în valoare.
Referindu-se la relațiile cu Republica Moldova, vicepreședintele a mărturisit că în urmă cu un an și jumătate a semnat Actul de Unire într-o declarație comună cu raionul Glodeni. „Din punctul nostru de vedre, județul Bistrița-Năsăud a luat-o înaintea unor decizii naționale ale ambelor țări și a purces la această formă de unificare”, a opinat domnul Ioan Țintea. Mulțumindu-le floreștenilor pentru vizită, a accentuat că în fiecare an bugetul local cuprinde sume destul de însemnate privind desfășurarea acțiunilor din cadrul Taberei „Acasă la noi” pentru ca copiii și profesorii basarabeni să se poată bucura de zile frumoase atunci când vin în județ. În concluzie oficialul a declarat: „ Să fim consecvenți și pragmatici cu privire la întărirea relațiilor de prietenie, colaborare, vizite și să facem această unire nu numai sufletească, dar să întreprindem și pașii următori. Pentru că la un moment dat, din punctul nostru de vedere, lucrurile trebuie să se întâmple”.
Președinta Despărțământului floreștean „Areta Moșu” a Asociației ASTRA, doamna Olga Leșenco a exprimat mulțumirea și recunoștința pentru ospitalitatea deosebită și pentru toate eforturile depuse în organizarea reușită și a acestei ediții a Taberei „Acasă la Noi”. Iar copiii au interpretat cântece patriotice și au recitat poezii din creația lui Grigore Vieru și George Coșbuc.

Nina Neculce

PUBLICITATE