DE SÂNZÂIENE, CU MÂNDRIE ȘI DRAG DE IE

0
229

Ansamblul folcloric „Sânzâienile” de la Casa de Cultură din satul Racovăț, Soroca, s-a născut acum trei ani de Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, sau Sânzâienele. De aici și numele colectivului. Cei trei ani de activitate ai ansamblului au fost marcați joia trecută într-un cadru plin de frumusețe. Sărbătoarea s-a desfășurat la Casa de Cultură. A fost și cântec, și dans, și tălmăcirea istoriei portului popular. Pe durata evenimentului au evoluat: „Sânzâienele”, ansamblul folcloric de copii „Strugurașii” și ansamblul de dansuri populare „Vatra”.

     Dacă deja de câțiva ani Sărbătoarea Iei a devenit un eveniment internațional, fiind marcată peste tot în lume pe 24 iunie, de Sânzâiene, stil nou, iată că directoarea Casei de Cultură, Racovăț, Lilia Rotaru a decis ca ar fi fumos ca portul popular în sat să fie cinstit tot de Sânzâiene, dar stil vechi, calendar după care se conduc majoritatea bisericilor din Republica Moldova. Printre cântec și dans, fetițele din „Strugurașii” au vorbit despre costumul popular, despre semnificația lui istorică și spirituală, despre ia (cămașa) noastră, care constituie un punct de reper, atunci când ne referim la identitatea noastră, la valorile noastre naționale.

  Pe lângă frumusețea cântecelor populare, incluse în  repertoriul celor două colective, a dansurilor, șlefuite de coducătorul ansamblului „Vatra”, Mihai Chiriliuc, spectatorii au avut prilejul să admire fascinantele costume și cămăși populare, confecționate de meșterițele Maria Țapu și Eugenia Gânga.

  La final doamna directoare, Lila Rotaru a subliniat că portul popular, această bogată moștenire lăsată de strămoșii noștri și transmisă din generație în generație, devine o sursă inepuizabilă pentru noi. În semnele și simbolurile de pe Ie este incifrată propria noastră istorie. Iată de ce, e de datoria  noastră să cinstim și să promovăm așa cum se cuvine costumul popular, iar prin el – neamul, istoria și trațiile strămoșești.

    A fost o sărbătoare plină de lumină și căldură, care a făcut clipa racovițenilor mai frumoasă. Plecăciuni în fața celora care au contribuit la organizarea evenimentului: Lilia și Dorin Rotaru, Mihai Chiriliuc cu dansatorii din „Vatra”, membrele ansamblurilor „Strugurașii” și „Sânzâienele”, precum și meșterițele Maria Țapu și Eugenia Gânga.

                                                               Text și foto  Nina Neculce

PUBLICITATE