Alte ştiri din vremea noastră tălmăcite de Ion Talmaci

0
216

I-a am mâncat…

De fiecare dată, când îl întreb pe unul dintre prieteni cum a fost la nuntă acesta îmi răspunde: „Au pus pe masă cărnuri în cinci etaje. I-a am mai mâncat…”.

O doamnă, care pe timpurile sovietice a fost „aleasă” deputat în Sovietul Suprem al URSSS, la această întrebare răspundea: „În holul Palatului Sovietelor zilnic lucra un magazin ambulant, în care puteam să cumpăr „şmotce” peste „şmotce” şi toate de import. I-a m-am mai „barahlit”. Ei, dar la sesiune ca la sesiune…

Întrebată ce a impresionat-o la „Festivalul Mărului” din duminica trecută o altă doamnă a răspuns: „S-a dat raţă cu măr pe gratis, se topea în gură, i-a am mai mâncat…”.

Sub  „politfustă”…

De ce unii se ţin din răsputeri de fusta unui partid sau altul, care mai scurtă, care mai lungă? Deoarece sub fustă nu bate vântul şi nu te plouă. Aceştia sunt persoane cărora ori nu le-a mers în business, ori se tem să-l piardă, iar fusta e „crîşa” lor. „Adunând” parale prin anii nouăzeci unii au decis să investească în propria persoană, nu au ce căuta pe piaţa muncii, iar piaţa muncii nu are nevoie de ei – fără calificare, experienţă într-un domeniu sau altul. Iar la turta puterii pică câte o bucată pe degeaba, care se topeşte în gură aidoma raţelor coapte. Care, de facto, e ocupaţia acestor „politicieni”? întunecă cerul pentru ca steaua lor să strălucească şi… cam atât.

Vin, ne „educă”, se duc…

L-am ascultat, o dată în plus, la un post de televiziune pe expremierul RM Ion Sturza. Degajat, ca de obicei, ne-a vorbit despre multe şi de toate: păreri, aprecieri şi n-a uitat să ne  dea şi o lecţie de educaţie civică. Sturza a dat de înţeles, că el cunoaşte soluţiile ieşirii ţării noastre din criză, însă, vedeţi Dvs, preferă să locuiască la Viena unde îi este bine şi confortabil. Întrebat de ce nu investeşte în Moldova, multimilionarul a zis: „Nu pot să risc într-o ţară cu legi imperfecte şi situaţie politică instabilă”.

Emisiunea TV a luat sfârşit, Sturza a plecat neuitând să ne îndemne să fim mai patrioţi şi atunci vom reuşi. Adică noi, cei rămaşi la baştină, adică fără el…

N-am … rest

O gheretă ca multe altele, în care se vinde pâine, e situată în preajma pieţei din centrul Sorocii. Dimineaţa, tot ca de obicei maşina de la „Testor” aduce încoace marfa aşteptată. Hamalii descarcă pâinea, vânzătoarea o primeşte, coada de cumpărători creşte. Totul pare normal, dar până la momentul deschiderii punctului comercial. Unul după altul, desmorţându-şi sistemul nervos, oamenii pleacă de aici fără pâine. Iar vânzătoarea strigă la cumpărători: „Cine n-are bani mărunţi nu vă deservesc, eu n-am rest, nu vedeţi că e oră matinală?” La care un bărbat îi zice: „De ce atunci aţi deschis ghereta, doamnă?” „Am uitat să te întreb pe tine”, – i-a răspuns moldoveneşte vânzătoarea.

Dodonisme, populisme…

Se zice, că ceea ce vrea regele, vrea însuşi cel de Sus. Numai că la preşedintele ţării noastre aceasta nu se referă ori, mai bine zis nu i se potriveşte. Dar instinctul şi ambiţia o iau razna, el vrea să arate că l-a încoronat poporul. Aşa o fi, însă la noi e altă regulă – poporul alege, iar Parlamentul decide. Şi aici se sparg bulele de aer ale promisiunilor electorale. Orice iniţiativă a celor de la guvernare e cea mai perfectă, a lui Dodon sunt… populiste. Interesant pe cât de populiste vor fi calificate ultimele iniţiative ale preşedintelui, mai ales cele care vizează revizuirea sistemului de pensii? Nu-s parale în Moldova? Să le aducă în hazna acei, care anual le furau în proporţie de un Pib anual…

Împuţ…inări

Nu e normal ca într-o ţară normală să nu existe opoziţie. Aceasta era şi în triburile sălbatice şi în fosta URSS numai că sub altă formă. Ce vor să arate poporului opoziţionarii? Că sunt mai buni decât acei de la guvernare şi, în final, să preea puterea în stat, nu? Asta au vrut să dovedească şi organizatorii protestelor din duminica trecută în capitala Moldovei. Şi au „arătat” numindu-i pe jurnalişti proşti, blestemându-i, strigând în gura mare „Publica” la gunoi!”, forţând poarta TVM-ului. Nimic de mirare, că pe 17 septembrie în faţa clădirii Guvernului RM s-au adunat puţin peste 1500 de cetăţeni, mulţi dintre care în rol de gură-cască. Decepţionarea liderilor partidelor opoziţionare e firească, or, nu poţi să te arăţi deştept şi bun înjosindu-i pe alţii. Ce va urma?

Atât.

(În caz că vă doare vreo temă ori noaptea talentul, sunaţi la 068452055, vă vom lua durerea cu peniţa…)

 

 

PUBLICITATE