De la începutul sezonului gripal, au fost înregistrate 6 cazuri de deces, confirmate de laborator cu virusul A(H1N1)pdm09 în Chișinău, Bălți și în raioanele Anenii Noi, Soroca și Glodeni. În majoritatea cazurilor, persoanele s-au adresat tardiv la medic, încercând să se trateze de sinestătător și nu au fost vaccinate contra gripei, comunică Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
În acest sens, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a organizat ședința Comisiei pentru situații excepționale privind situația epidemiologică a gripei în Republica Moldova.
În cadrul ședinței a fost discutată situația epidemiologică prin gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și de infecții respiratorii acute severe (SARI), vaccinarea contra gripei sezoniere, acordarea asistenței medicale pacienților cu gripă în instituțiile medico-sanitare și starea pacienților bolnavi de gripă.
În republică continuă imunizarea contingentelor profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire și dezvoltare a complicațiilor post-gripale cu vaccin antigripal, a copiilor și adulților cu maladii cronice expuși unui risc înalt al complicațiilor datorate gripei. MSMPS este îngrijorat de faptul că în raioanele Căușeni, Anenii Noi, Bălți, Călărași, Ocnița, Soroca și Strășeni, rata vaccinări în turul II este de 50%.
În perioada 01 octombrie 2018-20 ianuarie 2019 au fost înregistrate: 271 cazuri gripă, 124768 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și 6928 cazuri de infecții respiratorii acute severe. Ponderea cazurilor SARI, din numărul total de internări în instituțiile medicale, indiferent de cauză, a variat între 2,9% – 6,0%.
În perioada săptămânilor 40/2018-03/2019, în laboratorul virusologic, din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, 464 probe de la persoane cu infecții respiratorii virale acute, cu rezultatul pozitiv la prezența virusurilor gripale în 104 probe, dintre care în 86 cazuri este vorba de virusul A(H1N1)pdm09, iar în 18cazuri de A(H3N2). La 74 persoane a fost confirmată prezența virusurilor non-gripale (Rhinovirus, Adenovirus, Coronavirus, Bocavirus, etc).
Pentru fortificarea măsurilor de control și răspuns la gripă, Comisia a decis să fie mobilizate resurse suplimentare și reprofilarea paturilor în unele instituții medico-sanitare pentru spitalizarea bolnavilor, în cazul agravării situației epidemiologice și intensificarea măsurilor de control și intervenție, în special în mun. Chișinău. Toate instituțiile să fie asigurate cu medicamentele necesare pentru tratarea bolnavilor de gripă.