Cu acest îndemn, profesorii de istorie din raion au fost invitați, pe 13 martie, la Muzeul de Istorie și Etnografie Soroca. Directorul instituției-gazdă, Nicolae Bulat i-a condus, conform tradiționalei primiri, printre ultimele comori muzeistice și cercetări curente.
”Muzeul este lada cu zestre a neamului”, afirmă cel mai bun ghid al țării – ”Este promovare, colectare și cercetare. Atâtea personalități au dat satele noastre, dar ele nu sunt studiate. Istoria localității, starea socială a oamenilor, toponimia sunt lucruri necercetate. În sate se publică cărți, dar e puțin, conțin date culese din arhivă și diverse documente.
În scopul cercetării și conservării datelor istorice, ar fi binevenită editarea unui anuar al Direcției de Învățământ și al Secției Cultură și Turism, în care pedagogii, bibliotecarii și alți intelectuali ar publica articole din istoria satelor.”
Totodată, în cadrul activității, invitații au studiat expoziția „În cătușele Siberiei” – fotografii cu copii basarabeni deportați, prezentată prin comunicări, de către Ludmila Cojocaru, coautoare a expoziției și cercetătorul științific Virgiliu Bîrlădeanu, Doctor, Conferenţiar univ.. Tema represiunilor staliniste, a deportărilor și victimelor sistemelor politice mai este încă ascunsă sub umbra vremii și e prea puțin predată în școli.
Prezenți la eveniment, reprezentanții mass-media s-au arătat deschiși, încurajând profesorii să publice cât mai des în presa locală, articole dedicate satului. Nimeni din afară nu va veni să ne cerceteze istoria, doar noi, prin aport comun, putem colecta și promova valorile umane și materiale ale plaiului natal.