Gheorghe PÎNZARU: „Finişul începe cu un nou start”

0
1005

Plugarii din Băhrineşti, Floreşti încheie cu succes anul agricol. Roadele sunt înalte, entuziasmul lor nu scade şi ei deja îşi schiţează planurile pentru viitor.

– Am „curăţat” deja toate câmpurile. Ne-a mai rămas să strângem 70 de hectare de porumb ce ne va lua doar două zile, – ne-a spus directorul întreprinderii „Sorforjar” Gheorghe Pînzaru. –  Zilele viitoare o să purcedem la semănatul grâului şi orzului de toamnă.

Câmpurile, într-adevăr sunt prelucrate ideal, sunt netede, solul e mărunţit de parcă nici n-au fost ridicaţi bulgări din urma plugurilor.

– Poţi, am zice, dacă nu s-ar interzice, să sameni mac, – surâde directorul.

Pe câmpuri continuă lucrările de pregătire a solului „către iernat” trei noi tractoare de forţă.

– Sunt de marcă finlandeză, le-am procurat în acest an. Le zice „Valtra” şi fiecare are sub capotă câte 350 de cai putere, – zâmbeşte domnul Pânzaru.

Către marginea câmpului îşi opreşte agregatul tractoristul Vlad Manea.

– Cu cine vă întreceţi de aşa viteză îi daţi?

– Cu nimeni. Aşa regim cere tractorul. N-o să merg cu el  ca cu boii, – zice plugarul.

Mai la vale, pe alt câmp îi dă zor cu un tractor de aceeaşi marcă Andrei Revenco. Numai colb se ridică din urma agregatului.

– Sunt băieţi harnici. De alţii nici nu avem, – ne spune din mers Gheorghe Pînzaru.

Şi ne-a mai povestit directorul despre mecanizatorul fruntaş Ilieş Volentir. A absolvit şcoala profesională din Mărculeşti şi a rămas să muncească în sat. În acest sezon el cu tractorul „MTZ-82” a semănat tot ogorul de 244 hectare de sfeclă. Şi l-a prelucrat, şi l-a protejat. Dar şi a câştigat bine. În 8 luni salariul lui a constituit 123340 de lei, adică media lunară e de 15417 lei. El e tânăr, are 28 de ani, şi-a creat o familie şi îşi construieşte în sat o casă de toată frumuseţea.

– Vedeţi, că se poate de câştigat şi la noi. La ce bun plecarea peste mări şi ţări, – priveşte întrebător directorul.

Între timp am revenit la „bază”. Aici e şi făţarea, şi depozitele, şi încăperile pentru păstrarea tehnicii – de la plug până la combine. Îmi amintesc de ceva ani în urmă, când la cârma gospodăriei abea venise Gheorghe Pînzaru, pe acest loc, unde bătea vântul din toate părţile, câţiva oameni îşi puneau în saci grâul pentru cote. Acum e altă situaţie. Terenul e asfaltat, curat, în depozite e o ordine ca în „muzeu”, iar de jur împrejur e ridicat un zid de piatră, pe care localnicii în glumă zic „ca la Kremlin”. În acelaşi timp biroul directorului e modest, fără nici o pompă şi grandomanie.

– În aceste depozite s-a adunat, cu truda oamenilor, multă roadă, – spune Grigore Cadeniuc, care la cei 84 de ani ai săi, exercită funcţiile de şef al acestui sector şi e de mare ajutor pentru director.

– E un om cu o bogată experienţă de agricultor. A fost şi preşedinte de colhoz, a condus şi agricultura raionului Floreşti în ansamblu. E de nădejde. Avem ce învăţa de la el, – afirmă Gheorghe Pînzaru.

Dacă a mers vorba de unele rezultate prealabile ale actualului an agricol, apoi în ajutor ne-a venit şi cantabila-şef a întreprinderii Anastasia Curoşu.

E de menţionat, că la „Sorforjar” se cultivă 6 culturi agricole şi toate generează profit. Rentabilitatea întreprinderii nu coboară de 35 de procente.

Să luăm, însă, cifrele de la un capăt. Rodnicia culturilor cerealiere de prima grupă a constituit la grâu de 53,2 chintale la hectar, la orz – 47,2 chintale, iar la mazăre – 3,4 tone la hectar. Sunt rezultate ce plasează colectivul în fruntea majorităţii din raion.

A rodit bine şi floarea soarelui. Cu două combine „John-Deere” în 11 zile au fost recoltate 116 tone de seminţe oleanjenoase, calculate la standardele de condiţie. Fiecare hectar a dat câte 2,6 tone de răsărită. La  recoltare au muncit combinerii Ilieş Volentir, Mihail Movilă, Vlad Manea şi Andrei Revenco. În prezent toată roada e depozitată şi îşi aşteaptă cumpărătorii.

Primii în republică, aceasta e deja o tradiţie, băhrineştenii au recoltat şi transportat la fabricile companiilor „Sudzucker” şi „Moldova-Zahăr” aproape 8 mii de tone de rădăcini dulci. În două zile şi jumătate 244 de hectare destinate acestei culturi a fost eliberate de roadă.

– Să ştiţi că primul zahăr din roada acestui an vine de la Băhrineşti, – zice Gheorghe Pînzaru. – Suntem foarte satisfăcuţi de  colaborarea cu aceste companii reprezentate de Anatolie Gorodenco şi Semion Guţu.

Acestea sunt pagini din retrospectiva lucrătorilor agricoli din acest an. Acum, însă, cum s-a mai pus, mecanizatorii şi-au pus la „linie” agregatele de semănat culturile de toamnă. Seminţe de calitate sunt, îngrăşăminte, câte 100-120 kilograme de amfos s-au introdus sub brazdă, încă câte 80-100 de kilograme se vor aplica concomitent cu încorporarea seminţelor în sol. Suprafaţa preconizată e de 700 de hectare, inclusiv 500 de grâu şi 200 de orz.

Aceasta e situaţia la una din cele mai prospere întreprinderi agricole din raionul Floreşti. Iar directorul ei Gheorghe Pînzaru zice: „În agricultură lucrările sunt ca o ştafetă de lungă durată. Dacă unele ajung la finiş, altele îşi iau startul. Şi aşa anul împrejur”

PUBLICITATE