Un fablab la Drochia – un vis realizat!

0
150

Acest moment a fost așteptat cu multă nerăbdare de colectivul Bibliotecii publice raionale ”Iulian Filip” din or.Drochia. Să ieși din zona ta de confort, pentru a oferi comunității servicii selecte  cu ajutorul tehnologiilor de ultimă oră? Este un lucru incredibil! Cum va arăta o astfel de bibliotecă și cum vor înțelege acei, care mai ieri credeau că menirea bibliotecii este de a oferi doar îmrumuturi de carte? Pentru mulți sceptici,care nu sunt nici pe departe  adepții schimbărilor inovatoare,s-ar părea că este lucru ieșit din comun. Dar ei rămîn tot mai puțini, fiindcă au înțeles,că ceea ce credeau,este un concept deja depășit.  Menirea  bibliotecilor moderne este de a deveni adevărate Centre Comunitare, ce pot oferi membrilor comunității cele mai diverse servicii cu ajutorul tehnologiilor informaționale și utilajelor performante.

Anume de astfel de curaj a dat dovadă și colectivul Bibliotecii publice raionale ”Iulian Filip”, care la început se afla în fața unei dileme: să continue activitatea în mod tradițional, sau să accepte o schimbare? Și au ales schimbarea.Acum biblioteca este unica în Nordul Republicii, care va oferi de astă dată nu numai servicii cu ajutorul calculatoarelor, dar și servicii diverse pentru comunitate cu ajutorul utilajelor moderne, grație Programului Novateca, în parteneriat cu Programul de Competitivitate din Moldova.  Ar fi un păcat să nu profiți de oportunitățile ce pot aduce doar beneficii și ar schima în ansamblu imaginea unei biblioteci moderne.

Acum Biblioteca publică raională va putea găzdui și organiza traininguri,prezentări și activități de master-clas la cele mai performante utilaje, precum: Imprimanta 3D, Vinyl Cutter, mașina de cusut multifuncțională, freza în lemn și Roboții LEGO EV-3. A mai fost dotată încă cu două calculatoare pentru programarea  produsului final, cu ajutorul echipamentului performant. Este un lucru real și funcțional. Cu ceva timp în urmă,echipa de implementare a proiectului a avut fericita ocazie să viziteze astfel de laboratoare în orașul Kiev și Odesa din Ucraina, unde FabLab-urile au luat o mare amploare și se dezvoltă cu pași rapizi, promovînd tineri talentați în domeniul designului, tehnologiilor, programiști, ingineri, tehnicieni, cît și tineri dotați cu nesecata dorință de a învăța ceva nou și a transpune ideile inovatoare în realitate.

Deci, prima victorie a fost obținută – echipamentul multașteptat a fost deja instalat și primele mostre au văzut lumina zilei, produse de însăși membrii echipei de voluntari : Dinu Cantemir și Nicolae Cojocaru, care au menționat, că au încă foarte multe de învățat, pentru a-și realiza obiectivele propuse.

Setul de Roboți LEGO EV-3, a fost livrat la Biblioteca copii din oraș, la care voluntarul Dorian Stamati, cel mai instruit în acest domeniu și Stanislav Porcesco vor iniția tineri dornici de a explora secretele ingineriei și vor învăța cum să creeze roboți programați, vor putea trăi emoții de maximă intensitate. Nu ratați șansa de a fi eroii ideilor frumoase  și realizărilor de succes, pentru a duce faima orașului Drochia în țară și dincolo de hotare și atunci, cu siguranță veți spune că sunteți mîndri că odată ați acceptat schimbarea. și ați luat decizia corectă la timpul potrivit.

Un lucru important voi menționa: un asemenea laborator pentru prima dată este inaugurat  în bibliotecă, ceea ce este o experiență nouă, dar care deja nu mai ține de domeniul imaginației. Este un lucru real – tehnologii de ultimă oră sunt la biblioteca noastră: le puteți vedea, le puteți utiliza, le puteți studia și crea lucruri minunate. Oare va fi un FabLab la Drochia? Desigur va fi. El deja există și acesta e un vis realizat!

Realizat de Ala Bugai,

Specialist principal de biblioteci, Secția Cultură Drochia

PUBLICITATE