ANSAMBLUL ”SUDARUȘCA” A DUS FAIMA DROCHIEI ÎN GEORGIA

0
236

O experiență inedită a trăit zilele recente ansamblul ”Sudarușca” din orașul Drochia, ghidat de neobositul conducător Veaceslav Mazur, la Festivalul Intenațional ”Solidaritatea culturilor”, care s-a desfășurat în Georgia, în perioada 22-28 iunie.

A fost o poveste de vis, care a avut un bun prilej de  a duce în premieră faima Drochiei, prin coloritul național al frumoaselor tradiții, dar și culturii slave, promovate cu dedicație de acest talentat colectiv, care a cucerit inima publicului georgian. Dacă sunteți curioși cum a ajuns acolo ”Sudarușca”,vă putem mărturisi cu drag istoria acestei frumoase povești.

La una din postările pe pagina de FB a ansamblului, pe care o administrează cu multă grijă și dragoste Veaceslav Mazur, cel care se îngrijește cu mult har și profesionalism și de repertoriul variat al formației, a parvenit o solicitare incitantă de a participa la acest festival. Invitația a fost   din partea coordonatorului Armaz  Kipiani, care, împreună cu tatăl său, Zaza Kipiani,  managerul Festivalului, fiind plăcut impresionați de prestanța colectivului ”Sudarușca”, au solicitat evoluarea în cadrul evenimentului, cu genericul ”Solidaritatea culturilor”.

Frumoasele fete ale ansamblului nu au stat mult pe gânduri, cu toate, că o astfel de turneu de 6 zile s-a dovedit a fi extrem de costisitor. Punând țara la cale, împreună cu conducătorul ansamblului, au decis să-și încerce norocul, pentru a  face posibilă această deplasare. Cu atât mai mult că o astfel de șansă nu poți avea în fiecare zi și apoi, cum se poate! – drochienii nu au fost niciodată în Georgia!

Grație implicării și contribuției Președintelui raionului, Ion Dascal și susținerii Consiliului raional Drochia, dar și Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport, în persoana d-nei Rodica Lozovan, care întotdeauna susțin inițiativele frumoase de a promova valorile culturii naționale, au asigurat deplasarea participanților la Festivalului Internațional din Georgia.

Astfel faimosul ansamblu ”Sudarușca” a devenit și Laureatul Festivalului ”Solidaritatea culturilor”, evoluând cu succes în orașele Batumi, Kobuleti și Kutaisi, culegând mii de aplauze și ovații. Publicul georgian a savurat cu plăcere din neasemuitele perle multinaționale din Moldova, prezentând cu multă măiestrie cântece ale comunității slave, ucrainene, bulgare și, desigur în repertoriu nu au lipsit cântecele populare moldovenești. Coloritul național al vestimantației și varietatea repertoriului, care a cuprins cele mai selecte piese muzicale, au cucerit cu desăvârșire inimile publicului georgian și nu numai. La Festival au evoluat artiști din Spania, Estonia, Bulgaria și, desigur, Georgia, care, la rândul lor, au creat o armonie perfectă în cununa  culturilor mutinaționale.

Organizatorii evenimentului au decernat cu Diplome de gratitudine ansamblul ”Sudarușca” pentru prezentarea de succes în cadrul festivalului, dar și o Diplomă pentru Direcția Cutură, Turism, Tineret și Sport, pentru promovarea culturii naționale în cadrul evenimentului.

Încă un loc minunat sub soare, cu numele de Georgia a cunoscut  frumusețea tradițiilor mioriticului plai moldav, purtată cu mândrie de ”Sudarușca” pe enigmaticul plai caucazian.

PUBLICITATE