”Cu ochii pe bugetul municipiului”

0
58
Foto: Ludmila Talmazan

Oricâte activități nu ar organiza Primăria în scopul transparenței bugetului, acesta rămâne a fi încă o enigmă pentru cetățeanul simplu. Te trezești că banul public nu este gestionat întotdeauna așa cum ar vrea o majoritate dintre citadini și apar dubii de n-ar fi niște interese obscure la mijloc? Poate că însuși cetățeanul ar putea să-și susțină solicitările în luarea deciziilor la nivel de administrare a bugetului municipiului? Pe 12 octombrie, în Soroca, a avut loc ședința de constituire a coaliției locale pentru transparența bugetară a primăriei municipiului. Proiectul presupune un parteneriat între administrația municipiului și cetățeni. Cum această coaliție ar putea influența procesele de luare a deciziilor la nivel de administrare? Cum pot cere cetățenii ca anumite proiecte să fie puse în dezbatere? Când se poate interveni? Toate aceste aspecte au fost discutate în cadrul primei ședințe a coaliției în care membrii participativi au fost inițiați despre modalitățile de activitate și pachetul de sarcini care urmează a fi realizat. Una dintre cele mai importante sarcini va fi asigurarea transparenței sporite în procesul decizional, în mod special, la aprobarea bugetului municipiului, astfel încât, în planul de acțiuni să se regăsească propunerile și necesitățile unui număr cât mai reprezentativ și diversificat de cetățeni ai localității.

Coaliția constituită este deschisă și pentru aderarea altor noi membri, cetățeni activi care vor o schimbare pozitivă în administrarea banului public. În comunicatul de presă se menționează că – Coaliția este o structură informală, constituită din liderii organizațiilor societății civile, activiști locali, reprezentanți ai sectorului de afaceri, scopul căreia este de a identifica și implementa o serie de măsuri menite să sporească transparența bugetară a municipiului Soroca. Cei 30 de membri ai coaliției, care vor activa pe bază de voluntariat și nu vor fi remunerați financiar, vor participa activ în procesul de elaborare și aprobare a proiectului de decizie privind bugetul municipal pentru anul viitor. Coaliția locală este o inițiativă a proiectului „Bugete transparente și cetățeni activi pentru dezvoltare durabilă” implementată de către Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, în orașele Cimișlia, Călărași și Soroca, cu durata inițială de un an. Directorul programului, Dumitru Budianschi – Este un proiect de susținere a comunității. Oamenii nu pot să se organizeze. Fiecare se revoltă cumva, dar această nemulțumire nu dă nici un rezultat. Atunci apare riscul ca banii din primărie, nu neapărat să fie furați, dar nu sunt direcționați pentru cele mai importante necesități pe care le are comunitatea și apar alte probleme. E bine ca să aibă o voce comunitatea, pe de o parte prin coalițiile locale, pe de altă parte prin colaborarea cu primăria cu care s-a semnat un memorandum. Dacă unii cetățeni s-au arătat sceptici față de proiectul dat, fiind convinși că oricât nu s-ar dori, consilierii vor vota pe ultima sută de metri așa cum vor ei sau cum decid liderii lor de partid, majoritatea membrilor coaliției au fost activi de la prima întrunire, înaintând solicitări către primărie cu convingerea că societate este totuși o putere. Partenerul local în implementarea acestui proiect este Centrul de Resurse pentru Tineret „DACIA”.

Constituirea coaliției cetățenilor pentru transparență bugetară, Soroca

Coaliția locală din Soroca este o organizație neformală, pe bază de voluntariat civic, care va reprezenta interesul cetățenilor în luarea deciziilor la nivel de administare a bugetului municipiului. Proiectul presupune un parteneriat între administrația municipiului și cetățeni cu scopul de a spori transparența bugetară. Cum această coaliție ar putea influența procesele de luare a deciziilor în municipiul Soroca? Cum să cerem ca anumite proiecte să fie puse în dezbatere? Când putem interveni? Cum putem monitoriza etapa de implementare? Acestea și alte aspecte au fost puse în discuție la Ședința de constituire a coaliției pentru transparență bugetară a Primăriei municipiului Soroca, pe data de 12 octombrie 2018. Coaliția este constituită din liderii organizațiilor societății civile, lideri neformali, reprezentanți ai sectorului de afaceri, scopul căruia se va axa pe identificarea și implementarea măsurilor de sporirea a transparenței bugetare din cadrul municipiului Soroca. Din cadrul coaliții fac parte în jur de 30 de persoane, preocupați de interesul public din cadrul municipalității. Membrii coaliției vor participa activ în procesul de elaborare și aprobare a proiectului de decizie privind bugetul municipal.Coaliția Locală pentru Transparența Bugetară este o inițiativă din cadrul Proiectului „Bugete transparente și cetățeni activi pentru dezvoltare durabilă” implementat de către Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup” cu suportul acordat de către Ministerul Afacerilor Externe al Olandei. Partenerul local la implementarea acestui proiect este Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA, care va asigura secretariatul Coaliție, asigurând relaționarea membrilor cu reprezentanții Primăriei și Consiliului municipal din Soroca. La prima sa ședință, membrii Coaliției vor au fost inițiați despre modalitățile de activitate și pachetul de sarcini care urmează a fi realizat. Una din cele mai importante sarcini ale Coaliției, ca organ consultativ din partea societății civile locale, va fi în asigurarea transparenței sporite în procesul decizional, în mod special la aprobarea bugetului municipiului, în așa fel în cât, în planul de acțiuni să se regăsească propunerile și necesitățile unui număr mai reprezentativ și diversificat de cetățeni din Soroca. Coaliția va fi deschisă pentru aderarea și altor membri noi, în acest scop este necesar de o adresare în formă scrisă către Organizația Secretar – Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA, la persoana de contact: Babici Ion . Membrii Coaliției vor activa ca voluntari ne fiind remunerați financiar.Persoana de contact: Babici Ion, +373 230 23619, crt.dacia@gmail.com.

Posted by Ziarul Nostru on Saturday, October 13, 2018

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.