Noi detalii în cazul decesului bebelușului de 4 luni

0
454
Foto: imgkid.com

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale s-a autosesizat pe cazul fetiței din satul Iorjnița, decedate în circumstanțe necunoscute și informează că potrivit rezultatelor preventive ale examinării medico-legale s-a stabilit diagnosticul de „Sindromul morții subite a sugarului”. Diagnosticul medico-legal definitiv și cauza decesului vor fi stabilite după finalizarea examenelor de laborator. Amintim că mama copilului susţine că fetiţa s-ar fi simţit rău după ce acum câteva zile a fost vaccinată. În acest sens, reprezentanţii ministerului menţionează că vaccinarea copiilor, conform calendarului de vaccinări, aprobat prin Programul Național  de imunizări pentru anii 2016-2020 se efectuează cu vaccinuri calitative, precalificate de Organizația Mondială a Sănătății și în ultimii 10 ani nu au fost înregistrate reacții adverse.

 

Sindromul morții subite a sugarului

Sindromul morții subite la sugar (SMSS) reprezintă moartea sugarului cu vârsta sub 1 an, fără o cauză cunoscută. În mod obișnuit, decesul copilului survine în timpul somnului, părintele fiind cel care îl găsește mort. 

Nimeni nu este vinovat de moartea copilului prin SMSS, aceasta neputând fi nici prevăzută și nici prevenită. Dacă survine moartea la un copil, dar de cauză cunoscuta, cum ar fi intoxicația cu monoxid de carbon, nu se consideră ca este vorba de SMSS. 

Aceasta deoarece SMSS este considerat cauza a morții doar dacă moartea rămâne neexplicată și după analize complete. SMSS este cunoscuta și după numele de moartea în pătuț sau moartea subită neexplicată a copilului. 

Cu toate că este foarte rar, SMSS este una din cauzele cele mai comune de moarte a copiilor cu vârsta între 1 și 12 luni. Cele mai multe cazuri apar la copiii cu vârsta între 2 și 4 luni.

 

PUBLICITATE