Cînd Dumnezeu înzestrează un om cu răbdare, pasiune și imaginație, acesta poate face lucruri deosebite. Aceste calități o caracterizează și pe femeia în mîinile căreia o bucată de pânză, un ac cu ată și mărgele, prind viață, contururi și culori. Pentru Natalia Stanchevici, talentul cusutului în cruciuliță, mărgele și panglici este și cea mai mare pasiune.
– Când ați început să coase-ți?
– Acum vre-o cinci, șase ani în urmă, am început să cos, când am avut niște situații mai dificile. Nu m-am gândit atunci că voi îndrăgi atât de mult această ocupație, pentru că nu am văzut-o nici pe mama și nici pe bunica să facă așa ceva. Practic am pornit-o de la zero.
– De unde ați învățat tehnicile cusutului?
– Am avut marele noroc ca în prima lucrare pe care am cumpărat-o să fie schița și instrucțiunile. Deși lucrarea era în goblen, eu am făcut-o în cruciuliță. Astfel reiese că chiar de la început am cusut o icoană care era foarte complicată. Aveam mai mult timp atunci, pentru că eram însărcinată cu cel de-al treilea copil și în final lucrarea a fost una reușită.
– Când reușiți să găsiți timp pentru pasiune?
– Nu am timp ca să mă așez și să cos. De obicei fac asta când stăm cu toții la televizor seara, în timp ce ochii privesc, mâinile lucrează, sau dimineața devreme când încă toți dorm. Soțul mă ajută și el, astfel de cele mai multe ori când finisez un tablou sau o icoană, el este cel care se ocupă de aranjarea în ramă, iar eu am încredere deplină în el.
– Ce expuneți în lucrări?
– De obicei când doresc să fac un cadou, fac o icoană cu sfântul numelui pe care îl poartă. M-am străduit să fac astfel de cadouri tuturor celor dragi, chiar și colegilor de serviciu ai soțului. În familia noastră la fel fiecare are câte o iconiță. În rest cel mai mult în tablourile mele predomină florile. Fiecare lucrare îmi amintește de ceva, una am făcut-o în vacanță în Grecia, la alta am cusut în timp ce stăteam în vamă, și tot așa fiecare cu istoria ei.
Un tablou poate lua săptămâni și chiar luni de muncă și dăruire. Efortul, însă, este unul justificat pentru Natalia Stanchevici – “poți să lucrezi la ele câteva luni, în schimb fiecare tablou bucură ochii o viață întreagă”.
Cristina TOPALĂ