Virusul rujeolic a fost depistat la o fetiță care temporar locuiește în orașul Soroca. Potrivit medicilor, aceasta ar fi contaminat virusul după ce a fost în țara vecină, Ucraina, unde de la începutul anului au fost înregistrate peste 20 de mii de cazuri de infectare cu rujeolă.
- A fost înregistrat un caz la o fetiță de 15 ani, de etnie romă, care nu a fost vaccinată. Fata a primit tratamentul în Soroca, deși nu este originară de aici. Ea temporar locuiește la o mătușă în oraș, deoarece mama este plecată peste hotare. Fata este din orașul Otaci, unde se află la evidența medicului de familie și cel mai probabil a refuzat vaccinarea. Cel mai probabil, aceasta ar fi contaminat boala din Ucraina. Analiza a fost trimisă la laboratorul din Chișinău pentru confirmare și am primit rezultat pozitiv. Actualmente copilul este deja. Au fost examinate și persoanele apropiate, însă la nimeni nu s-a confirmat maladia. E de menționat faptul că fata mai are două surori cărora li s-a făcut vaccinarea și revacinarea și desi au fost în contact cu sora lor bolnavă, acestea nu s-au molipsit, – a menționat Ludmila Ciobanu, director Centrul de Sănătate Soroca.
Odată cu creșterea numărului cazurilor de îmbolnăvire cu rujeolă pe teritoriul țării, mulți părinți au conștientizat pericolul și au vaccinat copiii, spun medicii.
- Procesul de imunizare împotriva rujeolei în raionul Soroca a decurs normal, mai avem niște refuzuri la moment din motivul apartenenței la anumite confesiuni religioase, însă oricum numărul acestora este mult mai mic decît inițial. Am avut o conlucrare foarte bună cu instituțiile de învățământ, care au fost receptive la apelul nostru și au îndemnat părinții să-și vaccineze copiii, – a mai precizat Ludmila Ciobanu.
În Republica Moldova se menține Cod Portocaliu privind riscul de îmbolnăvire cu rujeolă. Medicii de la Agenția Națională de Sănătate Publică spun că numărul îmbolnăvirilor cu rujeolă este în scădere și reamintesc părinților despre necesitatea vaccinării copiilor, ca unica modalitate de prevenire a maladiei.
Rujeola sau pojarul, cum i se mai spune în popor, este o boală contagioasă care adesea duce la complicații grave şi chiar la deces. Cei mai vulnerabili sunt copiii cu vârsta de până la cinci ani, dar şi adulţii de peste 20 de ani. Maladia se răspândește pe aceleași căi clasice și anume prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale pe care persoana infectată le împrăștie în jur în timpul tusei, strănutului, râsului sau vorbirii.
În Republica Moldova, vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la vârstele de un an, 6-7 ani și 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile. Focare de rujeolă există și în țările vecine Ucraina și România. De la începutul anului, în Republica Moldova au fost înregistrate 295 de cazuri de rujeolă.