Durută amintire printr-un ecou tragic din Cernobîl.

0
110

La 24 aprilie, în scuarul Parcului central din or.Dondușeni s-a desfășurat mitingul solemn de comemorare a combatanților – participanți la lichidarea accidentului nuclear de la Cernobîl. La eveniment au participat președintele raionului dl. Vadim Lesnic, vicepreședintele raionului dl.Valeriu Casapu, președintele Asociației  Raionale a veteranilor ,, Cernobîl,, dl.Vasile Alexandrov, șeful secției administrativ-militare Dondușeni dl. Anatolie Roșu, combatanți și văduve, vicecomisarul-șef al IP Dondușeni dl.Valentin Bujag, serviciile desconcentrate și descentralizate din raion, primarii localităților, elevi ai liceelor din oraș.Tot mai departe în istorie se cufundă tragedia anului 1986, dar tot mai acută se face durerea pierderii vieților omenești supuse acestui calvar nuclear. Din raionul Dondușeni, la lichidarea consecințelor, au participat 60 de combatanți. În viață au rămas doar 30 de participanți și  14  văduve. Combatanții au primit  Diplome de merit din numele președintelui raionului și a secției administrativ-militare Dondușeni. Au fost decernați cu diplome   30  de combatanți, 23 din numele președintelui raionului și 7 din numele secției administrativ- militare, iar văduvele prezente au primit , în semn de recunoștință , buchete de flori.

Președintele raionului dl. Vadim Lesnic, în mesajul adresat, le-a dorit tuturor multă sănătate, mult respect și ca astfel de tragedii să nu se mai repete. Consecințele nenorocirii de la Cernobîl se măsoară prin timp cu viețile omenești pierdute și catastrofa ecologică care continuă să fie.

Pentru anul viitor, la o răscruce de 33 de ani, la Dondușeni, după cum promite președintele raionului, va fi inaugurat Monumentul combatanților căzuți și decedați. Întru amintirea tragicului eveniment, în numele prezentului și viitorului, tânăra generație a depus flori la piatra de temelie a monumentului eroilor de la Cernobîl, precum și la alte monumente din oraș.

P.S. Pentru bravii ostași, combatanți s-a organizat o masă  de pomenire.

 

PUBLICITATE