Primii pași în lansarea unui FABLAB la Drochia

0
214

În curînd la Drochia va fi inaugaurat Centrul Inovativ Comunitar (FabLab) în incinta Bibliotecii publice raionale ”Iulian Filip”, grație Proiectului lansat de Novateca. În acest context, în perioada 21-25 martie, curent, s-a desfășurat un ciclu de instruri pentru voluntarii, coordonatorii de proiect și bibliotecari din cele trei raioane: Drochia, Cahul și Ungheni ,cîștigătoare a proiectului. Și voluntarii din Drochia au beneficiat de lecții utile în domeniul valorificării tehnologiilor performante. Astfel la 21-23 martie,curent, la Biblioteca Publică ”Dimitrie Cantemir” din Ungheni, echipa din Drochia : Petru Ababei-coordonator de proiect și voluntarii Dinu Cantemir și Nicolae Cojocaru,împreună cu colegii de la Cahul , Ungheni și Chișinău au făcut cunoștință cu tehnologiile inovatoare CNC si anume Vinyl Cutter si imprimanta 3D. Au învățat să instaleze softul, să pregătească fișierele pentru tăiere din peliculă ORACAL, au modelat un obiect 3D în programul Fusion 360 și l-au transpus la Imprimanta 3D.

O altă echipă, care a fost selectată pentru lucrul cu Robotica, și anume: Silvia Zaporojan-șefa bibliotecii pentru copii Drochia și voluntarii Dorian Stamati și Stanislav Porcesco, au participat în perioada 24-25 martie,curent la instruirile în Robotică, cu suportul Bibliotecii Naționale pentru copii ”Ion Creangă” din mun.Chișinău.- coordonator al cluburilor de robotică din cadrul bibliotecilor publice din Republica Moldova. Au facut cunostință cu roboții LEGO MindStorm EV3 și au învațat modalitățile de programare și gestionare a lor. Evan Tracz, Directorul Novateca și IREX Moldova, a vizitat atelierul Robotica și a salutat echipele participante, încurajindu-le să fie proactivi, deschiși spre învațarea continuă, precum și eficienți în implementarea serviciului Robotică în FabLab-urile lor.

Echipa din Drochia, ghidați de expertul de la Novateca și coordonatorul de proiect în teritoriu, d-nul Igor Mironiuc, au revenit acasă cu bagajul de cunoștințe necesare, pentru a fi împărtășite și altor tineri, dornici de a transpune visul în realitate.

Acum toți așteaptă cu nerăbdare livrarea echipamentului, să le dorim mult succes și baftă în realizarea ideilor frumoase!

PUBLICITATE
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentPe aripile muzelor
Articolul următorColaborarea se fortifică