Programul bibliotecarilor inovatori – o colaborare fructuoasă între Polonia – Lituania – Moldova

0
175

Grație Programului Novateca, bibliotecile din rețea din raionul Drochia au diverse oportunități de a valorifica și aplica la diverse proiecte. Astfel  Doinița Pasat,o tînără bibliotecară ambițioasă și promițătoare din s.Șuri, a decis să-și încerce norocul, aplicînd la acest proiect  și a fost selectată în componența echipei Bibliotecarilor Inovatori – grupului de lideri,avînd fericita ocazie de a pleca în vizita de studiu în  Polonia și Lituania în perioada 9-14 aprilie, curent. Este un succes remarcabil pentru raionul Drochia și o mîndrie pentru biblioteca din localitate.

Grupul de lideri a vizitat Biblioteca Municipală din Przasnysz, Polonia,care reprezintă o bibliotecă cu o diversitate de servicii pentru comunitate, pornind de la cele pentru copii pînă la cele pentru tineri și seniori, exemple în acest sens ar fi: întîlnirile cu scriitorii, expozitii, animații, concursul cu bicicleta, excursii pentru adulți, instruiri, programare, coding, jocuri urbane, fiind menite pentru satisfacerea necesităților informaționale ale comunității. Totodată biblioteca își gestionează corect resursele financiare privind implementarea și susținerea inovațiilor în bibliotecă. O noutate inovațională implementată de către bibliotecă constituie crearea unui Consiliu Local cu caracter social pe lîngă bibliotecă, consiliu format din diferiți actori sociali din comunitate, care inițiază discuții permanente cu comunitatea, ținînd cont de așteptările și sugestiile membrilor comunității. Acest consiliu este un avocat al bibliotecii ca reprezentant în comunitate.

A urmat apoi vizita de studiu la biblioteca din Lazdijai (Lituania),o bibliotecă cu 22 de filiale care în anul 2017 a marcat 80 de ani de la înființare.E o bibliotecă, ce oferă acces online la o varietate de documente prin sistemul informațional integrat de bibliotecă – LIBIS. Aici se  desfășoară o gamă largă de activități legate de programare și robotică, instruiri în alfabetizare digitală, alfabetizare media, cluburi de lectură, Noapte a Bibliotecilor, etc. Activitatea bibliotecii în anul 2017 s-a axat pe implementarea unor proiecte: “Business în industria pentru tineri”, “Noi suntem în Europa, voi sunteți în Europa”, “Cărțile reînvie în mâinile copiilor”, “Toamna prozei”, “Universitatea persoanelor de vîrsta a 3-a” și alte proiecte interesante.

Polonia și Lituania, două țări diferite, dar cu  idei inovaționale de o valoare incontestabilă în dezvoltarea bibliotecilor comune, cu o infrastructură dezvoltată,cu planuri strategice lucrative, idei inovaționale, parteneriate productive și  servicii moderne. Un lucru impresionant este implicarea APL și a primărilor în dezvoltarea bibliotecilor, un factor important, care începe să ia amploare și în Moldova,și, desigur, și în raionul Drochia.

Doinița Pasat a însușit perfect această lecție la capitolul  strategii de lucru în modernizarea unei biblioteci. Cu impresii frumoase în urma schimbului de experiență inedit, s-a reintors la baștină, ferm convinsă, că  doar prin crearea unui plan strategic reușit și atragerea fondurilor străine, prin conlucrarea activă cu partenerii, dar și avînd idei inovatoare, poți să atingi cu success obiectivele propuse, cu atît mai mult, că se bucură de susținerea și contribuția primăriei din localitate în activitatea de zi cu zi. Este o istorie de succes pentru raionul Drochia, ce va contribui substanțial la întregirea imaginii  și rolului bibliotecilor.Să-I dorim succes în împlementarea ideilor originale în folosul comunității!

PUBLICITATE