La Schineni străzilor le-au fost atribuite denumiri

0
1330

Este bine cunoscut faptul că cele mai multe sate  din țara noastră nu au denumiri de străzi, oamenii fiind obișnuiți  să  numescă mahalalele cu referire la persoanele care locuiesc în zona respectivă. Era în care trăim impune, însă, alte cerințe și condiții. În acest sens primăria Schineni din raionul Soroca, a făcut un pas înainte, iar astăzi în localitate există 22 de străzi denumite în cinstea unor personalități notorii din localitate și nu doar. Primarul localității Silvia Leșan, spune că la numirea acestora au contribuit și localnicii.

Silvia Leșan, primar s.Schineni

Noi am beneficiat de un proiect în cadrul căruia am efectuat măsurările masive în teritoriu, iar o etapă a acestui proiect fiind și denumirile de străzi. Am colaborat cu Agenția de Relații funinciare și cadastru Chișinău și în rezultatul consultărilor publice, am reușit acest lucru. Avem strada Nicolae Godorog, numită în cinstea fostului președinte de colhoz , care a construit  grădinița, a renovat căminul cultural, a amenajat stadionul și a asfaltat drumul din sat. Unele denumiri de străzi precum Constantin Brâncoveanu, au fost propuse de locuitorii de pe strada respectivă. Strada Școlii a fost aleasă pentru că este amplasată școala aici. O altă stradă a fost numită Nicolae Trohin, deoarece el a fost cel care a construit biserica din piatră, care este și până astăzi.  Mihail Bogaseivici e numele boierului  în curtea căruia a fost construit căminul cultural. Strada unde se află biserica a fost numită Sfântul Nicolai, în cinstea bisericii care poartă hramul Sfântului Nicolai. În urma audierilor colectivul grădiniței a decis ca strada respectivă să fie numită Ion Creangă, a spus Primarul satului Schineni, Silvia Leșan.

 

În rezultat în localitate au fost denumite 22 de străzi, s-ar părea că este un număr prea mare pentru un sat, însă conform standardelor fiecare segment de stradă trebuie să aibă o denumire. Primăria deja a făcut comanda de plăcuțe pentru instituțiile din localitate, prețul pentru o unitate constituind 180 lei. Iar pe viitor fiecare  din locuitori își poate instala asemenea plăcuță acasă.

PUBLICITATE