Pasiunea pentru floarea – bijuterie

0
2095

Să primești în dar sau să  cumperi o orhidee înflorită e frumos, dar să o îngrijești și să o faci tu să înflorească a doua, a treia, a patra oară e mult mai frumos. De această părere este Iurie Brumarețchi din orașul Soroca, care acum cinci ani a descoperit frumusețea orhideelor. Acum în casa lui se regăsesc peste 30 de plante cu flori de diferite culori și mult mai mulți pui a acestor plante.

– Cum ai descoperit pasiunea pentru orhidee?

– Am descoperit pasiunea pentru aceste flori în luna decembrie 2012, când am cumpărat prima orhidee. Am pus-o pe masa din birou și am înțeles că îmi plac aceste flori, de atunci a și început totul. Pe rând am mai cumpărat una, apoi încă una, și tot așa rând pe rând tot mai multe. Știam că mai sunt numite flori bijuterii sau flori arisocratice și pentru că întradevăr nu sunt flori din cele mai ieftine, mai târziu am început să cumpăr și frunze, care le îngrijeam, le răsădeam, până când aveam din ea o nouă floare.

– Ce cunoșteai despre aceste flori?

– La început nu știam nimic despre ele, dar cu timpul am învățat. Orhideele încep a înflori în această perioadă, iar când cade floarea, planta face o pauză și se dezvoltă rădăcina, apoi frunzele, apoi stibla cu noi flori. Este un ciclu care și-l dirijează floarea singură. După înmulțire floarea își schimbă culoarea.

– De ce orhidee și nu o altă floare?

– Am văzut în aceste flori ceva deosebit, o floare aparte. Auzisem până atunci că sunt pretențioase, însă nu este chiar așa. Dacă cunoști această plantă, înțelegi că este o ocupație plăcută să le îngrijești, mai cu seamă că nu i-au atât de mult timp. Deoarece cresc mai mult pe rădăcinile copacilor și nu prea iubesc apa. Decât să fie udate des, mai bine nu trebuie udate deloc. Orhideele trebuie îndepărtate de razele directe ale soarelui și de curent.

Cei care îți cunosc pasiunea, apelează cu întrebări?

– Am creat și un grup pe o rețea de socializare pentru amatorii de orhidei. La moment sunt peste o mie de abonați. Aici participanții acordă întrebări, iar eu încerc să ofer răspunsuri din propria experiență. Deseori persoanele postează câte o poză cu o floare bolnavă și astfel întreabă cum o pot readuce la condiția normală. Recent am organizat și un concurs, unde câștigătorul, o persoană din România, s-a ales cu o pastă pentru orhidei.

Iurie Brumarețchi este exemplul clar că barbații adevarați iubesc florile. În acest fel el reușește să-și bucure și soția, deoarece are întotdeauna flori în casă. Astfel, el vine să confirme atât la propriu, cât și la figurat afirmația  “Femeia este o floare, iar bărbatul un grădinar”.

Cristina TOPALĂ

PUBLICITATE