Prin istorie și cultură – spre viitor

0
96

Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor se sărbătorește în fiecare an la data de 18 aprilie, zi , aprobată în cadrul celei de a 22-a Conferință Generală a UNESCO  din 1983. In acest context Secția Cultură a Consiliului Raional Drochia a lansat o campanie de informare și sensibilizare a societății vizavi de inportanța, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural material din raionul Drochia,astfel că pe parcursul a două săptămîni, în mai multe localități din raion sau desfășurat activități dedicate Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor ( simpozioane științifice, comunicate, lecții de informare în instituțiile de învățămînt,mese rotunde) în cadrul acestor evenimentelor s-a discutat despre inportanța patrimoniului cultural material din raion,despre starea actuală a acestora, despre oportunități de restaurare și punere în valoare a monumentelor ce sunt incluse în Registrul Monumentelor de stat și au statut de monumente ocrotite de stat. Și reprezentanții tinerei generații din instituțiie de învățămînt din orașul Drochia au beneficiat de ședințe de informare, pentru a-i sensibiliza în promovarea și protejarea monumentelor de pe teritoriul raionului Drochia. Activitatea de informare a tinerilor a fost efectuată cu multă dedicație și responsabilitate de Cristina Țurcanu, specialist Turism,Patrimoniu și Muzee, Secția cultură, un profesionist în domeniu, care  a prezentat tinerilor argumente convingătoare de a se implica la maxim în  activitatea de protejare și promovare a patrimoniului cultural material, fapt ce denotă o atitudine civică sănătoasă a tinerei generații față de valorile culturale a neamului.

Totodată în localitățile din raionul Drochia a demarat și o campanie de salubrizare și amenajare a  monumentelor de for public și scuarul acestora.

Este de datoria fiecărui cetățean de a contribui la protejarea și păstrarea mediului în care trăiește și activează, pentru a beneficia de un mod de viață sănătos și un anturaj plăcut. Pentru informarea și sensibilizarea întregi comunități, sunteți invitați să faceți o vizită virtuală a muzeelor, monumentelor și obiectivelor turistice din raion, urmărind filmul promoțional ,, Prin istorie și cultură -spre viitor’’,realizat de echipa CIOFILM.

PUBLICITATE