Alte ştiri din vremea noastră tălmăcite de Ion Talmaci

0
248

Între paie şi fân?

O fi fost aşa ori nu, dar se vorbeşte, că în armata română antibelică pentru soldaţii analfabeţi se ordona „la fân!”, ceea ce înseamna la dreapta şi „la paie!” – la stânga. A trecut ceva vreme de atunci, însă sângele apă nu se face şi apucăturile basarabenilor au rămas în persoana partidelor politice. Iată că recent la ordonul PDM „la fân!” unii nu reacţionează. Ori că primii s-au speriat de socialişti ori că e altceva la mijloc? E vorba de ştersul nasului unui altuia? Poate că din acest motiv se încearcă să-l miluiască pe Chirtoacă ca nu cumva Dodon să acumuleze o bilă albă. Nu se dau şi gata chiar dacă fânul e mai gustos decât paiele. Ce va ieşi din toată treaba asta vom afla la anul viitor…

Limbrici.md

Dar iată şi un răvaş la temă: „Nu rânza îi macină pe moldoveni aşa cum susţine speakerul nostru, ci limbricii. Pe ce Ghevara, de exemplu, l-a mâncat într-un loc şi după reuşitele în revoluţia din Cuba s-a dus să salveze poporul bolivian care şi l-a împuşcat. a păţit ca acel, care a urcat în pom unde a căzut şi şi-a fracturat piciorul. Iată că PDM îi cheamă pe cei din opoziţie să prietenească, îi mănâncă cum se spune, iar pe alţii de dreapta nu-i mănâncă. I-a limbrici anapoda, dar de prin anii 60 încoace multe s-au schimbat în lume. Peste 13 luni, după alegerile parlamentare, ai cui limbrici vor chefui?”.

Lacrimi… uscate

O cititoare ne întreabă: „Ce se mai aude referitor la problema transnistreană? Cu câtă jale se interpreta cântecul „Transnistria, lacrima mea”, dar se vede că s-au uscat lacrimile. Se creează impresia, că cineva, pur şi simplu, ar fi bucuros să scape de bătăi de cap sperând s-o pună pe umerii UE. Drept că pe parcursul anilor au fost propuse câteva variante, dar toate la părerea mea, anapoda: ba să cedeze Transnistria ruşilor, ba ucrainenilor, va s-o dee în arendă. Cei mai ingenioşi s-au arătat unioniştii, care zic ca să-i lăsăm pe conaţionalii noştri din stânga Nistrului de izbelişte. dacă ne dorim în UE de ştiut, că acestei structuri nu-i trebuie ţări cu asemenea focare. de înţeles, că alţii nu vor şterge lacrima Transnistriei, iar ai noştri nu doresc s-o facă?”.

După scârbă bucurie…

Tare s-a mai întristat mătuşa Ileana aflând, că începând cu 2019 ea nu va mai putea călători în Marea Britanie fără vize. „Acolo, – zice ea, de bine de rău îmi cumpăram oselediţa mai ieftină. Ei, dar să dea Domnul să ajungem până atunci, poate cî se vor răzgândi încă „ciaiovnicii” ăştia…”

Ce să-i faci, mătuşă, aşa sunt ei englezii, care la început au născut Uniunea Europeană, iar acum o îngroapă, cam aşa, ca la Taras Buliba, de exemplu. Dar nu-ţi face inimă rea, în curând vei putea să faci cumpărături în Canada, care tot nu e chiar atât de departe. numai că să-ţi faci paşaport românesc. Îţi vei recupera cheltuielile din contul preţurilor mai mici la… oselediţă…

Raritate „rară neagră”

Cu invidie priveam la TV subiectul realizat în aeroportul Chişinău, unde în ajunul sărbătorii vinului celor sosiţi în Moldova li se înmâna câte o sticlă cu vin „Rară neagră” – lichidul preferat pe vremuri al generaţiei mele. Care costa 1 rublă şi copeici, dar făcea, nu şagă. să plesneşti de ciudă nu alta, s-au dat pe degeaba 1500 de asemenea sticle cu acest lichid delicios. Care nu-l mai găseşti astăzi prin magazinele din provincie din păcate. Ori cineva ştie unde se vinde la  Soroca, Floreşti, Drochia ori Donduşeni? Dar poate că şi l-aţi gustat? Când vom savura şi noi vinul „Rară neagră”, care a devenit… raritate?

Sângele apă nu se face

Pe un jucător din clubul de fotbal american „Atlantis” îl cheamă David Andronic, chiar deunăzi l-am văzut o dată în plus la televizor. Poate că a mai privit cineva acest meci, dar puţini ştiu că David se trage din Soroca, e rudă cu preşedintele SUA Trump şi evident e un nepoţel de-al soroceanului Ştefan Andronic. În noiembrie David Andronic va sosi în municipiul nostru în ospeţie şi va sta pentru câteva zile în casa unchiului Ştefan ori, cum spune el „La gheaghea”. Se mai zice, că David a refuzat postul de antrenor al echipei naţionale a Moldovei în locul lui Dobrovolischii şi va prelua echipa DAVA de pe malul Nistrului. Sângele apă nu se face..

Nu-i chiar… rău

 O citată, care merită să fie reţinută: „Cu penele altcuiva poţi să te împodobeşti, dar nu poţi să zbori” (Constantin Brâncuşi)

Atât.

(În caz că vă doare vreo temă ori noaptea talentul, sunaţi la 068324004, vă vom lua durerea cu peniţa…)

PUBLICITATE