”Portrete în lumină” – vernisajul lui Dorel Crețu, tânărul care a învățat arta desenului super-realist pe internet

0
780
Foto: Ludmila Talmazan

La data de 17 mai, în incinta sălii de expoziție a Muzeului de Istorie și Etnografie Soroca, a fost expus vernisajul cu desene super-realiste ”Portrete din lumină” de Dorel Crețu – tânăr de 17 ani al cărui talent impresionant a invocat, la lansare, nume notorii în arta mondială, pornite de la Soroca, cum ar fi Samson Flexor și Sofia Imber. ”Portretele lui par mai reale decât fotografiile”, se auzea în publicul prezent la eveniment.

Dorel Crețu din Soroca este primul copil dintr-o familie formată din 12 persoane: părinții, 6 frați și 4 surori. A început a desena încă înainte de a pleca la școală. Prin clasa a V-a a frecventat un cerc de desen. A învățat cu brio la Școala de Arte din Bălți, până la începutul anului 3 de studii, când familia a hotărât să se mute cu traiul în Soroca. Timp de 6 ani a studiat muzica, e pasionat de gastronomie, dar pictura rămâne a fi domeniul prioritar pe drumul căreia este încurajat să înainteze. La Soroca a învățat, până în anul doi, la Colegiul de Arte ”Nicolae Botgros”.

”Am început a privi lecții de pictură pe internet, inspirându-mă mai mult din tehnica super-realism. La începutul anului 2018 am desenat primul portret. Într-atât de mult mi-a plăcut această artă încât nu mai doream să plec la școală. Din pricina mai multor lipse, puteam fi exmatriculat. Neputând să frecventez orele, din cursul doi am renunțat la colegiu. Îmi doresc să continui studiile la Chișinău sau la o școală de peste hotare. Până în prezent, desenez în creion simplu și cărbune, dar planific să învăț tehnici și stiluri noi, cum ar fi abstract, tehnica în ulei”, spune Dorel Crețu, arta căruia poate fi urmărită pe pagina de instagram ”dorelsart”.

Expoziția de desen va fi deschisă pentru vizitate pe parcursul unei luni de zile, în incinta Muzeului de Istorie și Etnografie Soroca.

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE