Soroca, centru cultural remarcabil al Republicii Moldova, perlă a Nistrului, vechi târg medieval, localitate cu o istorie milenară, tinde a deveni municipiul cu cea mai mare atractivitate pentru turiști.
Locuri de vizitat:
- Schitul Rupestru Monastic „Bechir” (sec. VII-IX) cu peștera călugărului sihastru, amplasată într-un defileu calcaros înconjurat de pădure.
- Lumânarea Recunoștinței (2004), monument ridicat pe stâncă, deasupra bătrânului Nistru, una dintre cele mai importante zidiri din istoria contemporană a R. Moldova. ”Aici te simți ca o pasăre în zbor”, spunea Maria Bieșu.
- Cetatea Medievală Soroca (atestată de Ștefan cel Mare, 12 iulie 1499), pază peste vremi și ape – cel mai vizitat obiectiv turistic din R. Moldova. Pe aici au trecut personalități marcante ale istoriei: Petru Rareș, Nicoară Potcoavă, Dimitrie Cantemir ș.a.
- Școlile de artă și Colegiile din Soroca:
- Colegiul de Arte ”Nicolae Botgros”, fondat în 1940. În instituție activează specialitățile: Instrumentist, Dirijor, Regizor artistic, Maestru dans, Bibliotecar, Pictor decorator, Agent de turism. Complexul de clădiri a fost construit la sf. sec. XIX și în anii ’40 ai sec. XX.
- Colegiul Tehnic Agricol din Soroca, instituție fondată la 5 februarie 1907, ansamblu arhitectural istoric situat la intersecția străzilor Calea Bălțului și Vasile Stroiescu.
- Colegiul ”Mihai Eminescu”. Vizitați două dintre cele mai frumoase edificii istorice de importanță națională: fostul liceu de fete “Domniţa Ruxandra” (1903-1916) şi liceul de băieţi “Alexandru Xenopol” (1936).
- Școala de Arte ”Eugeniu Coca” – una dintre cele mai vechi din țară, fondată în 1944. În cadrul școlii activează secțiile: pian, corzi, instrumente populare, instrumente aerofone, de discipline teoretice și clasa de coregrafie.
- Școala de Arte Plastice din Soroca, fondată în anul 1972, cu profilurile: pictură, sculptură, grafică.
- Bibliotecile:
- Biblioteca Sadoveanu – Centru de documentare și informare care dispune de un fond de cca 48000 de exemplare.
- Biblioteca Basarabia – filială a bibliotecii ”V. Voiculescu” din or. Buzău, deschisă în anul 1994.
- Biblioteca pentru copii ”Steliana Grama”. În trecut, aici se afla fostul Hotel Urban (1912), iar mai sus, pe culme se află conacul Theohary (înc. sec XX).
- ”Muzeul lui Cazacu”, fără titlu oficial, se află pe strada Independenței 41/4, cu o colecție impresionantă de obiecte rare din toate perioadele istorice, adunate din zona Sorocii.
- Fostul sediu al spitalului militar, construit în anii 1846-1848, în care se află ”Serviciul de Arhivă”, pe str. Independenței, este cea mai veche clădire din Soroca care s-a păstrat până în prezent.
- Teatrul ”Veniamin Apostol” (2010) are statut de teatru de proiecte. În cele cca 16 producții proprii au fost angajați peste 30 de actori. Colaborează cu teatrele din Chișinău, Bălți, Botoșani, Iași, Uniunile Scriitorilor din R. Moldova și România. De 7 ani funcționează studio-ul de teatru ”Cortina”. Edificiul este construit în 1934 (Casa Corpului Didactic).
- Muzeul de Istorie și Etnografie Soroca fondat în 1907, situat la colțul străzilor Independenței și Mihail Kogălniceanu, dispune de cca 28000 de piese muzeistice. Merită atenție clădirea avocatului Gendler, construită în 1931, reprezentată pe cele mai numeroase cărți poștale cu Soroca.
- Centrul municipiului Soroca: Piața Libertății și sediul APL. Monumentul lui Ștefan cel Mare. ”Sufletul Pietrei” – opere sculptate în piatră, în 2004, de către 10 sculptori din România, R. Moldova și Ucraina, situate în parcul central ”Grigore Vieru”. În apropierea Nistrului, se ridică Palatul de Cultură Soroca unde activează mai multe colective artistice. În apropierea palatului se află Complexul Memorial înălțat în respectul sorocenilor care și-au apărat plaiul natal cu prețul vieții.
Lăcașuri de cult:
- Biserica din lemn ”Sfinții Martiri Brâncoveni” (2012) – un centru religios și cultural unic în Republica Moldova. A fost ridicată de meşteri iscusiţi din Maramureş. Construcţia are o înălţime de 25 de metri. Interiorul bisericii este pictat în stil bizantin chiar de preotul paroh Sorin Huluţă.
- Biserica ”Sfântul Dumitru” din cartierul Bujărăuca, monument de arhitectura ecleziastică autohtonă cu elemente de factură barocă și ale clasicismului rus, ctitorită în anii 1814-1827 de către proprietarul Nicolae Cerchez.
- Biserica „Sf. Teodor Stratilat” (1914), cunoscută ca biserica lui Aleinicov. Monument unic în R. Moldova. Ca spațiu ecleziastic, monumentul reia elemente clare de Art Deco, filtrate de reprezentanții modernismului rus, aproape de negăsit la alte monumente din acest areal.
- Catedrala Episcopală ”Adormirea Maicii Domnului” (1840-1842)este un monument de arhitectură neoclasică, de categorie naţională, aflată în centrul municipiului. Arhitect, Antuan Vaismann.
- Centrul de cultură evreiască. Sinagoga din Soroca, construită la sfârşitul secolului XIX – înc. sec. XX, pe Gavriil Bănulescu-Bodoni,16.
- Cartierul rromilor din Dealul Sorocii. Urcând spre el, veți fi întâmpinați de casele rromilor, fiecare cu forma ei, inspirate din mai multe stiluri.
- Vila Aleinicov, monument arhitectural istoric de valoare națională, construit în 1912, reprezintă un ansamblu gospodăresc de tip vilă, cu mai multe terase, grădini și bazin de apă cu havuz.
- Grădinile publice și Nistrul, unde se poate de odihnit pe una dintre cele două plaje amenajate. Scăldatul nu este recomandat, în schimb vă puteți bronza, puteți pescui și face plimbări de-a lungul malului.. Cheiul Nistrului se întinde pe o distanță de 4,6 km de stradă pietonală, potrivită inclusiv ciclismului.
Locurile enumerate mai sus se pot completa cu altele la fel de importante. O singură zi nu este de ajuns pentru a descoperi întreg orașul. Cele mai impresionante vizite se pot organiza în timpul evenimentelor culturale organizate la Soroca.
- 1-10 martie: Festivalul național ”Mărțișor”;
- 25-27 martie: Festivalul de Teatru ”Rampa Nistreană”;
- 1 aprilie: Festivalul epigramiștilor ”O cetate nu-i pe roate”;
- 10 aprilie: Festivalul-concurs de muzică sacră „Cu noi este Dumnezeu” cu organizarea expoziţiei meşterilor populari, de ouă încondeiate, icoane;
- 17 mai: Noaptea Muzeelor;
- Mai-iunie: o dată la doi ani, Festivalul-concurs naţional „Fanfara Argintie” și ”Produs de Soroca”;
- 26 iunie: Ziua Naţională a Portului Popular. Expoziție a meșterilor populari în Parcul ”Ion și Doina Aldea Teodorovici”;
- Iunie: Universitatea Populară de Vară ”Constantin Stere”;
- Iunie: Festivalul-concurs televizat al interpreților de folclor ”Trandafir de pe Cetate”;
- August: Ziua Independenței; Ziua Limbii Române – spectacol de muzică şi poezie, expoziţia meşterilor populari;
- 8 septembrie: Festivalul etniilor „Unitate prin diversitate”;
- Noiembrie: Festivalul-concurs naţional de romanţă românească „Anastasia Briciuc”;
- Septembrie: Festivalul Naţional al Mărului.;
- Festivalul obiceiurilor şi datinelor de iarnă „V-am ura, v-am tot ura” din cadrul ”Iarmarocului de Crăciun” desfășurat tradițional în Piața Libertății.
Orașul Soroca a dat lumii numeroase nume notorii cu răsunet internațional. Printre ele se numără:
- Cobîlaș Vadim. Născut la 30 iulie 1983, a jucat peste 50 de meciuri pentru naționala Moldovei și a fost declarat de mai multe ori cel mai bun rugbist moldovean al anului. El este primul rugbist moldovean care a semnat un contract ca jucător profesionist cu un club din Anglia.
- Grigurcu Gheorghe. Unul dintre cei mai prolifici scriitori ai zilelor noastre, născut la 16 aprilie 1936.
- Muratova Kira. Regizoare, actriță și scenaristă născută la 5 noiembrie 1934 în Soroca.
- Pally Zenaida. Născută la 10 iunie 1919. Mezzosoprană română de faimă internațională.
- Romanescu Constantin, medic ilustru, membru al Academiei Romane, profesor de psihiatrie, membru în Organizația Mondială a Sănătății. Născut la 18 mai 1926.
- Samson Fexor. Unul dintre cei mai mari pictori brazilieni, născut la Soroca în 1907.
- Soltuz Nicolae. Membru al Sfatului Țării, primar de Soroca, Cetăţean de Onoare al oraşului Soroca, s-a născut la 21 decembrie 1864.
- Sofía Imber, născută la Soroca, 8 mai 1924, este unul dintre jurnaliştii de frunte în istoria jurnalismului Venezuelei şi promotorii cei mai proeminenţi de artă din America Latină.
- Topor Ulian. Născut la 31 mai 1983. Activează în trupa de balet a Operei de Stat din Berlin.
- Vataman Paul. Născut la 30 octombrie 1899. Scriitor și pedagog. Decedat în iarna lui 1941 în închisoarea Penza din Siberia.
Realizat: Ludmila Talmazan