Locuință protejată inaugurată la Bădiceni

0
501

Recent, în satul Bădiceni a avut loc evenimentul de inaugurare a serviciului social „Locuință protejată”, serviciu creat cu sprijinul financiar al Agenției Cehe pentru Dezvoltare, unde vor locui șase adulți, transferați de la Internatul Psihoneurologic din Bădiceni.

Locuind în comunitate, beneficiarii pot  accesa  toate serviciile existente în comunitate, să viziteze medicul de familie, să primească suport din partea asistentului social, să participe la evenimentele și sărbătorile organizate de primărie și să se angajeze în câmpul muncii.

–Se înțeleg foarte bine, inițial le-am spus că ei sunt aici ca într-o familie și trebuie să se împace, iar când trebuie de făcut ceva știu că trebuie să fie uniți să lucreze împreună, susține Elena Nepeivoda, lucrător social.

Majoritatea beneficiarilor din acest internat se înțeleg foarte bine cu oamenii din sat, o parte chiar îi ajută pe localnici la lucrările agricole. Vedem că această casă a fost reparată, amenajată și adusă la toate condițiile de care au nevoie, consider binevenită integrarea lor în societate, a spus Vasile Palamari, primar comuna Bădiceni.

Îngrijirea rezidențială a limitat, pe parcursul anilor, posibilitatea ca persoanele cu dizabilități să facă parte din societate și să se bucure de aceleași drepturi ca toți ceilalți. Amplasarea celor 6 beneficiari în locuință protejată este un  serviciu care va permite acestor oameni să ducă un mod de viață normal, adaptat la necesitățile cotidiene. În raionul Soroca aceasta este prima locuință protejată deshisă pentru beneficiarii internatului, iar potrivit directorului instituției, dezintituționalizarea beneficiarilor internatului va continua și la anul viitor.

Le-am explicat că aici vor fi ca într-o familie, sunt 4 femei și doi bărbați. Casa a fost procurată de Guvernul Republicii Cehe cu 220 mii de lei, dar investițiile de 80 de mii de lei pentru reparație, au fost suportate de internat. Mai avem două locuințe deja deschise în satul Zgurița. Iar recent a fost procurată încă o casă în satul Bădiceni, a precizat directorul Internatului Psihoneurologic din Bădiceni, Ion Gulica.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, E.S. Zdenek Krejci, și-a exprimat speranța ca acest serviciu să devină unul tot mai dezvoltat în țara noastră. Președintele raionului Soroca, Ghenadie Muntean, a adăugat, că este îmbucărător faptul că se depun efoturi pentru a aduce viața beneficiarilor internatului, cât mai aproape de o viață normală și de un trai decent. Pînă în prezent, 18 persoane din cele circa 400 din internatul psihoneurologic din Bădiceni, au fost plasate în casa protejată.

 

PUBLICITATE