La Teiul lui Stamati

0
477

Ne-am obișnuit să spunem Teiul lui Eminescu, Teii lui Eminescu. Iată că la Ocnița la Conacul-muzeu al lui Constantin Stamati există un tei bătrân numit Teiul lui Stamati. Iar acum 20 de ani Biblioteca orășenească „Emil Loteanu” a lansat Cenaclul „La Teiul lui Stamati”.

Este un Cenaclu pentru doamnele de vârsta a III-a, sau de tinerețea a II-a, cum le spune drăguț directoarea bibliotecii Maia Taraban, care le-a mai dat un nume „La Teiencile”. Ședințele Cenaclului se desfășoară de patru ori pe an. Sunt luate în discuție pagini din viața compozitorilor, poeților, artiștilor.
La recenta ședință, „La Teienicile” au vorbit despre opera regretaților scriitori satirici, Efim Tarlapan și Petru Cărare, despre interpretul Ștefan Petrache și cântecele lui, precum și despre tradiții și obiceiuri de Ispas, ne-a informat doamna Maia Taraban.
Ședințele cenaclului cuprind mai multe pagini. Eugenia Vlad și Valentina Chișcă au răsfoit pagina „Satira mea, tu, gen neglorios”, prilejuită de împlinirea a 75 de ani din ziua nașterii lui Efim Tarlapan. Lidia Popov a zăbovit cu un moment de reculegere pe pagina dedicată lui Petru Cărare – „Un scriitor din zodia umorului”. Profira Curtean a adus în atenție momente din viața artistului Ștefan Petrache, prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la naștere, într-un discurs întitulat: „Un artist mereu inspirat”. Iar Eugenia Rusu a îngrijit pagina creștină, făcând referiri la tradițiile și obiceiurile legate de Sărbătoarea Înălțarea Domnului. Astfel, satira lui Efim Tarlapan, umorul inspirat al lui Petru Cărare, cântecele inegalabilului interpret Ștefan Petrache au mers în acord cu semnificația sărbătorii de Ispas, care marchează momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor.


A fost o ședință frumoasă, cu râs și plâns, clătită cu picătura de rouă Dumnezeiască a Înălțării lui Iisus la cer, care le-a asigurat doamnelor buna dispoziție.
Mulțumite de tot ce-au auzit, de fericita ocazie de a se revedea la bibliotecă, frumoasele doamne de la Ocnița s-au întors pe la casele lor cu gândul la următoarea ședință.

PUBLICITATE