Peste jumătate de tonă de mezeluri din carne de porc, depistate de vameșii de la Otaci

0
181

Doi șoferi ai unui autocar de pe ruta Moscova-Chișinău au încercat să introducă ilegal în țară 524 de kg de produse din carne de porc, de proveniență ucraineană, care ar putea fi infestată cu virusul pestei porcine africane (PPA). Cazul a fost raportat de către vameșii de la Otaci. Bunurile erau disimulate în spațiile destinate roții de rezervă și radiatorului de răcire.

În cadrul controlului inspectorii au mai depistat 103 kg de unt, 200 kg de zahăr și 30 kg de lapte praf, la fel, de origine ucraineană. Acestea se aflau în compartimentul pentru bagaje. Conform procedurii, lotul de mezeluri a fost ridicat de către inspectorii ANSA pentru a fi supus nimicirii, iar celelalte produse  – confiscate.

Potrivit reprezentanților serviciul vamal, de la începutul perioadei de prohibiție,  instituite la 25 octombrie 2016 și până în prezent au fost reținute în total 14 701 kg de produse din carne de porc.

În acest context, responsabilii amintesc persoanelor care traversează frontiera de a evita procurarea din Ucraina și introducerea în țară a preparatelor din carne de porc, susceptibile a fi contaminate. Atenționarea este menținută în contextul în care o eventuală extindere a maladiei ar putea cauza pierderi economice considerabile. Măsurile de prohibiție vor fi menținute până când autoritățile sanitar-veterinare din țara vecină vor declara Ucraina ca fiind stat sau zonă liberă de pestă porcină africană.

PUBLICITATE