Druţă e aşteptat la baştină

0
97

Clasicul contemporan al literaturii noastre Ion Druţă e mereu prezent la baştină, prin operele sale, amintirile sătenilor, cărările de pe colinele din preajma Horodiştei. Acum, de Anul Druţă, scriitorul, care a ajuns la nouă decenii de viaţă, e omagiat la şcoala din localitate, la căminul cultural, în bibliotecă şi muzeu.

La careul solemn de la gimnaziu, director Lilia Oprea, elevii au înscenat fragmente amuzante din operele druţiene, au modelat o „casă mare”, au completat cu noi exponate muzeul şcolii în totalemnete dedicat marelui scriitor.

Mai multe activităţi se desfăşoară la căminul cultural. Directoarea instituţiei Eva Pumnea, o entuziastă a culturii şi o adoratoare a operei druţiene, a executat cu multă dăruire un machet al casei scriitorului, care cu regret nu s-a păstrat. Pe vremuri, când Druţă ne aduseră „Povara bunătăţii noastre”, devenise o persoană nedorită de autorităţile centrale. Din această cauză, se zice, casă ce se lăsase pe-o coastă, a fost demolată şi acel loc a fost ocupat de o altă persoană din sat.

Eva Pumnea are la casa culturii din Horodişte o sală de muzeu unde sunt prezentate exponate expres legate de viaţa şi activitatea scriitorului.

Primarul Boris Burcatâi l-a telefonat la Moscova pe Ion Druţa şi şi-a împărtăşit stima sătenilor faţă de scriitor, invitându-l să treacă pe la baştină. Druţă a zis, că, deşi e la o vârstă onorabilă, mai păstrează această intenţie de a se vedea cu satul său.

PUBLICITATE
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLa Hram – cu realizări
Articolul următorFăt Frumos

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.