Cercetări arheologice în Soroca subterană

0
1037

Vatra veche a Sorocii ascunde multe obiective subterane care au servit în trecut drept spații de păstrare a mărfurilor, a produselor din gospodării, precum și în alte scopuri neelucidate până în prezent. Un beci, recent descoperit într-o gospodărie din centrul municipiului Soroca, a devenit loc de cercetare pentru un grup de studenți de la Facultate de Istorie a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă”, conduși de Ion Tentiuc, șef al sectorului arheologie și istorie veche la Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău.

”Vechile târguri ale Moldovei sunt pline de taine, spune Ion Tentiuc. Unele dintre marele mistere sunt subsolurile, beciurile, galeriile subterane care au generat o sumedenie de legende… Desigur, toate acestea ne-au făcut să întreprindem niște cercetări în Chișinău, Soroca și alte câteva localități, pentru a aduce mai multă lumină asupra acestui subiect științific, practic, necercetat în Republica Moldova. Unul dintre aceste obiective se află în vatra veche a Sorocii.”

Echipați cu mănuși, instrumente, aparat fotografic și multă curiozitate, studenții întreprind săpături scoțând la lumină straturi științifice.

Cercetările grupului arheologic vor continua în următoarele trei săptămâni în perimetrul Cetății. ”Ziarul Nostru” va urmări pașii istoricilor pentru a afla ce mistere ale trecutului pot fi dezlegate în târgul medieval Soroca.

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE